Livscyklusanalyse (LCA) – hvad er det og hvorfor er det vigtigt?
Hvad er LCA?
Livscyklusanalyser (LCA) er en metode til at analysere miljøpåvirkning på – uanset om det handler om en kuglepen, en mursten, en bygning, en festival eller et genanvendelsessystem.
En livscyklus omfatter typisk alle faser af produktets eller processens liv; fra råvareudvinding, produktion, distribution til anvendelse, genanvendelse og bortskaffelse.
Man kan bruge principperne i en LCA til at vurdere, hvilke materialer der er mest bæredygtige. Man kan fx vurdere et materiale ud fra de fem parametre i denne model: 1. Udvinding, 2. Produktion, 3. Transport, 4. Byggeri, 5. Drift. Foto: Bæredygtigt Byggeri.
Formålet med en LCA kan fx være at vurdere de miljømæssige konsekvenser af en aktivitet og ikke mindst at identificere potentielle forbedringsmuligheder.
Derfor er det en metode, der søger at give et objektivt, kvantificerbart mål for miljøpåvirkningen af et hvilket som helst produkt eller en hvilken som helst proces.
Livscyklusanalysers kompleksitet afhænger i høj grad af produktet, herunder både antallet af komponenter i produktet, forarbejdning af materialer og tilgængelighed af data.
Det er med andre ord lettere at lave en LCA af en plastikpose end af en mobiltelefon, som består af hundredvis af komponenter.
Hvordan kan LCA'en bruges?
Livscyklusanalyser kan anvendes til en række formål, herunder både som beslutningsværktøj, til dokumentation for en markedsføringsindsats eller som lovkrav.
Herunder ses nogle eksempler:
Input til produktudvikling eller serviceudvikling:
Hvad er de miljømæssige konsekvenser af de forskellige materialer eller løsningsmodeller, der kan vælges i designet af et produkt eller service?
Udpegning af indsatsområder:
Hvordan påvirker dit produkt eller service miljøet i hele sin livscyklus? Ved at udpege de primære miljøbelastninger (hot spots) i produktets livscyklus kan du prioritere miljøindsatsen og få indblik i, hvor du med fordel kan sætte ind med miljøforbedrende tiltag for at opnå størst effekt.
Leve op til lovgivning:
Byggevareforordningen indeholder krav om, at producenter af byggevarer kan dokumentere deres produkters miljømæssige performance, ligesom der er et loft for CO2 per m2 i bygninger over 1000 m2. Således stilles der krav til livscyklusvurderinger af de samlede bygninger samt miljøvaredeklarationer (EPD) efter gældende standarder.
Kommunikation om bæredygtighed:
En livscyklusvurdering er et velegnet redskab til at dokumentere de grønne budskaber i din markedsføringsstrategi og -indsats. Flere typer af grønne påstande og budskaber må du udelukkende fremføre, hvis du kan dokumentere dem med en LCA.
Strategi, grønne forretningsmodeller og cirkulær økonomi:
LCA kan bruges til at vurdere, i hvor høj grad nye forretningsmodeller og modeller for cirkulær økonomi er bæredygtige på kort eller lang sigt samt et værktøj til at arbejde strategisk med bæredygtighed i virksomheden.
Hvilke krav er der til livscyklusvurderinger?
Der findes forskellige standarder inden for livscyklusvurderinger. De varierer efter scope af analysen.
Man kan eksempelvis beregne en service eller et produkts udledning af drivhusgasser (CO2eq) ved at følge standarden for Carbon Footprint eller benytte standarden Greenhouse Gas Protocol, hvor omdrejningspunktet for beregningerne er en virksomheds direkte og indirekte udledning af drivhusgasser.
LCA-standarderne behandler typisk flere forskellige miljøpåvirkningskategorier, hvoraf fire af dem drejer sig om klimaforandringer (CO2eq).
De resterende kategorier dækker eksempelvis forskellige typer af vandforurening, luftforurening og ressourceforbrug.
De enkelte standarder stiller forskellige krav, herunder eksempelvis krav om tredjepart verificering.
Analysens nøjagtighed og pålidelighed afhænger i høj grad af dataenes kvalitet og tilgængelighed samt af fortolkningen af beregningerne.
Derfor er en uvildig gennemgang af beregninger og fortolkning oftest en god idé, hvis man ønsker at kommunikere konklusionerne eksternt.
Relaterede artikler