Den historiske bygning Grundtvigs Hus i København bliver opgraderet til en højtydende energimaskine vha. et innovativt energisystem baseret delvist på geotermi. Foto: Energy Machines 

Historisk Københavner-bygning opgraderes til grønt fyrtårn med geotermi

af: Energy Machines

Københavns historiske Grundtvigs Hus blev bygget i 1908 og var den første bygning i Danmark med betongulve. I dag er ejendommen udset til at blive et fyrtårnsprojekt for grønne energisystemer, der er det første af sin slags.


Grundtvigs Hus i København og den tilstødende hjørnebygning på Vester Voldgade og Studiesstræde bliver opgraderet til en højtydende energimaskine.

Når projektet er færdigt, vil ejendommen generere, lagre og genanvende sin egen energi som et fuldt integreret elektrisk og geotermisk-baseret system - uden tilslutning til distriktsvarme- og køleforsyninger.

Det såkaldte fyrtårnsprojekt er designet af Energy Machines er en rådgivende ingeniørvirksomhed med speciale inden for design, implementering og drift af integrerede energisystemer til bygninger.

Energy Machines eget integrerede energisystem til Grundtvig Hus er designet med virksomhedens egne designmoduler og får en samlet kapacitet på 430 kW.

Energisystemets varmepumper har en ydeevne på COP 5.  COP står for ‘Coefficient Of Performance’ og angiver forholdet mellem den varme, varmepumpen leverer, og den mængde strøm, den bruger. I dette tilfælde leverer varmepumpen altså 5 kWh varme for hver 1 kWh strøm, den bruger.

Det nye energisystem

Grundtvig Hus’ nye energisystem vil bestå af:

  • Geotermisk energilagring (36 x 240m boringer, boret bæredygtigt af LKAB Wassara AB og HP Borrningar AB)
  • Integrerede varmepumpchillere fra Energy Machines
  • Højeffektive luftbehandlingsanlæg fra Climate Machines
  • PV-solpaneler på taget
  • Cloud-baseret Energy Machines Control-software og SCADA-platform til kontinuerlig optimering


Den omfattende energiomdannelse vil gøre det muligt at udnytte geotermisk energi sammen med overskudsenergi fra bygningen, som lagres i jorden for optimal ydelse.

Den lagrede energi vil blive distribueret via Energy Machines' integrerede varmepumpchillere, som vil dække behovet for varme, køling og varmt brugsvand til ejendommen på 10.000 m2.

PV-solpanelerne på taget af ejendommen kommer til at levere lokalt produceret elektricitet til at drive systemet sammen med batteripakker til lagring.

Energisystemet forventes at reducere energiforbruget på Grundtvig Hus med 86 procent. Driftsudgifterne vil falde med 97 procent og systemet vil være 100 procent frit for fossile brændsler, når det kommer i drift.

Dette er muligt, fordi det integrerede energisystem er designet til intuitivt at styre bygningens energiressourcer - batterier, varmepumper og luftbehandlingsenheder.

Offentligt udstillingsvindue

Projektet forventes færdigt i starten af 2025, og den 115 år gamle bygning Grundtvig Hus vil undervejs opnå en DGNB Platinum certificering. Dermed vil projektet sætte nye standarder for energirenoveringer inden for ældre, eksisterende ejendomme.

“I processen med at energirenovere Grundtvig Hus opdagede vi, at et betydeligt potentiale for værdiskabelse, kun er muligt via ejerskab af energisystemerne. Det er langt mere profitabelt at gå grønt end ikke at gøre det”, siger Drew Alford, der er Client Executive hos Energy Machines". Han fortsætter:

“Energy Machines 'fokus på at omdanne bygninger til energimaskiner med høj ydeevne vil blive taget videre med introduktionen af en Energy-as-a-Service (EaaS) forretningsmodel, der fjerner kapitalkravene til implementering af et integreret system”, forklarer han.

Projektet vil blive et offentligt udstillingsvindue for geotermisk baserede integrerede energisystemer. Og Energy Machines er spændte på at åbne dørene op for det banebrydende energisystem om blot få år.

“Sammen med bygningsejeren ser vi frem til at byde både lejere og gæster velkomne til Grundtvig Hus i 2025 og vise, hvad det vil sige at være en energimaskine”, siger Drew Alford.