Renoverprisen: De gode eksempler skal inspirere fremtidens renoveringer
TEMA: KLOGE RENOVERINGER
Renoverprisen er et samarbejde mellem Grundejernes Investeringsfond og Real Dania. Siden 2013 er Renoverprisen blevet uddelt hvert år til det bedste renoveringsprojekt i Danmark.
I år gik prisen til virksomheden Tschernings hovedsæde i Hedehusene, der er renoveret med 89 pct. genbrugs- og genanvendte materialerhovedsæde.
Energiforum Danmark har talt med Karen Mosbech, der er er forperson i udvalget for Renoverprisen, om udvælgelsesprocessen, kriterier og ønsker for Renoverprisen i fremtiden.
De 6 nominerede:
Først var der 160 indstillede projekter til Renoverprisen 2024. Så blev listen kortet ned til 14 – og til slut stod Renoverprisens Nomineringsudvalg med seks finalister.
1. Hellebæk Klædefabrik – boliger, erhverv og fællesskab i første række
Renoveringen af dele af den tidligere Hellebæk Klædefabrik viser en ny måde at arbejde og bo på ved at knytte boliger og erhverv tæt sammen. Projektet skaber sammenhæng mellem vand, skov og bygninger med grønne fællesområder og referencer til kulturarven fra den gamle klædefabrik – bl.a. i indretningen af både lejligheder og kontorer med højt til loftet og rå, industrielle overflader.
2. Valhøj Skole, Rødovre – renovering af parterre-etage og facade til nye læringsmiljøer
Projektet på Valhøj Skole viser, hvordan en renovering af en mindre del af en skole kan forbedre hele skolen og optimere brugen af eksisterende kvadratmeter. Indvendigt er den tidligere mørke parterre-etage totalt forandret med mere funktionelle lokaler, mere lys, bedre akustik og forbedret indeklima bl.a. takket være den integrerede ventilation i facaden. Udvendigt er vestfacaden flot og funktionelt renoveret med frasorteret fyrretræ.
3. Hovedsæde for virksomheden Tscherning, Hedehusene – cirkulær transformation - VINDER
Transformationen af Tschernings hovedsæde, Tscherninghuset, fra lagerbygning til kontor viser, hvordan genbrug og upcycling kan give nyt liv til gamle byggematerialer. Bygningen fungerer som en cirkulær ”legeplads”, hvor genbrugte og upcyclede materialer skaber forskellige zoner og niveauer, og man demonstrerer på meget fin vis ressourcepotentialet i de gamle byggematerialer og byggeaffald.
4. Rækkehuse i Slagelse – fra lastvognsgarage til boliger
I dette projekt har man omdannet en tidligere lastvognsgarage i Slagelse til fem rækkehuse i en stil, der tiltrækker et nyt segment af beboere. Projektet illustrerer, hvordan tidligere funktionsløse betonbygninger kan bidrage til byfortætning i stedet for flere nyudstykninger.
5. Ulrik Storm i Odense – fra lukket 1960’er-bygning til moderne herretøjsbutik
Renoveringen af en ejendom i Odenses gågade til herretøjsbutikken Ulrik Storm viser, hvor vigtige fysiske rammer er for butikker, især i konkurrence med online handel. Projektet adresserer udfordringen med tomme bymidter ved at skabe en ny type internationalt inspireret butik og er med til at løfte hele gågaden.
6. Ørslev Kloster Arbejdsrefugium – restaurering og renovering af historisk bygning
Renoveringen af Ørslev Kloster Arbejdsrefugium kombinerer respekt for historien med moderne faciliteter og bevarer stedets unikke ånd. Klosteret, der siden 1969 har været arbejdsrefugium, afspejler nutidens behov med kreative renoveringsgreb som genbrug af materialer og placering af rørføring og nye installationer i gamle skorstene og kloakker.
Kilde: RealDania
Interview med Karen Mosbech, forperson for udvalget
Hvordan udvælger i de endelige kandidater til Renoverprisen?
En af styrkerne ved Renoverprisen er, at det er super nemt at melde et projekt ind. Man skal blot udfylde en formular på RealDanias hjemmeside, og det kræver ikke meget dokumentation. Der er altså ingen undskyldning for ikke at indstille sit projekt. På den måde er prisen meget demokratisk.
Vi sidder fire personer i nomineringsgruppen, som har hver vores ekspertområde. Der er en arkitekt, en entreprenør, en ingeniør og en udvikler.
Første skridt er at sortere i kandidaterne og prioritere dem. Efter at have læst op på projekterne står vi tilbage med en såkaldt longlist, der bliver offentliggjort.
Derefter går vi endnu dybere ned i de enkelte projekter og udvælger de endelige nominerede.
