Et enkelt teknikskab og grønne bokse uden på rørene nedknuser kalk til 1.000 fynske forbrugere. Foto: AMTech 

Kalk koster kroner – også på energiregningen

af: Jan V. Kristensen, Journalist

Kalk kan være en dyr fornøjelse. Det koster på service og vedligehold og resulterer også i højere energiforbrug. Men sådan behøver det ikke at være. Firmaet Amtech har stor succes med en teknologi, der knuser kalken til kalkstøv.


Kalken koster på energiregningen – og på service og vedligehold med afkalkning. Tilkalkede vandrør giver et dårligere vandtryk og koster mere i pumpeenergi for at transportere vandet rundt.

Selv et tyndt lag kalk i en varmeveksler, der varmer brugsvand op til en fjernvarmekunde, giver en betydelig forringet varmeledning, viser forsøg på Teknologisk Institut.

Derfor investerer vandværker, virksomheder, institutioner og private investerer i løsninger fra total afkalkning til blødgørelse af vandet.

Firmaet Amtech tilbyder en teknologi, som giver en enkel nedbrydning af kalk til kalkstøv i vandet uden at gribe ind i installationen.

Og det har givet Amtech over 120 vandværker og en række virksomheder og kommuner som kunder.

Kalkknuser hitter hos Horsens Kommune

En af de nye kunder er Horsens Kommune. De er lige nu i gang med en stor omstilling fra naturgas til fjernvarme i den kommunale bygningsmasse. Det betyder et skifte til nye, mindre kedler med varmeveksler. 

“Da vi begyndte at fokusere på løsninger, der kunne forhindre hård kalk i vores installationer, havde vi fokus på nemmere rengøring og sparet vedligehold. Det har vi opnået. Men jeg er overbevist om, at vi også sparer energi eksempelvis i varmevekslere uden kalkbelægninger. Vi kan dog endnu ikke dokumentere det”, siger VVS-tekniker Henri V. Nielsen fra Horsens Kommune.

 Horsens Kommune har afprøvet forskellige teknologier i forskellige typer bygninger undervejs i processen – fra idrætsanlæg til ældrecentre – og endt med at vælge AMtechs kalkknuser. Særligt tre forhold gjorde udslaget for valget af den nye teknologi: 

  • En enkel installation direkte på vandrøret, som kommunens egne teknikere kan lave.
  • Vedligeholdelsesfri teknologi.
  • Kalkproblemer løst i alle bygninger efter opsætning.

Teknologi slår kalk i stykker

Kalkknuseren fra Amtech monteres uden på røret og fungerer ved at behandle vandet inde i rørene med frekvenser, så kalken ændrer sig fra det hårde Calcit (kalksten) til det pulverlignende Aragonit (kridtstøv).

Kridtstøvet kan let fjernes med en klud – eller sågar med de bare hænder på installationer. På et varmelegeme skylles Aragonit løbende af i stedet for at sætte sig som en hård skal.

På Teknologisk Institut rådgiver senior specialist Leon Steen Buhl omkring teknologi til reduktion af kalk i installationer.

Og han har været med til at undersøge effekterne af teknologien fra AMtech.

“Vi har at gøre med en kendt teknologi – nemlig ultralyd kendt fra eksempelvis knusning af nyresten på sygehusene. Hos Teknologisk Institut har vi målt, at kalken i hårdt vand slås i stykker til 1/25 af størrelsen i kalkknuseren. Derefter sætter kalkindholdet sig ikke fast på eksempelvis et varmelegme. Og derfor kan kalken blot tørres af på installationer som kalkstøv”, forklarer Leon Steen Buhl.

På Teknologisk Institut peger man også på, at denne teknologi til forskel fra andre metoder ikke fjerner kalk fra vandet. Kalken ændrer blot struktur. Det sker med frekvenser – og altså helt uden kemikalier.

“Kalk er faktisk et vigtigt indhold i vores drikkevand for kroppen. Samtidig har det stor betydning for smagsoplevelsen af vandet, at der stadig er kalk i dit drikkevand”, siger Leon Steen Buhl.

Giver store gevinster for varmepumpe-kunder

Hos AMtech beskriver ingeniør Poul Rasmussen processen i kalkknuseren på følgende vis: 

“Kalkknuseren sætter frekvenser i gang i vandet, der bevæger sig hurtigere end lyd i luft. Det knuser kalken og ændrer derved strukturen i vandet fra kalksten til kridtstøv. Kalken bevares i vandet og ved aftapning finder vandet tilbage til sin oprindelig struktur”.

