Foto: Neotherm A/S 

Genvej til bedre indeklima på plejehjem

af: Kasper Elton Jensen, kommunikationskoordinator Energiforum Danmark


Medarbejdere og beboere på plejehjemmet Ulvsund Centret på Møn har i årevis lidt under et dårligt indeklima med for lav luftfugtighed. Nu løses problemet med behovsstyret ventilation.

En lille ventil i loftet åbner og lukker for ventilationen efter behov. Enkelt, hurtigt, billigt og effektivt. Et vellykket pilotprojekt på et plejehjem i Skævinge har banet vejen for, at installationen af de små ventiler nu også er godt i gang i Ulvsund Centrets 50 lejligheder.

Luftfugtigheden på Ulvsund Centret er blevet målt helt ned til 20 %, hvilket er langt under det anbefalede, og det giver gener for personale og beboere med hovedpine, tørre slimhinder, røde rindende øjne og statisk elektricitet.

Foto: Neotherm A/S

– Vi er over 100 medarbejdere, og mange af os har helbredsmæssige problemer med den tørre luft. Vi har prøvet at lufte mere ud og at have flere planter, men det har ikke hjulpet. Vi har også skruet lidt ned for varmen for at få luftfugtigheden op, men vores beboere sidder meget stille, og de skal ikke sidde og fryse, så vi bliver nødt til at have en temperatur på cirka 24 grader, fortæller Susanne Winther, der er leder på plejehjemmet, i en pressemeddelelse.

Ildebrand banede vejen

Ledelse og medarbejdere på Ulvsund Centret har kæmpet for et bedre arbejdsmiljø i årevis, men der skulle en ildebrand til, før der skete noget.

Det var i december 2014, og undersøgelserne efter branden viste, at der bliver ventileret alt for voldsomt på plejehjemmet. Luften bliver simpelthen suget ud af bygningen, og det giver problemer med indeklimaet – og en enorm varmeregning.

Da Susanne Winther havde en forklaring på det dårlige indeklima, fik hun et møde i stand med Vordingborg Boligselskab, der står for plejeboligerne. Boligselskabet kontaktede Smock Ventilation, og her kunne projektchef Claus Pedersen tilbyde en enkel og rentabel løsning på problemet.

– Vi havde lige afsluttet et projekt med installation af Neotherms ventiler på Plejecentret Bauneparken i Skævinge med et rigtig godt resultat, så den lå lige til højrebenet, siger Claus Pedersen, der ikke er i tvivl om, at behovsstyret ventilation også er den rigtige løsning på Møn.

– Luftskiftet er alt for højt. Det skal ned under en tredjedel, og det kommer det også, forsikrer Claus Pedersen.

Der sættes to ventiler op i hver lejlighed – en i badeværelset og en i køkkenet. De regulerer ventilationen automatisk efter behov. Der er også en ekstrafunktion i form af en knap, som personalet kan trykke på, fx ved lugtgener på toilettet. Med et tryk på knappen bliver der ventileret i en halv time.

Foto: Neotherm A/S

Stor energibesparelse

Årsagen til den overdimensionerede ventilation af plejelejlighederne skal findes i det bygningsreglement, der var gældende i 1999, da plejehjemmet blev opført. Lejlighederne er 44 m2 med bad og et lille tekøkken, og det blev i reglerne kategoriseret som en ”normallejlighed” til 3,5 person med bad og køkken.

Men virkeligheden er, at der i hver lejlighed kun bor en enkelt person, der tilmed er meget stillesiddende, og køkkenet bliver aldrig brugt. Der foregår altså ikke ret mange aktiviteter i lejligheden, som øger luftfugtigheden, men alligevel kører ventilationen på fuldt blus.

I mellemtiden er bygningsreglementet blevet lempet, så det nu er en mulighed at installere behovsstyret ventilation i lejlighederne, og det baner vejen for både et bedre indeklima og en lavere varmeregning.

En række energivirksomheder har samarbejdet om at udvikle værktøjer til beregning af energibesparelser, og forventningen på Møn er en besparelse pr. lejlighed på 1.957 kWh/år. 

– Den samlede energibesparelse er så stor, at investeringen er tjent hjem igen på cirka 3 ½ år, så vi er stolte og glade, siger projektleder Anders G. Mortensen fra Neotherm, der står bag projektet på Ulvsund Centret.

Projektet forventes færdigt i begyndelsen af 2017, hvorefter der skal foretages en række målinger af luftfugtigheden hen over året, før det kan fastslås, om problemet med indeklimaet er løst.

 

Besparelsen i tal:
Samlet investering: cirka 300.000 kr.
Energitilskud: 35.500 kr.
Tilbagebetalingstid: 3,5 år

Luftfugtighed:
Luftfugtigheden må hverken være for lav eller for høj.
En luftfugtighed på 45-50 % er normal.
25-30 % er absolut minimum.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø