Forsyning og VE

Færgefarten elektrificeres

af: Dorte Nørregaard Larsen, 26-09-2017
Dansk færgefart bliver grønnere og grønnere – og el er en væsentlig faktor i den udvikling.
Mere

Politik og regler  

Tanker om energiforliget – fokusér på bygninger

af: Ulrik Blaabjerg, 25-09-2017
I Energiforum Danmark har vi over de seneste par uger bragt en artikelserie om det kommende energiforlig. Her kommer det sidste indspark i serien fra TEKNIQ, Installatørernes Organisation, der kommer med deres syn på energiforliget på forkant, deres forhåbninger og anbefalinger.
Mere

Energibesparelser  

Københavns ejendomme nomineret til fornem pris for energistyringsprojekt

af: Pressemeddelelse fra Københavns Kommune
København er blandt seks storbyer, som kan vinde en af de prestigefyldte C40 priser. Det er Københavns Ejendomme & Indkøbs strategiske og langsigtede arbejde med energiovervågning, -styring og -renovering, som er blevet bemærket.
Mere

Energibesparelser  

Marienlund plejecenter sætter nye standarder for kommunalt byggeri

af: Ulrik Blaabjerg, 22-09-2017
Marienlund plejecenter er et godt bud på fremtidens plejecenter, hvor nye innovative løsninger er udviklet i tæt samarbejde med forskellige leverandører.
Mere

Nyt fra Energiforum Danmark  

Nu er Energiforum Danmarks september-magasin ude

af: Mikkel Nielsen, 21-09-2017
Nu er Energiforum Danmarks nye september-magasin klar med nye spændende artikler. Denne måneds tema er energi og international politik, og hvordan disse to ting er tæt sammenkoblet.
Mere

Inspiration  

Tanker om energiforliget - husk energieffektivisering i ny energiaftale

af: Ulrik Blaabjerg, 19-09-2017
I Energiforum Danmark vil vi over de kommende uger bringe en artikelserie om det kommende energiforlig. Her vil forskelige parter komme med deres syn på energiforliget på forkant, deres forhåbninger og anbefalinger. Det fjerde bud i rækken kommer fra Camilla Damsø Pedersen chefkonsulent i Dansk Byggeri.
Mere

Inspiration  

Ren Energi Lolland afholder energikonference

af: Ulrik Blaabjerg, 19-09-2017
Ren Energi Lolland holder energikonference d. 27. september i Holeby med besøg af blandt andre Energi- Forsynings- og Klimaministe Lars Chr. Lilleholt. Konferencen vil blandt andet give bud på, hvordan man lokalt på Lolland kan bruge sin styrkeposition inden for grøn omstilling til at skabe vækst og arbejdspladser.
Mere

Politik og regler  

Tanker om energiforliget - der er brug for en ambitiøs energiaftale

af: Dorte Nørregaard Larsen, 15-09-2017
I Energiforum Danmark vil vi over de kommende uger bringe en artikelserie om det kommende energiforlig. Her vil forskelige parter komme med deres syn på energiforliget på forkant, deres forhåbninger og anbefalinger. Det tredje bud i rækken kommer fra Troels Ranis branchedirektør i DI Energi
Mere

Politik og regler  

Regeringen udskyder udspil til energiaftale

af: Ulrik Blaabjerg, 15-09-2017
Regeringen udskyder sit udspil til en energiaftale som dermed først ventes præsenteret i det nye år. Årsagen skyldes "travlhed i ministeriet", skriver EnergiWatch.
Mere

Energibesparelser  

Hvis du vil vide mere om ESCO

af: Dorte Nørregaard Larsen, 14-09-2017
Siden de første ESCO-projekter blev sat i gang for godt 10 år siden har debatten om fordele og ulemper raset i branchen. Men der har manglet et samlet overblik over hvad ESCO-modellen egentlig kan byde på. Det overblik har Energistyrelsen lavet på en ny hjemmeside.
Mere

Inspiration  

Konference i Bruxelles: Dybe energirenoveringer - giv boligejere et tilbud de ikke kan modstå

af: Dorte Nørregaard Larsen, 14-09-2017
Den 10. oktober åbner refurb og renovate europe dørene for en konference om, hvordan man engagerer husejere til at investere i dybe energirenoveringer. Konferencen finder sted 10. oktober i Bruxelles.
Mere

Politik og regler  

Tanker om energiforliget - energiforlig i et vadested

af: Dorte Nørregaard Larsen, 13-09-2017
I Energiforum Danmark vil vi over de kommende uger bringe en artikelserie om det kommende energiforlig. Her vil forskelige parter komme med deres syn på energiforliget på forkant, deres forhåbninger og anbefalinger. Seriens bud nummer to kommer fra Søren Dyck-Madsen fra Det Økologiske Råd.
Mere

Energibesparelser  

Nu kan der søges tilskud til eldrevne varmepumer

af: Mikkel Nielsen, 12-09-2017
Energistyrelsen åbner nu for puljen, der støtter eldrevne varmepumper til grundbeløbsværkers fjernvarme uden for kvotesektoren. Det er netop nu muligt at søge tilskuddet, og Energistyrelsen modtager ansøgninger frem til den 1. november 2017.
Mere

Politik og regler  

75 mio kr. til energiforskning

af: Dorte Nørregaard Larsen, 11-09-2017
Regeringen har i sit finanslovsforslag afsat 75 mio kr. ekstra til energiforskning. Dermed bliver regeringens oplæg forud for forhandlingerne om næste års finanslov, at bruge 397,7 millioner kroner til energiforskningen.
Mere

Politik og regler  

Tanker om energiforliget - energi skal være nøglen til det gode danske liv

af: Ulrik Blaabjerg, 08-09-2017
I Energiforum Danmark vil vi over de kommende uger bringe en artikelserie om det kommende energiforlig. Her vil forskelige parter komme med deres syn på energiforliget på forkant, deres forhåbninger og anbefalinger. I denne første udgave er det Lars Aagaard (Adm. direktør, Dansk Energi) der kommer med sit syn og forhåbninger til det kommende energiforlig.
Mere

Politik og regler  

Statsrevisorerne retter kritik af kontrollen med energiselskabernes energispareordning

af: Dorte Nørregaard Larsen, 07-09-2017
Statsrevisorerne gav i går deres beretning vedr. tilsynet med Energiselskabernes energispareordning til Folketinget. Kritikken var skarp.
Mere

Inspiration  

Forsøg: Svømmepøler som varmelagre i det fleksible energisystem

af: Dorte Nørregaard Larsen, 07-09-2017
Intelligent styring af 30 pool-huse i Blokhus og Blåvand, skal indgå i et europæiske forsknings- og udviklingsprojekt kaldet SmartNet.
Mere

Politik og regler  

Facebook får ændret praksis om afgifter på overskudsvarme - og nu vil Coop også gerne være med

af: Dorte Nørregaard Larsen, 06-09-2017
Hvad danske industrivirksomheder og et hav af organisationer, heriblandt Energiforum Danmark, i årevis har kæmpet for, har Facebook fået ændret med et trylleslag. Men gælder det alle?
Mere

Politik og regler  

Lilleholt: Energimærkning af store bygninger skal give mere værdi

af: Pressemeddelse fra Energistyrelsen
I dag træder en række ændringer og lempelser i kravene til energimærkning af store bygninger i kraft. Store bygningsejere har flere gange påpeget, at mærkningen sjældent har tilført ny viden eller værdi i deres arbejde. Og det ønsker energi-, forsynings- og klimaministeren at ændre på.
Mere

Forsyning og VE  

Grøn omstilling udfordrer den digitale sikkerhed

af: Dorte Nørregaard Larsen, 04-09-2017
I følge Dansk Energi betyder den grønne og digitale omstilling, at der nu alene i Danmark er decentral elproduktion fra godt 6.000 vindmøller og knap 100.000 solceller. Derudover får stadig flere forbrugere fjernaflæste elmålere i deres hjem, ligesom stadig flere eldrevne apparater, som mobiltelefoner, pc’ere, tv-apparater, elbiler, varmepumper, lyskilder, bliver forbundet via internettet. Det gør systemet sårbart for hacking.
Mere

Politik og regler  

Isoleringsfirmaer politianmeldt

af: Pressemeddelse fra Energistyrelsen
Energistyrelsen har politianmeldt ti isoleringsselskaber for bedrageri. Selskaberne har alle udført hulmursisolering hos boligejere med støtte fra energispareindsatsen. Styrelsen har derudover pålagt syv energiselskaber at trække energibesparelser tilbage i 28 sager om hulmursisolering. Det sker som led i Energistyrelsen skærpede kontrol med Energiselskabernes energispareindsats.
Mere

Inspiration  

Building Green

af: Dorte Nørregaard Larsen, 31-08-2017
Samtidig med Energiforum Danmarks netværkskonference d. 2. november afholdes Building Green d. 1-2. november i Forum. Få dobbelt op på inspiration og kombiner de to arrangementer til to dage fyldt med networking og spændende debatter og nyheder.
Mere

Inspiration  

Sådan får vi det byggeri vi ønsker - en sommerrejse i byggeriets værdikæde

af: Ulrik Blaabjerg, 30-08-2017
I Energiforum Danmark bringer vi henover sensommeren en artikelserie, der sætter fokus på problemerne med at få det byggeri vi ønsker os, set fra forskellige perspektiver i værdikæden i et byggeprojekt. I denne tredje udgave er det Martin Dam Wied (Gate 21), der kommer med sit syn på muligheder og udfordringer.
Mere

Forsyning og VE  

Forbruget af vedvarende energi steg i første halvår af 2017

af: Dorte Nørregaard Larsen, 29-08-2017
Den dårlige nyhed er, at det faktiske energiforbrug steg med 0,9 pct. i det første halvår af 2017 i forhold til samme periode året før. Den gode nyhed er, at forbruget af vedvarende energi steg med 15 pct. mens kulforbruget faldt næsten 20 pct.
Mere

Inspiration  

Nye spændende arrangementer i kalenderen

af: Ulrik Blaabjerg, 28-08-2017
Takket være vores mange samarbejdspartnere kan vi nu tilføje spændende arrangementer til kalenderen. Nu har du blandt andet mulighed for at komme til en konference om solceller og dets rolle som en del af fremtidens energisystem eller en konference der sætter fokus på indeklimaet i skoler.
Mere

Nyt fra Energiforum Danmark  

Så er programmet for netværkskonferencen d. 2. november klar

af: Dorte Nørregaard Larsen, 25-08-2017
Så er programmet for netværkskonferencen klar. Årets tema er bygninger og energi i 2040. I 2040 er vi mange flere og gennemsnitsalderen er væsentligt større, vi bruger flere m2, mere teknologi, og robotter/kunstig intelligens har overtaget mange af de jobs vi kender i dag. Hvordan harmonerer det med bæredygtighed og energieffektivisering? Er de to begreber stadig relevante? Hvordan bygger, renoverer og drifter vi fremtidssikret? Det er på agendaen d. 2. november i DRs koncerthus.
Mere

Nyt fra Energiforum Danmark  

Bliv sponsor på netværkskonferencen

af: Dorte Nørregaard Larsen, 24-08-2017
Den 2. november åbner Energiforum Danmark dørene for den tredje netværkskonference. I har mulighed for at sætte jeres navn og aftryk på konferencen som sponsor.
Mere

Politik og regler  

Høje energiafgifter mindsker motivationen til at arbejde

af: Dorte Nørregaard Larsen, 23-08-2017
"Overbeskatning af forbrugernes energiforbrug er skadeligt for arbejdsudbuddet. Gevinsten ved at arbejde reduceres mere ved energiafgifter, end hvis provenuet opkræves via indkomstskat" sådan skriver miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen i en artikel i Altinget.
Mere

Inspiration  

Sådan får vi det byggeri vi ønsker - en sommerrejse i byggeriets værdikæde

af: Ulrik Blaabjerg, 22-08-2017
I Energiforum Danmark bringer vi henover sensommeren en artikelserie, der sætter fokus på problemerne med at få det byggeri vi ønsker os, set fra forskellige perspektiver i værdikæden i et byggeprojekt. I denne anden udgave er det Jesper Telcs (bygherre) der kommer med sit syn på muligheder og udfordringer.
Mere

Inspiration  

Temadag om energieffektiv køling på Teknologisk Institut

af: Dorte Nørregaard Larsen, 21-08-2017
Den 29. august åbner Teknologisk Institut i Taastrup dørene for en temaeftermiddag om energieffektiv køling.
Mere

Klima og ressourcer  

Klima: 2017 nærmer sig varmerekorden fra 2016

af: Dorte Nørregaard Larsen, 17-08-2017
De globale temperaturstigninger fortsætter, og 2017 nærmer sig overraskende temperaturerne for El Niño året 2016.
Mere

Inspiration  

Sådan får vi det byggeri vi ønsker - en sommerrejse i byggeriets værdikæde

af: Ulrik Blaabjerg, 15-08-2017
I Energiforum Danmark bringer vi henover sensommeren en artikelserie, der sætter fokus på problemerne med at få det byggeri vi ønsker os, set fra forskellige perspektiver i værdikæden i et byggeprojekt. I denne første udgave er det Peter Hedegaard fra Saint-Gobain (leverandør) der kommer med sit syn på muligheder og udfordringer.
Mere

Forsyning og VE  

Supersolcelle under udvikling?

af: Dorte Nørregaard Larsen, 14-08-2017
I følge Ingeniøren er der en revolution på vej inden for solcelleteknologien. Ved at koble solcellerne med filtre der kan blive op til 1000 grader varme, kan man teoretisk sprænge grænserne for udnyttelsen af sollys og dermed skabe dobbel som meget elektricitet, som de nuværende standard-solceller.
Mere

Politik og regler  

Almene boliger vil fritages for ny solcellelov

af: Ulrik Blaabjerg, 11-08-2017
Inden længe forventes støtten til private solcelleanlæg at blive ændret, og det bliver dermed svært for almene boligforeninger at etablere anlæg. Danmarks Almene Boliger (BL) frygter dermed, at deres medlemmer mister muligheden for at etablere solcelleanlæg, hvis den nye ændring går igennem Folketinget.
Mere

Forsyning og VE  

Danmark producerer flest vind-kWh per indbygger blandt OECD-landene

af: Ulrik Blaabjerg, 10-08-2017
Danske vindmøller producerer det højeste antal kWh pr. indbygger blandt OECD-landene, og næsten dobbelt så mange som nummer to på listen, Sverige. Det viser de nyeste internationale tal ifølge Ritzau.
Mere

Nyt fra Energiforum Danmark  

Er du vores nye studentermedhjælp

af: Dorte Nørregaard Larsen, 04-08-2017
Vi fik ikke så mange ansøgninger i første omgang, så vi prøver igen: Vores dygtige studentermedhjælp Kasper blev kandidat i juli og derfor søger Energiforum Danmark en ny studentermedhjælper.
Mere

Nyt fra Energiforum Danmark  

Bygningsdata - udnytter vi dem godt nok?

af: Dorte Nørregaard Larsen, 03-08-2017
Energiforum Danmark i København inviterer medlemmer og andre interesserede til spændende temaeftermiddag om bygningsdata d. 7. september.
Mere

Forsyning og VE  

10 mio. kroner til miljøvenlig og energieffektiv produktion af olie og gas

af: Ulrik Blaabjerg, 01-08-2017
Energistyrelsens "Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP)" udbyder i år en særpulje på 10 mio. kr., som er øremærket til projekter vedrørende forskning i og forsøg med mere miljøvenlig og energieffektiv produktion af olie og gas.
Mere

Forsyning og VE  

Solcelleejere går til folketingets ombudsmand i sag om løftebrud og millionregninger

af: Ulrik Blaabjerg, 28-07-2017
Frustrerede solcelleejere går til Folketingets Ombudsmand for at få hjælp til at holde politikerne op på et 20-årigt løfte, de fik i 2012 om uændrede afregningsvilkår.
Mere

Inspiration  

Flere nye arrangementer fra IDA Mechanical til efteråret

af: Ulrik Blaabjerg, 27-07-2017
I samarbejde med IDA Mechanical kan vi tilbyde en række spændende arrangementer henover efteråret. Der er blandt andet mulighed for at komme til opfølgning på projektet EnergyLab Nordhavn eller udviklingen af fremtidige metoder til produktion af biobrændstoffer og grøn energi.
Mere

Klima og ressourcer  

Varmere klima får produktiviteten til at falde

af: Ulrik Blaabjerg, 25-07-2017
Varmere klima gør os mindre produktive på jobbet. Produktiviteten kan således falde med en fjerdedel, når klimaet bliver varmere. Det viser undersøgelser i det amerikanske videnskabelige klimatidsskrift "Temperature".
Mere

Klima og ressourcer  

Danske småøer på vej mod druknedøden?

af: Dorte Nørregaard Larsen, 21-07-2017
Beboere på danske småøer kan år efter år iagttage, hvordan klimaforandringerne opsluger deres hjemstavn. I enkelte tilfælde kan hele øer forsvinde fra danmarkskortet.
Mere

Energibesparelser  

Gentofte Kommune sparer penge på open source i energi-styringen

af: Ulrik Blaabjerg, 20-07-2017
Fremover kan ejendomsafdelingen i Gentofte Kommune efterspørge reservedele hos 15 leverandører i stedet for to. Kommunen vil fremover benytte et hjemmeudviklet såkaldt CTS-system som overvåger og styrer belysning, opvarmning, køling og ventilation.
Mere

Politik og regler  

Den grønne ordning udløber 21. februar 2018

af: Ulrik Blaabjerg, 19-07-2017
EU Kommissionens 10 år gamle statsstøttegodkendelse udløber 21. februar 2018. Dermed skal tilsagn om tilskud efter den grønne ordning være opnået senest den 20. februar 2018.
Mere

Forsyning og VE  

Energilaboratorium til en milliard

af: Dorte Nørregaard Larsen, 19-07-2017
Hvis alle planer lykkes, vil et nyetableret energilaboratorium i Skive danne rammen om investeringer for næsten en milliard kroner.
Mere

Politik og regler  

Tilskuds- og afgiftsanayse anbefaler ensretning af VE-tilskud og afskaffelse af energiselskabernes energispareindsats

af: Dorte Nørregaard Larsen, 17-07-2017
Den 30. juni udkom sidste del, af den ellers meget diskuterede tilskuds- og afgiftsanalyse i stilhed. Også selvom analysen anbefaler ensretning af tilskud til VE og afskaffelse af energiselskabernes energispareindsats.
Mere

 

Digitalt byggeri i den offentlige sektor – ny håndbog fra EU

af: Bygningsstyrelsen, 14-07-2017
EU udgiver ny håndbog om digitalt byggeri. Håndbogen præsenterer strategiske anbefalinger til at udbrede BIM i EU, og dermed potentielt opnå væsentlige besparelser i det offentlige byggeri. Bygningsstyrelsen har bidraget til den nye europæiske håndbog med de danske erfaringer med at bruge digital bygningsmodellering (BIM) i statslige byggeprojekter.
Mere

Forsyning og VE  

Landsbyvarme kan gøre op med olieafhængighed

af: Ulrik Blaabjerg, 12-07-2017
Op mod 1.000 landsbyer med individuelle oliefyr som dominerede opvarmningsform kan blive fossilfri ved at kombinere centrale varmelagre i undergrunden med individuelle varmepumper. Dermed kan olieafhængige landsbyer blive elektrificeret ved hjælp af grundvandslagre, plastslanger og varmepumper.
Mere

Politik og regler  

Endnu en pulje åbner for ansøgninger: Fremme af energieffektivitet i bygninger

af: Pressemeddelse fra Energistyrelsen
Energistyrelsen indkalder ansøgninger om tilskud til projekter, der fremmer energieffektiviseringen af bygninger og fleksibelt energibrug ved brug data, digitalisering, datadrevne beslutningsstøtte mv. Fristen for at søge er 30. oktober 2017.
Mere

Klima og ressourcer  

Furesø Kommune gør klar til klimatilpasning

af: Kasper Elton Jensen, 10-07-2017
Furesø Kommune er gået sammen med Furesø Egedal Forsyning om at klimasikre boligområdet Søndergårdskvarteret mod oversvømmelser.
Mere

Politik og regler  

Smart-energi-pulje åbner for ansøgninger

af: Pressemeddelse fra Energistyrelsen
Energi-, Forsynings- og Klimaministeren åbner i dag for ansøgninger til Smart energi-puljen. Puljen støtter projekter, der forbedrer udnyttelsen af grøn strøm ved at integrere flere forsyningssystemer. Der er afsat 3 mio. kroner i henholdsvis 2017 og 2018, og der åbnes nu for ansøgninger til begge år.
Mere

Nyt fra Energiforum Danmark  

Energiforum Danmark skruer tempoet ned i juli

af: Ulrik Blaabjerg, 07-07-2017
Energiforum Danmark kører på nedsat blus i de kommende uger - ligesom mange af vores læsere. Vi vender tilbage med daglige nyheder om og fra energibranchen i august - men vi kan nok ikke holde os helt i ro så længe, så du vil høre fra os lejlighedsvist indtil da.
Mere

Energibesparelser  

Intelligent energistyring kan nedbringe forbruget

af: Ulrik Blaabjerg, 06-07-2017
Kontorbygninger og andre store bygninger er blandt de største energislugere i verden. Ifølge Energistyrelsen, bruges 30-40 procent af den danske energi på varme, køling og el i bygninger. Smart energistyring er en løsningerne til at nedbringe forbruget.
Mere

