Innovationsprisen 2020 - de tre nominerede

 Energiforum Danmark har udpeget tre nominerede ud af et stærkt felt af indstillede til innovationsprisen.


Skarpt dommerpanel vælger vinderen

Vinderen af Innovationsprisen bliver udvalgt af et skarpt dommerpanel d. 12. november.

Dommerpanelet består af Julie Kamp Albæk fra DTU, Mads Lyngby Petersen fra EUDP-programmet og Lisbeth Valther fra Next Step Challenge.

 

Om de tre nominerede

Hvad går de tre nomineredes produkter helt præcist ud på? Her får du en kort beskrivelse af hver enkelt.

 

Multifunktionel belysning i et bæredygtigt design

Fischer Lighting lancerer i samarbejde med den globale og anerkendte arkitekt og innovationsvirksomhed 3XN/GXN en spændende nyhed i form af en multifunktionel bæredygtig lampe. Gaia® er designet til at løse støjproblemer og skabe et unikt lys, der kan følge solens døgnrytme.

Samtidig er den udført i et smukt design, der viser, at fremtidens produkter hverken behøver gå på kompromis med designet eller bæredygtigheden.

Løsningen gør brug af den nyeste LED-teknologi og viden om lysets påvirkning af mennesker, og den er designet efter cirkulære principper som f.eks. design for adskillelse.

Gaia er jordens gudinde efter den græske mytologi og navnet er valgt med omhu. Lampen er en del af en serie, der viser vejen i forhold til at løse en række store globale udfordringer, der er afgørende for den grønne omstilling og skabelsen af en mere bæredygtig jord.

 

Solafskærmning der udnytter solens energi

SorptionShade er solafskærmning med en usynlig ekstra funktion, således at den både er solafskærmning og solfanger.

SorptionShade genererer varme hele året, så længe solen skinner. Varmen kan bruges til både at opvarme eller køle bygningen.

Ved at benytte nyeste sorption-teknologi fra industrien, omdanner SorptionShade solvarmen til køling, processen kan suppleres af fx fjernvarme. Køleprocessen som drives af sol- og fjernvarme, er derfor helt fri for kølevæsker og andre klimabelastende elementer.

SorptionShade solafskærmning er produceret af genbrugsaluminium med en levetid på 50+ år.

Uanset varme- eller kølebehov, bidrager SorptionShade til et optimalt indeklima i bygningen ved hjælp af solenergi.

Ved at gøre solafskærmningen til en aktiv solfanger, giver det:

  • Arkitekten friere hænder
  • Bygningsejeren lavere driftsomkostninger
  • Bygningens brugere godt indeklima
  • Miljøet en mindre belastning

 

Smart software gør det enkelt at bygge bæredygtigt

Skal vi bygge med cement eller træ? Og hvordan dimensionerer vi rummene bedst, så de fungerer mest energieffektivt uden at gå på kompromis med indeklimaet? Aalborg Universitet, Institut for Byggeri, By og Miljø har løsningen med den gratis tilgængelige LCA-software, LCAbyg.

LCAbyg er et gratis beregningsprogram til livscyklusvurderinger (LCA) af bygninger. Med værktøjet kan arkitekter og ingeniører beregne klimapåvirkningen og en række andre miljøparametre af bygninger. Værktøjet indeholder bl.a. et bygningsdelsbibliotek og andre smarte hjælpefunktioner til nemt og hurtig at gennemføre LCA allerede i skitseprojektet. Det er nemlig ofte de tidskrævende mængdeberegninger, der udgør en barriere for beregninger tidligt i processen, som samtidig har det største potentiale til CO2-reduktioner.


LCAbyg er det fortrukne LCA-værktøj i den danske byggebranche med over 4.400 brugere siden lanceringen i 2015. De nye funktioner forventes at gøre LCA til en standardydelse for endnu flere rådgivere, da omkostningerne for at komme i gang er blevet markant lavere.

                                                                                                                                             

Hør mere d. 12. november

Den 12. november afsløres vinderen af prisen ved en online-event.

 

 

 

 

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.