Erfaringerne fra pilotprojektet kan bruges til at udbrede slukningen af stinkskabe i undervisningslokaler på resten af DTU’s campusser. Foto: Nasrin Bille, DTU. 

Slukning af stinkskabe kan give store energibesparelser

af: Nasrin Bille, journalist hos DTU

Stinkskabe på DTU Kemis laboratorier forhindrer de ansatte i at indånde farlige dampe, men de koster på energiregningen. Derfor arbejder man på at slukke stinkskabene, når de ikke er i brug, så de ikke optager unødvendig energi.


Bygning 211 på DTU kaldes Danmarks største stinkskab pga. af den samlede volumen af luft, der bliver udskiftet per time i laboratorierne.

Stueetagen rummer fire undervisningslaboratorier, mens førstesalens otte laboratorier benyttes af forskere. Anden salen rummer ventilationsanlæg, vakuumpumper og installationer.

I laboratorierne står i alt 48 stinkskabe, der benyttes til undervisningsbrug.

Stinkskabene forhindrer udsættelse for indånding af farlige dampe og sikrer håndteringen af spild med ætsende eller farlige kemikalier.

Det er godt, når vi taler om at sikre et godt arbejdsmiljø for brugerne.

Men stinkskabene kører døgnet rundt, hvilket er mindre godt, når vi ønsker at spare på energien.

Grønne tiltag må ikke gå ud over sikkerheden

På DTU Kemi er man derfor i gang med at afprøve og evaluere, om man kan slukke for stinkskabe i undervisningslaboratorierne, når de ikke er i brug.

Formålet er at at minimere udgifterne til ventilation.

”Her på DTU Kemi arbejdes der på alle tidspunkter af døgnet, men vi er også enige om, at det er for dyrt i drift at have alt udstyr kørende hele tiden, også når der ikke er nogen i laboratoriet. Der prioriterer vi at lukke ned”, siger Jimmie Thomsen, driftsleder i DTU Kemi.

Jimmie Thomsen sidder i et nyligt oprettet energiudvalg på instituttet, der er sammensat af både teknisk-administrativt personale og videnskabelige medarbejdere, som drøfter løsninger, der kan nedbringe energiforbruget.

”Der er behov for nye tiltag, hvor ressourcer udnyttes bedre og der er mindre spild, men samtidig må de grønne tiltag ikke indføres på bekostning af sikkerheden", siger Jimmie Thomsen, der også kigger på at reducere forbruget til vakuumpumper, ovne og frysere i DTU Kemis laboratorier:

”Som minimum arbejder vi på at opnå en reduktion på 10 pct. Udfordringen er, at det er noget, der tager tid. For mig handler det om at holde dampen oppe, så det jeg har lagt op til, er at vi løbende tager energibesparelse op som et emne på vores institutmøder. Det kræver et konstant fokus”, understreger han.

På kontorer og fællesarealer på instituttet skal der findes energibesparelser ved, at man husker at slukke lyset, lukke for varmen og slukke for det udstyr, der bruger energi, når det ikke er i brug.

Foto: DTU

Slukning af stinkskabe kan spare tusindvis af kWh

Projektet med at slukke for stinkskabene i undervisningslaboratorierne er stadig i undersøgelsesfasen.

Campus Service, DTU Kemi og instituttets arbejdsmiljøorganisation arbejder på at finde den bedste og mest sikre løsning på, hvordan dette skal kunne lade sig gøre.

”Vi er i gang med projektbeskrivelsen og en grundig risikovurdering i et samarbejde mellem DTU Kemi og Campus Service”, siger Lene Kuszon, projektleder i Campus Service.

En beregning viser, at instituttet kan spare op til mellem 5000 og 7.000 kilowatt timer per stinkskab om året på el og varme, hvis udsugningen slukkes, når der ikke er undervisning.

Dette svarer cirka til årsforbruget i et parcelhus per stinkskab.

Erfaringerne fra pilotprojektet kan bruges til at udbrede slukningen af stinkskabe i undervisningslokaler på resten af DTU’s campusser.

Det vil være op til de enkelte institutter at vurdere om stinkskabene i deres undervisningslokaler kan slukkes, når de ikke benyttes.

 

Laboranter bakker op om projektet

Bodil Fliis Holten står bag forslaget om at slukke for stinkskabene, når de ikke er i brug.

Hun er laboratoriechef på DTU Kemi om undervisningslaboratorierne, der bruges af op mod 300 studerende årligt.

Og de studerende er positive over for tiltaget om at slukke stinkskabene i perioder.

”Vores laboranter, som varetager undervisningen og klargør udstyret i laboratorierne, syntes, at det var en god ide”, siger Bodil Fliis Holten.

Løsningen er stadig under udvikling, men der arbejdes på at lave en kontakt, der kan slukke og tænde for stinkskabene i laboratoriet.

Det er vigtigt, at det fremgår meget tydeligt både i rummet og udenfor, at det pågældende stinkskab er slukket, forklarer Bodil Friis Holten.

”Det kan ikke lade sig gøre i vores forskningslaboratorier, men det kan lade sig gøre i vores undervisningslaboratorier, fordi vi som laboranter kan garantere, at stinkskabene i undervisningslokalerne er fri for kemikalier”, siger hun.