Fotokredit: Troels Heien 

Klog indstilling af fjernvarmecentralen er nøglen til energibesparelser

af: Kristin Rabbe Larsen, Energispring

I boligselskabet KAB har man sat fokus på at indstille varmecentralerne korrekt. Energi- og varmekonsulenterne John Kepny Rasmussen, Bo Michael Neergaard og Josef Wahdan fortæller her om vigtigheden af samarbejde tæt med viceværterne om at sikre rigtig indstilling af varmecentralerne.


Før energikrisen i 2022 var det kun meget få viceværter i KAB’s boligejendomme, som udnyttede deres CTS-systemer fuldt ud.

CTS står for ‘Central Tilstandskontrol og Styring’ og er en teknologi, der hjælper med at overvåge og kontrollere varmeanlægget i bygningen. 

Manglende viden om de fordele og muligheder CTS-systemerne rådede over var typisk den største årsag til, at systemerne ikke fik lov til at leve op til deres potentiale.

Det betød forkert indstillede fjernvarmecentraler, som førte til øget energiforbrug i hele bygningen og unødvendigt høje energiregninger.

Pilotprojekt giver store varmebesparelser

Ved udgangen af 2022 besluttede KAB’s bestyrelse at bakke op om pilotprojekt ‘Skarp varmekurve’.

Formålet var bl.a. at undersøge, om en smartere brug af CTS-systemer ville gøre unødvendige energiregninger fortid. 

Projektet blev udført i KABs afdeling i Eskemosepark i Birkerød og viser, at op til 10 procent af den årlige varmeregning spares, når fjernvarmeanlægget er korrekt indstillet. 

"Det giver viceværter mulighed for at justere og finjustere indstillingerne på fjernvarmecentralen for at sikre, at bygningen opretholder en behagelig temperatur, samtidig med at der opnås betydelige energibesparelser. Gennem CTS-systemet kan ændringer laves fra en computer, uden behov for konstant fysisk tilstedeværelse i fjernvarmecentralen”, forklarer Bo Michael Neergaard, varmekonsulent hos KAB.

Hans kollega, John Kepny Rasmussen, supplerer:

"En simpel nedjustering af temperaturen i fjernvarmecentralen med to-tre grader som betyder ændring på blot én grad rumtemperatur i boligerne kan føre til besparelser på op til fem-syv pct. på varmeregningen. Den korrekte indstilling af varmecentralen har en betydelig økonomisk indvirkning på boligforeningerne og deres beboere”, siger han.   

Energi- og varmekonsulenterne John Kepny Rasmussen, Bo Michael Neergaard og Josef Wahdan. Foto: Energispring.


At få indstillet fjernvarmecentralen korrekt kan ofte være en udfordrende opgave for viceværter. Men der er store energibesparelser at hente, hvis indstillingerne sidder lige i varmeskabet.

"KAB hjælper viceværter med at forstå deres CTS-system, og hvordan man kan indstille fjernvarmecentralen korrekt. Dette er afgørende for at skabe mere energieffektive og bæredygtige boliger”, siger Josef Wahdan.  

Et godt eksempel er at sikre, at sommerlukning af varmen aktiveres gennem CTS-systemet.

Denne fremgangsmåde er med til at forbedre energieffektiviteten og reducerer energiforbruget i bygningerne i sommermånederne, når opvarmning normalt ikke er nødvendig.  

Fjernvarmeskilte er viceværtens hjælpende hånd

Når det kommer til at opnå optimale indstillinger i fjernvarmekælderen, kan det være en kompleks opgave.

Energispring har sammen med HOFOR udviklet et redskab, der kan gøre det nemmere. Redskabet består af otte farvede skilte og en tjekliste, som tilsammen danner en praktisk vejledning. 

 

Fjernvarmeskiltene kan let guide viceværter til de korrekte indstillinger af fjernvarmeanlægget. Man skal blot følge farverne, QR- koderne med videoer og tjeklisten. Det kan være en hjælp til at undgå de mest almindelige fejl og fejlkilder. Foto: Troels Heien.


For at opnå de ønskede besparelser anbefales det, at man regelmæssigt gennemgår anlægget ved hjælp af tjeklisten, især i vinterperioden, hvor opvarmningsbehovet er højest.

Enkle handlinger kan føre til betydelige energibesparelser. 

Fjernvarmekittet kan bestilles gratis hvis du har adresse i Københavns Kommune.  Se Energisprings hjemmeside:

Bestil værktøjer gratis | Energispring (kk.dk) 

Om Partnerskabet Energispring

Energispring består af 56 partnere fra bygningsejere og administratorer til interesseorganisationer – og der er altid plads til flere.

For at blive medlem kræver det, at du er bygningsejer eller administrator i Københavns Kommune.

Tilsammen repræsenterer Energispring ca. 39 % af den samlede bygningsmasse i Københavns Kommune svarende til ca. 19 mio. m2.