Politik og regler  

Energistyrelsen indkalder ansøgninger om støtte til fremme af varmepumper på abonnement, der etableres i virksomheder

af: Pressemeddelse fra Energistyrelsen
Energistyrelsen indkalder ansøgninger om støtte til fremme af varmepumper igennem anvendelse af et forretningskoncept, hvor en virksomhed/konsortium af virksomheder tilbyder salg af varme til kunder i områder uden fjernvarmenet.
Mere

Nyt fra Energiforum Danmark  

Nem sommerferielæsning med Energiforum Danmarks App

af: Dorte Nørregaard Larsen, 05-07-2017
Tag Energiforum Danmarks app med på ferie, så får du to magasiner og energinyheder med dig, som kan nydes i ro og mag.
Mere

Energibesparelser  

Energiselskaberne opnår energisparemålet for 2016

af: Kasper Elton Jensen, 04-07-2017
Energistyrelsen kunne i sidste uge offentliggøre nye tal om energiselskabernes energispareindsats, og her fremgik det, at de danske energiselskaber har opfyldt målet for 2016. Det skriver Dansk Energi.
Mere

Politik og regler  

Sommeroprydning i Energistyrelsen - fire love i høring

af: Dorte Nørregaard Larsen, 04-07-2017
Skrivebordene i ministerier og styrelser skal tømmes før ferien, så det går stærkt med at sende forslag i høring. Blandt sommerens mange høringer kan vi blandt andet finde; et forslag der præciserer frister for ansøgninger og tilsagn via den grønne ordning og ordningen for støtte til elektricitet produceret på visse små VE-anlæg, et forslag til regler der standardiserer regnskab m.v. i fjernvarmesektoren, et forslag der præciserer reglerne for modregning istatsstøtte i forbindelse med afståelse af forsyningsforretninger der tilfalder forbrugerne, og endelig et forslag der overfører opgaver fra Energinet.dk til Energistyrelsen.
Mere

Forsyning og VE  

Regeringen vil reducere udbygningen af sol og vind

af: Ulrik Blaabjerg, 03-07-2017
Står det til regeringen skal landvind og sol kæmpe mod hinanden i teknologineutrale udbud om estimeret 200MW over to år. Det vil føre til blodbad i industrien, forudser Vindmølleindustrien mens Dansk Energi og TEKNIQ omvendt glæder sig konkurrencen som kan komme forbrugerne til gode.
Mere

Nyt fra Energiforum Danmark  

Energiforum Danmark søger stadig ny studentermedhjælp/ kommunikationskoordinator

af: Dorte Nørregaard Larsen, 03-07-2017
Vi fik ikke så mange ansøgninger i første omgang, så vi prøver igen: Vores dygtige studentermedhjælp Kasper blev kandidat i juli og derfor søger Energiforum Danmark en ny studentermedhjælper.
Mere

Klima og ressourcer  

Kommuner sparer millioner på klimatilpasning

af: Ulrik Blaabjerg, 30-06-2017
Der kan skæres 70 procent af udgifterne til klimatilpasning ved at lave projekter i fællesskab. Det viser tal fra Skanderborg Forsyning, der deltager i stort midtjysk klima-projekt.
Mere

Politik og regler  

Nye vejledninger om opførelse af sekundær bebyggelse og funktionsafprøvning

af: Ulrik Blaabjerg, 29-06-2017
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen udgiver to nye vejledninger om henholdsvis sekundær bebyggelse på højst 50 m2 og om funktionsafprøvning. Den 1. juli 2017 træder seneste ændring af bygningsreglementet 2015 nemlig i kraft.
Mere

Politik og regler  

Interesseorganisationer vil skabe bedre rammer for fleksibelt forbrug

af: Ulrik Blaabjerg, 29-06-2017
Dansk Energi, iEnergi, Energinet og DI vil skabe bedre rammer for aktivering af fleksibelt forbrug med et nyt fælles oplæg.
Mere

Energibesparelser  

Optimerede energidata til statslige institutioner

af: Kasper Elton Jensen, 28-06-2017
Bygningsstyrelsen vil fremover kunne levere langt hurtigere og mere præcise data for forbrug af el, vand og varme til ministerier, domstole og politiet i hele landet.
Mere

Politik og regler  

EU vil øge energieffektiviseringsmål

af: Ulrik Blaabjerg, 27-06-2017
Mandag blev EU's energiministre enige om at øge ambitionsniveauet for, hvor energieffektiv EU skal være i 2030. Et højere mål vil samtidig få direkte effekt i ordrebøgerne hos danske energivirksomheder, mener Dansk Energi.
Mere

Energibesparelser  

Fælles regional indsats giver flotte energibesparelser

af: Flemming Jørgensen, Miljø og Klima og Sigrid Sturlason, 26-06-2017
Region Hovedstaden har sammen med 10 kommuner fra hovedstadsregionen gennemført et fælles EU-støttet program for at energieffektivisere skoler, institutioner, sportshaller, hospitaler og andre offentlige bygninger samt vejbelysning. Det er der kommet omfattende energibesparelser og nyttig viden ud af.
Mere

Forsyning og VE  

Energistyrelsen opdaterer PSO-fremskrivningen

af: Ulrik Blaabjerg, 23-06-2017
Energistyrelsen har opdateret sin PSO-fremskrivning, som nu tyder på at VE-støtteudgifterne forventes at være lavere end tidligere, blandt andet på grund af en højere elpris.
Mere