Det er vigtigt, at de endelige nominerede repræsenterer et bredt udsnit af renoverspektret. Det er jo ikke hensigtsmæssigt fx at nominere seks almene boligbebyggelser, der er blevet renoveret. Det skal være så inspirerende for så mange som muligt.
Renoverprisens seks kriterier
Alle indstillede projekter bedømmes ud fra følgende kriterier.
1. Eksempelværdi:
Projektet er et godt eksempel, der kan skaleres, inspirere andre til at gå i gang med gode renoveringer og/eller er med til at definere, forme og udvikle renoveringsdisciplinen. Renoverprisen hylder mangfoldigheden blandt danske renoveringer. Eksempelværdien kan dermed ligge både i stor og lille skala, på landet og i byen, i den særlige bygning og i den helt almindelige og vidt udbredte bygningstypologi.
2. Solidt samarbejde:
Parterne i projektet har haft et stærkt tværfagligt og eksemplarisk samarbejde – fx med sparring, videndeling og velfungerende koordinering – mellem bygherre, rådgivere og entreprenør/håndværkere i alle led af byggeprocessen. Projektet kan derudover udmærke sig ved sit samarbejde med myndigheder og brugere af bygningen.
3. Inspirerende ressourcetiltag:
Projektet har arbejdet med inspirerende tiltag i forhold til anvendte ressourcer i hele eller dele af projektet. Det kan være gennem materialevalg, genbrug, genanvendelse og reduceret ressourceforbrug på byggepladsen, og/eller det kan handle om optimering af bygningens areal og energiforbrug.
4. Faglig kvalitet:
Projektets rådgivning og håndværk er på et højt fagligt niveau. De tekniske løsninger og konstruktioner er godt projekteret, veludførte og af høj håndværksmæssig kvalitet. De er gennemført med respekt for bygningens eksisterende materialer og kvaliteter samt med forståelse for de krav og behov, der er i dag.
5. Blik for brugerne:
Projektet har haft brugerne i centrum og skabt eksemplariske rammer med forståelse for deres behov og et godt indeklima. Løsningerne skaber tilfredshed hos brugerne selv – det er positivt, hvis projektet samtidig gør en forskel for lokalområdet og mennesker i de nære omgivelser ved at bidrage til fællesskabet og oplevelsen på stedet.
6. Levende bygningskultur:
Projektet bidrager til en levende bygningskultur ved at skabe liv i bygningen og styrke stedets særlige identitet og historie. Renoveringen er i den forbindelse udført med respekt for bygningens oprindelige arkitektoniske udtryk, stedets bygningskultur og det omkringliggende miljø.
Kilde: Renoverprisen
Har du nogle særlige fokusområder, når du udvælger renoveringsprojekterne?
Jeg har meget fokus på den økonomiske bæredygtighed i projekterne. Er det her projekt økonomisk bæredygtigt? Projekterne skal gerne inspirere andre til at gøre noget lignende. Og når et projekt er økonomisk bæredygtigt kan det inspirere andre til at sige: “Når de kan gøre det her, så kan vi også”. Der bliver jo skabt store værdier med renoveringer. Der er et kæmpe potentiale værdimæssigt.
Har Renoverprisen været med til at sætte vigtigheden af renoveringer mere på dagsordenen?
Det er helt tydeligt, at de ti år prisen har eksisteret, er renovering kommet helt anderledes på dagsordenen. Vi taler meget mere om renovering i dag sammenlignet med for et årti siden. Og det er selvfølgelig ikke kun Renoverprisens skyld.
Det er båret meget frem af bæredygtighedsdagsordenen. Men prisen har været meget med til at inspirere kloge og nyskabende renoveringer i tidens løb.
Folk bliver meget stolte, når de modtager prisen og reklamerer meget med det. Det har hjulpet med til at skubbe på udviklingen.
Hvilke ønsker har du for Renoverprisen fremadrettet?
Mit ønske for Renoverprisen er, at vi får et eller flere eksempler på en industri- eller logistikejendom i de såkaldte ubrugelige bælter i byerne, som ikke bliver brugt til noget. De ligger over alt og optager millioner af kvadratmeter.
Bygningsmassen i de bælter repræsenterer jo en enorm værdi, og det kunne være enormt interessant at få nogle eksempler på, hvordan man kan transformere en halvstor logistikejendom i en større provinsejendom om til noget spændende nyt byggeri.
Det kunne give et kæmpe boom på renoveringsområdet, hvis der kom nogle stærke eksempler på, hvordan disse arealer kan transformeres om.
Andre artikler med temaet:
Du har netop læst én artikel ud af syv tema-artikler om kloge renoveringer. Læs de andre i serien her:
Relaterede artikler