Gå til primært indhold Gå til indhold i footer
  1. Forside
  2. · Nyheder
  3. · 23-07-2025: Vestjylland kan blive en bærende kraft for grøn brintproduktion til Europa

Vestjylland kan blive en bærende kraft for grøn brintproduktion til Europa

Pressemeddelelse fra AU Engineering
23. jul. 2025
Stort potentiale inden for konkurrencedygtig grøn brintproduktion kan gøre Danmark til foregangsland. Ny teknologi i Vestjylland giver unik mulighed inden for forædling af grøn energi.
AEN 2502 2K
Foto: AU Engineering

Danmark har potentiale til at blive en nøglespiller i Europas grønne omstilling. Ifølge rapporten Kritiske teknologier – Globale hotspots, europæiske perspektiver, danske muligheder, der er udarbejdet af ATV (Akademiet for de Tekniske Videnskaber) i samarbejde med Teknologisk Institut, indtager Danmark førstepladsen globalt inden for energiteknologi, hvor vi har en unik position med hensyn til at omsætte forskningsindsatser til konkrete innovationer. Også Green Power Denmarks nye analyse af Danmarks potentiale for konkurrencedygtig grøn brintproduktion viser, at grøn brint kan styrke både EU’s konkurrenceevne og energiuafhængighed og samtidig skabe vækst og jobs herhjemme.

– Vi har i Danmark – ikke mindst i Vestjylland – helt unikke kompetencer, fordi vi er forrest med teknologien og har mulighed for at være foregangsland. Vi har en enestående mulighed for endnu et eksporteventyr inden for grøn energi, men i modsætning til i 70’erne, da vi begyndte at lave vindmøller, har vi i dag meget mere travlt, fordi andre lande udmærket kender potentialet, siger Kristian Jensen, der er administrerende direktør i Green Power Denmark.

Banebrydende vestjysk teknologi

Hele 70 procent af arbejdspladserne inden for energisektoren i Danmark findes vest for Storebælt, og det er også her, nogle af de mest markante teknologier i øjeblikket bliver udviklet. I byen Ramme i Vestjylland er virksomheden Skovgaard Energy ved at bygge verdens første dynamiske Power-to-X-anlæg, der kun er baseret på grønne energikilder. Anlægget skal årligt omdanne strøm fra seks vindmøller og 50 megawatt solceller til 5000 ton flydende grøn ammoniak, der blandt andet kan anvendes som grønt brændstof til skibsfarten. Derudover er Skovgaard Energy nu også med til at udvikle en såkaldt ammonia spark-motor, der kan producere strøm udelukkende med grøn ammoniak som brændstof.

– Vi er helt i front med teknologien, og nu er vi faktisk i stand til at lagre vind- og solenergi som grøn ammoniak og med ammonia spark-motoren at lave grøn strøm ud af ammoniakken. Det er banebrydende, at vi har potentialet til at udfolde det, og når det sker, vil det være et kæmpe erhvervseventyr under opsejling, fortæller Pat Han, der er teknisk direktør hos Skovgaard Energy, og påpeger:

– For at gøre grøn energi mere rentabelt end det er i dag, skal vindmøller og solceller udnyttes optimalt. Det kræver blandt andet lagring, og når vi skal opskalere til en større produktion, vil vi komme til at mangle energiingeniører, der kan bidrage til at udfolde potentialet.

Behov for at uddanne flere

For at komme manglen på energiingeniører til livs har Aarhus Universitet i Herning åbnet en diplomingeniøruddannelse i elektrisk energiteknologi, som med onlineundervisning er målrettet danske studerende, der allerede har stiftet familie eller af andre årsager ikke ønsker at flytte til en universitetsby. Også ifølge Green Power Denmark er det centralt for udviklingen, at der uddannes flere på området.


– Vi kan lave Power-to-x i mindre skala, men når det skal skaleres op, har vi behov for flere med især de mere tekniske kompetencer til at udvikle løsningerne, siger Kristian Jensen.