Gå til primært indhold Gå til indhold i footer
  1. Forside
  2. · Nyheder
  3. · 13-05-2025: SYNERGI og TEKNIQ: Sådan mindsker EU sin store afhængighed af energiimport

SYNERGI og TEKNIQ: Sådan mindsker EU sin store afhængighed af energiimport

Pressemeddelelse
13. maj 2025
EU-Kommissionen har i dag (6. maj, red.) lanceret en køreplan for, hvordan unionen bliver fri af importeret russisk energi. Det er en god plan med mange fornuftige elementer, mener Morten Helveg Petersen, bestyrelsesleder i SYNERGI. Næste skridt bør være et opgør med EU’s afhængighed af energi udefra. Nye beregninger viser, at øget energieffektivitet og flere konverteringer til el og fjernvarme kan mindske behovet for energiimport markant.
COLOURBOX33670420
Foto: Colourbox

EU har i dag offentliggjort sin længe ventede plan for, hvordan unionen bliver fri af russisk gas i 2027. Det skal bl.a. ske gennem et decideret forbud mod import af gas fra Rusland.

Udspillet fra EU-Kommissionen er et godt skridt i den rigtige retning. Men det store gab mellem energiproduktion og energibehov er der fortsat behov for at mindske. Det bør ske i en plan for, hvordan EU på den lange bane bliver helt selvforsynende med energi, mener Morten Helveg Petersen:

”Når vores europæiske virksomheder producerer varer, og europæerne skruer op for varmen i deres boliger, så henter vi fortsat størstedelen af energien uden for Europas grænser. Det reducerer vores konkurrenceevne og energisikkerhed, men det tager også tempoet ud af den grønne omstilling. Det er derfor godt nyt, at Dan Jørgensen og EU-Kommissionen nu har sat gang i en plan for afvikling af russisk gas efter 2027. Næste skridt skal række længere ud i fremtiden. Vi skal have både energieffektivitet, elektrificering og udbygning af vedvarende energi op i et helt andet gear end i dag, og det mangler vi en langsigtet plan for.”

I dag importerer EU godt 60 pct. af sit energibehov fra lande uden for unionen, fx fra Rusland, der leverede ca. 19 pct. af EU’s gasimport i 2024. 17 pct. kom fra et ustabilt USA, der bl.a. har indledt en handelskrig med EU og truer Grønland. En stor del af den øvrige gasimport kommer desuden fra lande, hvis værdigrundlag ligger langt fra EU’s.

Erhvervsorganisationen TEKNIQ mener også, at der er behov for at tage et grundigt opgør med den russiske gas i EU.

”Det er snart 1200 dage, siden Putin invaderede Ukraine, men gassen fra Rusland flyder stadig gennem rørene til EU. Det er en gigantisk økonomisk indsprøjtning lige ned i Putins krigsmaskine, der samtidig gør os sårbare, afhængige og mindre konkurrencedygtige. Så jeg er glad for, at Kommissionen nu lægger op til at udfase russisk gas inden udgangen af 2027. Det bliver ikke let, men det er nødvendigt for at sikre vores robusthed fremover," siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør i TEKNIQ, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.

Hvis EU skal mindske sin energiimport, bør medlemslandene sætte mere fart på forbedring af energieffektiviteten og konverteringer fra gas til el og fjernvarme. Det er både teknisk muligt og ofte omkostningseffektivt.

SYNERGI har regnet på to scenarier frem mod 2030:

Scenarie 1: Hvis EU lykkes med at øge energieffektiviteten (10-15 pct. – svarer ca. til kravene i Bygningsdirektivet) og konverteringerne væk fra fossil energi (20 pct.) i industri, handel/service og boliger, vil det medføre en betydelig gasreduktion på 51.000 ktoe svarende til 109 pct. af den importerede mængde gas fra Rusland i 2024.

Scenarie 2: Hvis EU lykkes med at øge energieffektiviteten (15-20 pct.) og konverteringerne væk fra fossil energi (40 pct.) i industri, handel/service og boliger, vil det medføre en gasreduktion på 86.000 ktoe svarende til 182 pct. af den importerede mængde gas fra Rusland i 2024.

”Den geopolitiske virkelighed i både øst og vest har øget behovet for et selvforsynende Europa, som kan styrke både vores konkurrenceevne og forsyningssikkerhed. Vores nye analyse viser, at det er muligt at nå i mål på den lange bane. Det kræver forandringer og investeringer, men med den situation, vi står i, er det helt nødvendigt,” mener Morten Helveg Petersen.

Fremskrivninger viser, at EU fortsat i 2030 ventes at importere halvdelen af sit energibehov, i 2040 26 pct. og i 2050 15 pct.

Læs SYNERGIs analyse her.

Fakta om EU’s energiforbrug

EU’s energiforbrug beløb sig i 2023 til ca. 873.000 ktoe (kilo tonnes of oil equivalent). Af dem kom 176.000 ktoe, 20 pct. af det samlede forbrug, fra naturgas. I husholdninger og industrien er det hhv. 29 og 33 pct. af forbruget, der leveres af naturgas. Skal de tal ned, kan det bl.a. ske ved at skifte fra gas- til elkedler eller ved at droppe gasfyret til fordel for en varmepumpe eller fjernvarme.

I 2022 importerede EU 62,5 pct. af sit energiforbrug fra lande uden for unionen. Hvad angår gasimporten, kom 19 pct. fra Rusland, 17 pct. fra USA og 14 pct. fra Algeriet i 2024.

Relaterede nyheder

Byggebranchen 1244X500
07. maj 2024 Af: Janne Roest-Madsen, netværkskoordinator i Energiforum Danmark
Dansk Erhverv: Byggebranchen inviterer til EU-debatmøde den 13. maj
Colourbox47211571 1
08. maj 2024 Af: Pressemeddelelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og SYNERGI
Sådan bør Danmark løse sine grønne EU-forpligtelser