Foto: Egedal Kommune 

Screening sparer energi i Egedal

af: Lise-Lotte Schmidt-Kallesøe, Seniorprojektleder Viegand Maagøe


Energiscreeninger af ejendomme i Egedal Kommune har vist, at der kan hentes fem millioner kroner årligt ved at energirenovere de tekniske anlæg. Ud over besparelser på både energiforbrug og vedligeholdelse kan især kommunens skolebørn kan se frem til et væsentligt bedre indeklima.

Med et fremtidsscenarie, der viste stigende udgifterne til den generelle vedligeholdelse af kommunens ejendomme - og især de tekniske anlæg med et deraf også dårligere indeklima - skulle Egedal Kommune i gang med at gøre noget ved bygningerne. Flere af de tekniske anlæg havde overskredet de tekniske levetider, og enkelte var slet ikke i drift. Det påvirkede indeklimaet på skoler, fritidshjem og børnehuse, som især har kommunens fokus.

Kommunen forsøger at få flest mulige gevinster ved at samtænke flere indsatser i projektet ”Parat Til Fremtiden”. Målet er at skabe varige driftsbesparelser svarende til 125 millioner kroner om året ved at lokalisere effektiviseringer.

Indeklima skal forbedres

Kommunen besluttede at afsætte 144 millioner kroner til at energiscreene 80 af kommunens i alt 115 ejendomme. Energi Management & Esbensen udførte screeningerne, der blev afsluttet sommeren 2016.

Alle tekniske anlæg er blevet lokaliseret og vurderet, og hver enkelt ejendom har fået identificeret tiltag, der skal spare energi og forbedre ejendommens indeklima. Det har været et essentielt krav i projektet, at løsningsforslagene havde ”stor” eller ”meget stor” indflydelse på at forbedre indeklimaet og/eller vedligeholdelsen af ejendommene.

– Det har været meget vigtigt, at energiscreeningsrapporterne skulle vise os de tiltag, der skaber flest forbedringer på indeklimaet - altså reducerer problemer med træk, dårlig luft og skiftende temperaturer. Vi gennemførte indledningsvis en undersøgelse for at få brugernes vurdering, og den viste, at cirka 60 % oplevede udfordringer. Vi har nu valgt tiltag, som er vurderet til at have indflydelse på indeklimaet, og 75 % af investeringerne vil få direkte positiv indflydelse på det, fortæller Ib Sørensen, der er formand for Planudvalget i Egedal Kommune.

Slidte tekniske anlæg

Af de samlede tekniske anlæg kørte cirka 75 %, som de skulle, mens resten var slidte og med mangler, der påvirker driften. Alt i alt blev der lokaliseret 4.800.000 kWh i besparelsespotentiale - det svarer til 16 % af kommunens samlede energiforbrug. 

– De tekniske anlæg er fra dengang, bygningerne blev opført i 60´erne og 70´erne. Bygningerne har gennemgået flere forandringer i de år, der er gået. Der er fx kommet tilbygninger på flere af vores ejendomme, og brugen af de forskellige lokaler har forandret sig, fortæller Thomas Skaarup Østergaard.

Han udgør sammen med to kollegaer teamet omkring energirenoveringerne, der har stor politisk bevågenhed. Kommunen har valgt selv at styre projektet og har fravalgt ESCO, blandt andet fordi kommunen har ønsket en større fleksibilitet undervejs. Det kan være vanskeligt at styre et ESCO-projekt, fordi brugen og brugerne af bygningerne varierer fra år til år, ligesom der kan komme forhold til undervejs, der påvirker projektet.

Ventilationsanlæg er den største synder

Henover de næste fire år skal forslagene fra energiscreeningsrapporterne være fuldt implementeret, har kommunens politikere besluttet. Og ud over besparelser på energiforbruget forventer man også et mindre pres på vedligeholdelsesbudgettet, blandt andet på grund af en reducering af det vedligeholdelsesmæssige efterslæb, der lige nu er på kommunens tekniske anlæg.

De nye tiltag omfatter hovedsageligt udskiftning og optimering af ventilationsanlæg - især på skolerne, som har været de ejendomme, som har fået anvist flest besparelsestiltag. Henover de næste par år kan børn og lærere derfor forvente en væsentlig forbedring af indeklimaet i klasselokalerne.

Forbedringer af ventilationsanlæggene udgør 70 % af de forslåede tiltag. Dertil kommer i mindre omfang udskiftning af varmeanlæg og belysning.

Foto: Egedal Kommune

 

Egedal Kommune gennemfører i samme ombæring andre forbedringer på bygningerne. Alt i alt kommer renoveringen op på en entreprisesum på i alt 144 millioner kroner, der blandt andet skal bruges på tagrenoveringer i forbindelse med renovering af ventilationsanlæg og facader, hvor det er nødvendigt.

 

Fakta

Egedal Kommune er en sammenlægning af Ledøje-Smørum, Stenløse og Ølstykke Kommuner.  Der bor 42.780 borgere i kommunen, der dækker godt 126 km2.

Kommunens bygninger svarer til 6 % af den samlede boligmasse i kommunen. Der investeres samlet set 144 mio. kroner i at forbedre 80 ejendomme frem til 2020.

Egedal Kommune har valgt at få energiscreeningsrapporter, der giver følgende oplysninger for den enkelte ejendom:

  • Generel ejendomsinformation
  • Tilstandsvurdering af de tekniske anlæg
  • Beskrivelse af de tekniske anlæg
  • Indeklima (bearbejdning af data fra spørgeskemaundersøgelse og interviews)
  • Anbefalet energioptimering indeholdende resultater
  • Oversigtstegning til at lokalisere løsningsforslag i ejendom
  • Detaljeret teknisk beskrivelse af de enkelte løsningsforslag indeholdende forudsætninger for beregning