Grøn industristrategi skal sikre fremtidens arbejdspladser

Over 100.000 mennesker tjener deres månedsløn ved at arbejde i energisektoren, hvor to ud af tre arbejder vest for Storebælt. Samtidig er energibranchen Danmarks næststørste eksportsektor og betaler store summer i statskassen til den fælles velfærd.
Men Danmarks førende position inden for grøn energiteknologi er på spil i en tid, hvor reglerne i den internationale konkurrence er forandret. Senest har CS Wind Offshore, der er en af verdens førende producenter af fundamenter til havvindmølleparker, afskediget flere hundrede medarbejdere på sin fabrik i Odense Havn.
Green Power Denmark har længe efterspurgt en national strategi for den grønne energiindustri og lancerer nu 15 anbefalinger, der kan styrke Danmarks konkurrenceevne og sikkerhed på området.
– Energisektoren er en hjørnesten i vores samfund og økonomi. Den skaber mange tusinde arbejdspladser i hele landet og spiller en central rolle for vores forsyningssikkerhed og uafhængighed. Men sektoren befinder sig i en skæbnestund. Vi er nødt til at sikre, at vi også i fremtiden har en stærk industri, der kan udvikle og producere de grønne energiteknologier, vi som samfund har brug for, siger Jan Hylleberg, viceadm. direktør i Green Power Denmark.
Green Power Denmark foreslår blandt andet et investeringsfradrag på 130 procent for virksomheder, der vil etablere eller udbygge produktionsfaciliteter inden for grøn energiteknologi i Danmark. Derudover skal sagsbehandling på miljøområdet og i klagenævn for produktionsvirksomheder være hurtigere og til at regne med.
Samtidig er der brug for, at vejnettet og havnene bliver opgraderet, så infrastrukturen kan håndtere transport af for eksempel store komponenter til vindmøller. Endelig er det afgørende, at udvikling og produktion af grøn energiteknologi bliver bedre beskyttet mod sikkerhedstrusler samt unfair konkurrence fra for eksempel Kina.
– En national strategi skal sørge for, at rammevilkårene for den grønne energiindustri i Danmark er mindst lige så gode som i resten af Europa. Og så er det vigtigt, at strategien gør det muligt for Danmark at spille en central rolle i at opbygge den europæiske forsyningssikkerhed og uafhængighed af importeret energi og teknologi. Grøn energi er kritisk infrastruktur, og den skal vi stå vagt om, siger Jan Hylleberg.
Ifølge Green Power Denmark er der fokus på disse udfordringer både i EU og herhjemme. Senest har regeringen åbnet for anden runde af den grønne investeringsordning, hvor virksomheder, som producerer vindmøller og komponenter til vindmøller og teknologi til Power-to-X, kan søge om støtte til at etablere nye produktionsfaciliteter i Danmark eller til at udvide eksisterende.
Men der er behov for flere initiativer, mener Green Power Denmark.
– Det haster med at få lavet en national industristrategi for den grønne energisektor med konkrete tiltag - ligesom man har gjort på life science-området. Det vil sikre, at Danmark får en stor bid af fremtidens grønne investeringer og arbejdspladser. Samtidig skal de politiske klimamål omsættes til konkrete ordrer, siger Jan Hylleberg.
Green Power Denmarks forslag til indhold af kommende industristrategi skal desuden sikre at så meget som mulig af den statsstøtte, der bliver givet i forbindelse med udbud af havvindparker, understøtter danske leverandørers produktion af komponenter til vindmøller i Danmark og Europa.
Relaterede nyheder