Nyt fra Energiforum Danmark  

Energiforum Danmarks juni-magasin er ude nu

af: Ulrik Blaabjerg, 22-06-2017
Energiforum Danmarks spritnye juni-magsin er ude nu og klar til at blive læst eller downloadet direkte til din smartphone eller tablet. Temaet for denne udgaves magasin er grøn mobilitet og tager fat på flere grønne perspektiver af vores måde at tilgå transporten fra a til b.
Mere

Politik og regler  

I HØRING: lempelse af regler om energimærkning

af: Dorte Nørregaard Larsen, 22-06-2017
Reglerne om energimærkning foreslås lempet, således at visse energimærker gælder i 10 i stedet for 7 år og krav om energimærkning af nybyggede sommerhuse ophæves. Ligeledes behøver privatejede bygninger over 1000 m2 ikke længere til en hver tid, at have et gyldigt energimærke.
Mere

Nyt fra Energiforum Danmark  

Netværkskonference 2017 - vi stiller om til studie 3

af: Dorte Nørregaard Larsen, 21-06-2017
Vær med når Energiforum Danmark d. 2. november stiller skarpt på fremtidens energi og byggeri. Det foregår i DRs koncerthus, hvor vi åbner dørene for årets netværkskonference med indlæg, netværkssessioner og inspiration.
Mere

Inspiration  

Efterskoleelever lærer om energiadfærd

af: Kasper Elton Jensen, 20-06-2017
350 elever på 3 efterskoler har i løbet af vinteren afprøvet god energiadfærd og dystet mod hinanden. Projektet "Prisværdig Energiadfærd" har set på skolernes energiforbrug, og eleverne har været inddraget på forskellig vis. Projektet har givet stof til eftertanke hos efterskolernes ledelse og ny viden og engagement til eleverne - i marts kulminerede projektet så med en prisoverrækkelse.
Mere

Energibesparelser  

Danskere bruger mindre energi på varme

af: Ulrik Blaabjerg, 19-06-2017
Forskere har på baggrund af data fra 28.000 parcelhuse, kortlagt den historiske udvikling i vores faktiske energiforbrug til opvarmning af private boliger. Dataene dokumenterer en klar effekt af sparekravene i det gældende bygningsreglement.
Mere

Politik og regler  

I HØRING: to slags tilskud til varmepumper

af: Dorte Nørregaard Larsen, 19-06-2016
Der skal mere fart på udbredelsen af varmepumper og derfor er to nye støtteordninger netop sendt i høring. Den ene giver tilskud til investeringer i eldrevne varmepumper i fjernvarmen, den andet til udvikling af nye forretningskoncepter, der udbreder brugen af varmepumper til bygningsopvarmning og procesformål i erhverv.
Mere

Inspiration  

CPH Climate Solutions 2017 sætter fokus på Københavns 2025 Klimaplan

af: Ulrik Blaabjerg, 16-06-2017
CPH Climate Solutions 2017 afholdes i år d. 28 - 29. august i Industriens Hus. Årets tema er "Cities in transition for a sustainable future" og sætter blandt andet fokus på Københavns 2025 Klimaplan.
Mere

Politik og regler  

I HØRING: Flere stramninger i reglerne for afskrivninger i varmesektoren

af: Dorte Nørregaard Larsen, 16-06-2017
I maj fremsatte minister Lars Chr. Lilleholt et lovforslag, der med øjeblikkelig virkning bremsede kommunernes mulighed for at hive penge ud af fjernvarmeselskaber. Disse regler præciseres i en ny bekendtgørelse, der netop er sendt i høring.
Mere

Inspiration  

Netværks-samarbejde skal give bedre markedsføring af grønne danske løsninger

af: Ulrik Blaabjerg, 15-06-2017
Et landsdækkende netværk af grønne besøgstjenester skal styrke eksporten hos lokale virksomheder. Fremover vil ti nationale og regionale besøgstjenester arbejde sammen for at betjene de udenlandske gæster der kommer til Danmark for at blive inspireret af grønne danske løsninger.
Mere

Energibesparelser  

Køleskabe og tørretumblere lever op til energikrav

af: Kasper Elton Jensen, 15-06-2017
Energistyrelsens tilsyn med energirelaterede produkter i 2016 viser, at alle kontrollerede køle- og fryseapparater lever helt op til EU’s minimumskrav til energiforbrug. Det samme gælder for stort set alle kontrollerede tørretumblere, mens produkter som vinkøleskabe og en række opvarmningsanlæg har sværere ved at opfylde kravene.
Mere

Inspiration  

Kom til seminar og ekskursion om solenergi og byplanlægning i Nordhavn

af: Kasper Elton Jensen, 14-06-2017
Parterne bag det internationale projekt ´IEA SHC Task 51: Solar Energy in Urban Planning´, inviterer i samarbejde med Innovationsnetværket Dansk Lys til seminar og ekskursion om solenergi og byplanlægning.
Mere

Energibesparelser  

Grøn omstilling er et fælles ansvar

af: Kasper Elton Jensen, 14-06-2017
”Alle har en aktie i den grønne omstilling” – sådan lyder det på Rudersdals Kommunes hjemmeside efter, at en ny klima- og energipolitik blev vedtaget mandag i kommunalbestyrelsen.
Mere

Energibesparelser  

Effektiv energiledelse bag ministeriers energireduktion

af: Kasper Elton Jensen, 13-06-2017
Flere ministerier i Danmark havde allerede i 2016 opnået målsætningen for reduktionen af energiforbruget i statens bygninger, som blev fastlagt i 2006. Målsætningen blev opnået fire år før tid, og successen skyldes primært en god strategisk energiplanlægning.
Mere

