Handlingstank for bygninger og bæredygtighed

Energiforum Danmark: 21Live - mandag

8. marts 2021, 9:00-16:00

Energiforum 21Live er en online vidensuge.
Sendefladen strækker sig fra tidlig morgen til sen eftermiddag og byder bl.a. på ’Teknikernes Morgenhjørne’ og cases fra medlemmer og sponsorer.
I 21Live-studiet er der paneldebatter, skarpe interviews med eksperter, indlæg med gæster fra ind- og udland og naturligvis forskellige dybdegående webinarer.
Du vælger selv, hvilke programindslag du har tid og lyst til at deltage i. Vidensugen er gratis for alle.


Mandag byder på en inspirerende åbning med filosof Vincent Hendricks efterfulgt af faglige indlæg om grøn omstilling i det eksisterende byggeri, bæredygtige byggematerialer og en række spændende cases fra medlemmernes verden.

 

Program:

Kl. 09.00 Åbning og kick off
Et brag af en åbning ved leder af Center for Information og Boblestudier på Københavns Universitet, Professor Vincent F. Hendricks.

TILMELD DIG HER


Kl. 10.00 Grøn omstilling i praksis
Cases fra medlemsvirksomheder:

Kl. 10.00: Sådan kommer du nemt i mål med grønne regnskaber

Slå to fluer med et smæk – dine forbrugsdata er genvejen til dine emissionsdata. Med en simpel arbejdsgang og nogle få klik kan du få leveret data om CO2-aftrykket fra din organisation.

Med kvalitetssikrede data i en lettilgængelig form er du allerede godt på vej med det grønne regnskab og CSR-rapporten - så kan du koncentrere dig om tekster og konklusioner.

v/ Carsten R. Larsen, Brunata og Tommas Lærkegaard-Jensen, EnergiData

TILMELD DIG HER


Kl. 10.30: Når et godt indeklima skaber værdi

87% af vores levetid tilbringer vi mennesker inden døre.

Vi er alle enige om at det er godt for økonomien og for miljøet at vi sparer på energien der hvor det er muligt. Skru ned for varmen, sluk lyset, og reguler ventilationen, til gavn for bygninger, materialer og anvendelser.

Hvordan sikrer vi at indeklimaet ikke bliver sparet væk når vi sparer på energien?

v/ Sik Cambon Jensen, KMD

TILMELD DIG HER


Kl. 11.00: Grøn omstilling i den almene boligsektor

Der er et stort uudnyttet potentiale for at spare energi i den almene boligsektor til gavn for både økonomien og klimaet. Værktøjerne til at indfri potentialet er her allerede – både i forhold til den overordnede bygningsdrift og til at hjælpe beboerne med at spare energi.

v/ Lars Gyldenholm og Karsten Andersen, KeepFocus

TILMELD DIG HER


Kl. 11.30: Få fuldt overblik med alle målerdata samlet et sted

En forudsætning for drifts- og energioptimering er let adgang til data. ICONICS samler alle data uanset kilde. Det er f.eks.: DataHub, Eksisterende CTS/BMS/FMS/EMS, OPC eller BACnet.

Fra det åbne system kan data viderebehandles i et ensartet format, uanset om det er EL, Varme, Vand eller andet forbrug.

v/ Henrik Clausen, Heptagon/ICONICS og Thomas Tørngren Nejsum, EL:CON

TILMELD DIG HER


Kl. 13.00 Grøn omstilling i det eksisterende byggeri
Langt størstedelen af det byggeri der sætter sit CO2-aftryk i fremtiden er allerede bygget, og derfor haster det med at finde de gode løsninger til grøn omstilling i det eksisterende byggeri. Løsninger der sikrer godt indeklima, de arkitektoniske værdier og sikrer at vi ikke spilder den energi og de materialer der allerede er blevet brugt.

Graves Simonsen fra Bygherreforeningen giver perspektiver og anbefalinger til den grønne omstilling i det eksisterende byggeri.

Bagefter får vi et konkret eksempel fra Københavns historiske og fredede rådhus, hvor Niels Boel fra WSP og Anders Bojsen-Møller fra Force fortæller hvordan Københavns Rådhus arbejder for at sænke energiforbruget med op til 80%. Et energiforbrug, der vel at mærke løber op i 35.000 kr. om dagen i fyringssæsonen.

TILMELD DIG HER


Kl. 14.00 Forskningens time - om indlejret energi og ressourcer ved byggeri

Der stilles store krav til energiforbruget i nye bygninger – men ingen krav til klimabelastningen ved opførelsen. Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg har foreslået CO2-regnskab for byggeri som et effektivt virkemiddel, men politikerne tøver. Seniorforsker Harpa Birgisdottir fra BUILD har i mange år været en markant stemme indenfor klimakrav til byggeriet og en drivkræfterne bag udviklingen af de moderne værktøjer til LCA-beregningerne. Vi har inviteret Harpa Birgisdottir til forskningens time. 

Efter indlæg og dialog med Harpa Birgisdottir, kommer Line Nørmark fra Transition med en række konkrete eksempler på hvordan LCA kan udmøntes i praksis

TILMELD DIG HER


Kl. 15.00 Grøn omstilling i praksis
Cases fra medlemsvirksomheder:

Kl. 15.00: Kom tættere på klimamålene med digital service

At nå klimamålene er et fælles ansvar, hvor alle indsatser er afgørende. Lyt med og hør hvordan du kan opnå energibesparelser og reducere CO2 ved at udnytte Big Data, se på totaløkonomien og mulighederne ved digitaliseringen til at skabe driftseffektive bygninger og bedre bundlinje. Alt imens vi kommer tættere på at indfri klimamålene.

v/ Jan Bülow, Service Agreement Operation Manager Schneider Electric

TILMELD DIG HER


Kl. 15.30: Hvordan bruges Omega EMS i praksis

De fleste kunder bruger Omega EMS til at arbejde med store datamængder til forskellige formål. Data opsamles fra egne CTS systemer, dataloggere, IoT sensorer, forsyningsselskaber, Datahub, andre data- eller systemleverandører samt en række andre datakilder.

Disse opsamles i eet system hvor de automatisk får metadata så andre kan bruge data til de forskellige formål der er behov for. Det kan være forskningsformål, arealoptimering, indeklimaprojekter eller forbrugsafregning.

Hør med når Vitani fortæller om hvordan data kan opsamles og deles i en samlet, let tilgængelige dataplatform, der kan bruges til alle former for bygningsindsigt.

v/ Rasmus Gorm Pedersen - Vitani og Søren Hansen - Rudersdal Kommune

TILMELD DIG HER


 

Praktisk information:

Dato: mandag den 8. marts 2021

Hvor: Online

Se det fulde program her: 

 

Se tirsdagen program og tilmelding her.

Se onsdagen program og tilmelding her.

Se torsdagens program og tilmelding her.

Se fredagens program og tilmelding her.

Se information om Generalforsamling Energiforum Danmark her.