Leder: Et vildt år venter forude

af: Thomas Skaarup Østergaard, næstforperson i Energiforum Danmark


Sikke en start på året!

 

Jeg har stort set ikke fået armene ned ovenpå Energiforum Danmarks årskonference i starten af marts, men ærmerne skal rulles op og et vildt år venter.

For alle os, der arbejder i og med bygge- og ejendomsbranchen, er disse år særligt interessante.  

 

Den grønne omstilling skyller for alvor ind over os alle, og hvor man måske savner regulering på områder som fx. energiproduktion og landbrug, sætter EU retningen for en særlig ambitiøs fremtid for energiforbrug i Unionens bygninger.


Med et Energieffektiviseringsdirektiv vedtaget i slutningen af sidste år, og et Bygningsdirektiv som blev vedtaget her i marts, er rammerne for de næste mange års arbejde sat af EU.

 

Vi har i Energiforum Danmark i mere end fire årtier forsøgt at gå ambitiøst og seriøst til arbejdet med effektiv energiudnyttelse i bygningerne.

 

Men jeg må indrømme, at jeg står med en følelse af, at vi skal et ekstra gear op. Både med energien, men også bæredygtighed i mere bred forstand. 

Årskonference satte rekord

Fart over feltet var der også, da et rekordstort antal deltagere deltog i vores årskonference den 5.-6. marts.

 

Mere end 400 folk på tværs af den danske bygge- og ejendomsbranche troppede op på Hotel Nyborg Strand, der vanen tro dannede rammerne for årskonferencen. 

 

Det var to rigtig gode dage med inspirerende oplæg om alle de ting, vi kan tage fat på her og nu – og ikke mindst, hvad vi kan gøre for bedre at ruste os til fremtidige udfordringer. 

 

Årskonferencen bekræftede mig i, at der eksisterer en enorm gejst og vilje til at tage depechen op i forhold til den grønne omstilling i vores bygningsmasse. 

 

Det var en stor glæde at se relevante indlæg og debatter om alt fra biodiversitet i forbindelse med vores byggerier til bygningsreglementer, bæredygtighedsrapportering og genbrug af byggematerialer. 

 

Særligt skal der også lyde et tillykke til virksomheden Greendozer og Jan Rohde, der løb med  Energiforum Danmarks Innovationspris.

 

Det er altid en fornøjelse at se eksempler på den konkrete handling, som er så vigtig her og nu i forhold til den grønne omstilling.

Ny arbejdsgruppe for “klog implementering”

I et mere støvet lokale tog jeg selv og uventet mange af foreningens medlemmer fat på diskussionen og arbejdet med "Klog Implementering af EU-direktiverne”. 

 

Energiforum Danmark har nemlig nedsat en arbejdsgruppe som skal arbejde målrettet med dette. Der skal i den forbindelse lyde en stor tak til Christian Jarby og Søren Dyck-Madsen for det store forarbejde.

 

Arbejdsgruppen har grundlæggende to spor:

 

Det første spor skal forsøge at hjælpe de relevante styrelser med at udforme den danske implementering af EU-direktiverne på en måde, som skaber værdi. Uden branchekendskabet ender vi hurtigt med høje ambitioner og umulig praktisk implementering. Det har vi set alt for mange gange før.

 

Det andet spor skal “fordøje” og formidle viden om de gældende regler. Hvordan kan vores medlemmer leve op til de nye krav? Hvordan kan vores medlemmer komme på forkant af udviklingen? 

 

Disse spørgsmål mener jeg en forening som vores skal kunne hjælpe med at besvare. 

 

Og det kan vi også godt, takket være vores mange kompetente, vidende og engagerede medlemmer.  

Opgaverne det kommende år er mange, men når man har samlet de rigtige mennesker, føles opgaverne altid lidt mere overskuelige. 

Og på den måde hjælper vi hinanden i Energiforum Danmark til at gå en grønnere fremtid i møde. 

God læse- og arbejdslyst derude.

 

I dette nummer er temaet EU's bygningsdirektiv og energieffektiviseringsdirektiv. Et tema, som vi bliver klogere på hen over året. Derfor vil det også være vores årstema, så læserne i hvert nummer kan følge udviklingen.