Inspiration  

Rådgiverportal giver bedre CTS-anlæg

af: Kasper Elton Jensen, 13-06-2017
Slut med mangelfulde og ufuldstændige projektbeskrivelser. Ny rådgiverportal gør det muligt at eliminere fejl og mangler ved CTS-anlæg allerede i planlægningen og projekteringen.
Mere

Forsyning og VE  

Danmark og Kina indgår samarbejdsaftale om energi

af: Kasper Elton Jensen, 12-06-2017
Danmark og Kina har længe haft et tæt samarbejde på energiområdet. Samarbejdet er blev styrket i forrige uge, hvor energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i Beijing har underskrevet en ny samarbejdsaftale med Kina inden for vedvarende energi. Aftalen betyder, at Danmark skal arbejde endnu tættere sammen om grøn omstilling med verdens største udleder af CO2.
Mere

Politik og regler  

Minister lukker for tilskud til hulmursisolering

af: Dorte Nørregaard Larsen, 12-06-17
Pressemeddelelse: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har indgået en aftale med energibranchen om at lukke permanent for tilskud til hulmursisolering grundet omfattende fejl og ringe kontrolmuligheder.
Mere

Inspiration  

Tømrerprisen 2017 går til DTU

af: Kasper Elton Jensen, 09-06-2017
DTU kunne i denne uge, sammen med arkitekterne Christensen & Co. Arkitekter og Rørbæk og Møller Arkitekter, lade sig hylde som modtager af Tømrerprisen 2017 for et byggeri, hvor naturmaterialer blev genanvendt.
Mere

Politik og regler  

Nyt udspil: Sløjf elafgiften

af: Ulrik Blaabjerg, 08-06-2017
Et nyt udspil fra energibranchen i forbindelse med Energiens Topmøde, der bliver afholdt idag og som blandt andet har Statsminister Lars Løkke Rasmussen som en af talerne, ligger op til at man sløjfer elafgiften. Dansk Energi og TEKNIQ bakker op om forslaget, men hos Det Økologiske Råd er man uenig.
Mere

Inspiration  

Sejl til Sverige på strøm

af: Kasper Elton Jensen, 08-06-2017
Færgerne i Helsingør bliver i fremtiden mindre støjende og samtidig lidt grønnere. Det bliver en realitet, når HH Ferries, der står for den daglige drift af færgeoverfarten mellem Helsingør og Helsingborg, i juni søsætter verdens største eldrevne bilfærge.
Mere

Energibesparelser  

Gammel mejeribygning tildeles det bedste energimærke

af: Ulrik Blaabjerg, 08-06-2017
Det gamle Pomose mejeri i Asserballe fra 1887, er netop blevet tildelt energimærket A2020, hvilket er det bedst mulige. En større energirenovering af bygningen har medført en bolig, som er billigere at bo i og har et meget bedre indeklima.
Mere

Inspiration  

Analyse og debat om energisektorens bidrag til klimamål udenfor kvotesektoren

af: Ulrik Blaabjerg, 07-06-2017
Klimarådet og Dansk Energi inviterer til analyse og debat om energisektorens bidrag til klimamål udenfor kvotesektoren. Danmark forventes nemlig at få et krævende mål fra EU om at sænke CO2-udledningerne udenfor kvotesektoren – dvs. transport, landbrug, industri og individuel opvarmning – frem mod 2030. Et mål der vil stille krav til fremtidig dansk klima- og energipolitik.
Mere

Inspiration  

Dansk ESCO-projekt kåret til Europas bedste energirenoveringsprojekt

af: Ulrik Blaabjerg, 06-06-2017
Europas bedste energirenoveringsprojekt for bygninger blev for nylig kåret ved en gallaaften i Berlin. Vinderen blev det ambitiøse ESCO-projekt på Hvidovre Hospital, en kåring der understreger Danmarks europæiske førerposition inden for energirenoveringer.
Mere

Klima og ressourcer  

Klimarådet fremlægger anbefalinger frem mod 2030

af: Ulrik Blaabjerg, 06-06-2017
Klimarådet præsenterede i dag sine anbefalinger til den grønne omstilling af den ikke kvote-omfattede del af økonomien. Anbefalingerne består en række omstillingselementer der skal sikre den grønne omstilling frem mod 2030 og som på sigt skal betyde at Danmark bliver et lavemissionssamfund i 2050.
Mere

Forsyning og VE  

Batterier kan udløse revolution i energisektoren

af: Ulrik Blaabjerg, 06-06-2017
Regeringen med energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) i spidsen, vil afskaffe den timebaserede nettoafregning for solceller. Regeringen estimerer at det vil sænke den forventede kapacitet fra solanlæg med 135MW i 2020 og dermed reducere det såkaldte afgiftstab med 1,2 mia. kr. i 2030.
Mere

Forsyning og VE  

Dansk gasdistribution samles i statsligt selskab

af: Ulrik Blaabjerg, 05-06-2017
Danmarks tre største gasselskaber samles nu i et statsligt selskab, efter at regeringen med bred politisk opbakning er blevet enig om at samle de tre største distributører i et samlet statsligt selskab. Målet med den nye aftale er billigere gas og større forsyningssikkerhed for danske husholdninger og virksomheder.
Mere