Ud over store kundegrupper som vandværker og private husholdninger sælges Kalkknuseren også ofte i forbindelse med de mange installationer af luft til vand varmepumper, hvor gas udfases.

“Vi har leveret kalkknuser til over 100 installationer fra den store varmepumpe-grossist Kinnan i områder med hårdt vand. Vores teknologi sikrer den nye varmepumpe-kunde imod kalkaflejringer og udgifter til service”, siger Poul Rasmussen.

Vandværk-bestyrer har været fan i 18 år

Gislev Vandværk på Fyn er en af de seneste vandværker, der har installeret en kalkknuser fra AMtech.

Vandet i den fynske by har en hårdhed på 17 – og betegnes derfor som ”temmelig hårdt” på hårdhedsskalaen.

Smagen i vandet vil være uændret for vandværkets 1.000 forbrugere, men de vil opleve, at de pludselig sparer en masse på shampoo, sæbe og vaskemidler, der alle bliver mere effektive.

Forbrugerne skal heller ikke afkalke deres vandkedel mere. Og fliserne i badeværelset kan bare tørres af med en let klud. Dertil kommer energibesparelser. Men de er sværere at gøre op.

Det forklarer formanden for vandværkets bestyrelse, Holger Klausen.  Han har selv været overbevist om teknologien i årevis. For 18 år siden så han og konen nemlig selv effekten, da de på eget initiativ købte en kalkknuser fra AMtech til deres hus i Gislev.

“Dengang skulle jeg hvert år have en VVS-mand til at komme ud og afkalke min 60 liters varmtvandsbeholder, der kører på el. Dengang skulle der ofte syre til. Efter installation af kalkknuseren så jeg ikke smeden mere. Nu glæder jeg mig over, at de andre forbrugere i området også skal slippe for generne med kalk i deres huse”, siger Holger Klausen.

Private kunder er meget tilfredse

Det har kostet GIslev Vandværks 1.000 tilsluttede brugere en investering på 300.000 kr. at få knust kalken i forbrugsvandet.

Finansieringen har dog ikke stået i vejen for den nye teknologi, der har et beskedent elforbrug, men ikke kræver løbende service. Udfordringen har været at få en kommunal godkendelse.

De grønne bokse på det udgående vand nedknuser kalken til forbrugerne i Gislev. Foto: AMTech.


“I syv år har vi diskuteret med embedsmændene lokalt, om hvorvidt der var tale om en behandling af vandet eller ej. Det er det ikke. Kalkknuseren er ikke i kontakt med vandet, men sidder uden på røret. Det er forskellen på de andre kendte systemer. Jeg måtte gå til politikerne, før vi fik en tilladelse. Nu kører anlægget, og jeg kan kun anbefale det til andre vandværker”, siger den fynske vandværksformand.

Hos AMtech har key account manager Charlotte Hammenshøj stort fokus på netop vandværkerne i sit salgsarbejde.

“Vandværker og boligforeninger er vores hovedfokus, fordi vi derved når ud til mange forbrugere med en installation”, siger hun. AMtech er dog også i gang med flere forsøg hos en række store  danske industrivirksomheder.

“Vores anlæg kører lige nu i test på Aalborg Portland og skal snart testes hos Dansk Salt, der har hver deres udfordringer med kalk. Rensningsanlæg forsøger vi os også med på forskellige test-anlæg”, siger hun.

Det private marked lever sit eget liv med onlinesalg og kampagner.

Et solidt salgsargument over for private er 365 dages fuld returret – endda med refundering af fragten. Der sælges over 100 anlæg til private hver måned, fortæller Charlotte Hammershøj.

“Returprocenten er under 2,7 procent. Det tager vi som et godt tegn på, at de private forbrugere også oplever en øjeblikkelig effekt på kalk i hjemmet og er tilfredse med kalkknuseren”, siger hun.

Faktaboks: Hårdhed i vand

Vands totale indhold af opløst calcium og magnesium betegnes som hårdheden. Hårdheden måles i Danmark i tyske hårdhedsgrader (°dH = grad Deutsche Härte), hvor en hårdhedsgrad svarer til 10 mg opløst calciumoxid pr. liter eller 7,19 mg opløst magnesiumoxid pr. liter.

  • 0–4 Meget blødt
  • 4–8 Blødt
  • 8–12 Middelhårdt
  • 12–18 Temmelig hårdt
  • 18–24 Hårdt
  • 24–30 Meget hårdt
  • 30 Særdeles hårdt

Kort over drikkevandets hårhed i Danmark