Inspiration  

Usunde boliger udløser milliardregning

af: Ulrik Blaabjerg, 05-06-2017
Hver sjette EU-borger bor i, hvad de selv definerer som et usundt hjem. Her er der f.eks. tale om bygninger der er for varme om sommeren og kolde om vinteren eller fugtige boliger med vandskader eller deciderede rådskader. Det fremgår af en ny undersøgelse, foretaget for Velux.
Mere

Inspiration  

Konference om nye afrikanske investeringsmuligheder og bæredygtige energiformer

af: Ulrik Blaabjerg, 05-06-2017
Det årlige Africa Energy Forum afholdes i år i København d. 7. - 9. juni. Det er 19. gang, at ledende repræsentanter fra energisektoren, ministre og andre ledere fra Afrika og Europa mødes for at tale om energisektoren og investeringsmuligheder i Afrika.
Mere

Klima og ressourcer  

USA udtræder af klimaaftalen fra Paris

af: Ulrik Blaabjerg, 02-06-2017
Torsdag aften (dansk tid) kunne USA's præsident Donald Trump på et pressemøde foran Det Hvide Hus fortælle, at han agter at trække USA ud af klimaaftalen der blev indgået blandt næsten 200 lande på COP21 i Paris i december 2015.
Mere

Energibesparelser  

Nye vinduer nedsætter støj udefra

af: Kasper Elton Jensen, 02-06-2017
Bor man i en storby eller ud til en trafikeret vej, så kan man nok nikke genkendende til den ofte medfølgende støj, som kommer udefra gaden. Men det er der nu råd for - og det er uden, at det påvirker indeklimaet.
Mere

Klima og ressourcer  

Storbæltstunnelen klimasikres mod oversvømmelse

af: Kasper Elton Jensen, 02-06-2017
Tunnelen under Storebælt skal inden 2025 sikres mod klimaforandringer som eksempelvis oversvømmelser. Oversvømmes tunnelen risikerer den at blive holdt lukket i mindst to år. Det vurderer COWI.
Mere

Klima og ressourcer  

København vil eksportere klima-løsninger

af: Ulrik Blaabjerg, 01-06-2017
Et nyt strategisk samarbejde mellem kommuner, region, forsyningsselskaber og vidensinstitutioner, i daglig tale Call Copenhagen, er Hovedstadsregionens nye initiativ til at fremme eksport af dansk know-how og teknologi indenfor klimatilpasning, det oplyser HOFOR.
Mere

Nyt fra Energiforum Danmark  

Ny kalenderfunktion i appen

af: Kasper Elton Jensen, 01-06-2017
Vi har i den seneste uge bedt jer læsere om at evaluere Energiforum Danmarks app - EFDKnyt, og det første helheds indtryk er overvejende positivt.
Mere

Klima og ressourcer  

Størstedelen af verdens befolkning anser klimaforandringer som en "global katastrofal risiko"

af: Ulrik Blaabjerg, 31-05-2017
En ny undersøgelse blandt 8000 adspurgte fra henholdsvis USA, Kina, Indien, Storbritannien, Australien, Brasilien, Sydafrika og Tyskland viser at 84 procent af de adspurgte nu anser klimaforandringer som en "global katastrofal risiko".
Mere

Forsyning og VE  

Nyt CO2 neutralt kraftvarmeværk i Sindal skal reducere varmepriser

af: Ulrik Blaabjerg, 31-05-2017
Et nyt CO2 neutralt kraftvarmeværk i Sindal skal i fremtiden forsyne varmeforbrugerne med miljøvenlig fjernvarme. Hjørrings borgmester Arne Boelt (A) og Sindal Varmeforsynings formand Bjarne Christensen har taget første spadestik til opførelsen af det nye kraftvarmeværk.
Mere

Energibesparelser  

Energirenovering af 19 statslige kontorejendomme med brug af performancetest og garanti for energibesparelser

af: Kasper Elton Jensen, 31-05-2017
Bygningsstyrelsen har det seneste år gennemført gennemgribende energirenoveringer i 19 statslige kontorejendomme, der skal reducere energiforbruget i bygningerne med 15 %. Det betyder årlige energibesparelser på ca. 4 mio. kWh, en CO2-besparelse på ca. 1.700 tons og en årlig besparelse på knapt 7 mio. kr. på varme- og elregningen.
Mere

Klima og ressourcer  

København indgår klimasamarbejde med New York

af: Kasper Elton Jensen, 30-05-2017
En ny tænketank for vand er et af de initiativer, som er kommet ud af et nyt officielt 3-årigt samarbejde mellem byerne København og New York City. Samarbejdet skal fokusere på at udvikle nye klimatilpasningsløsninger i de to byer.
Mere

Nyt fra Energiforum Danmark  

Er du Energiforum Danmarks nye studentermedhjælper?

af: Ulrik Blaabjerg, 30-05-2017
Vores dygtige studentermedhjælp Kasper bliver kandidat til juli og derfor søger Energiforum Danmark en ny studentermedhjælper.
Mere

Energibesparelser  

Ændring af vaner flytter elforbrug

af: Ulrik Blaabjerg, 30-05-2017
En stor test blandt 2.700 elkunder hos SE viser, at der både er økonomiske og miljømæssige gevinster ved at flytte sit elforburg til bestemte tidspunkter på dagen.
Mere

Energibesparelser  

Nyt seminar om energirenovering af større bygninger

af: Kasper Elton Jensen, 29-05-2017
Energistyrelsen inviterer i samarbejde med SBi – Aalborg Universitet, Grundejernes Investeringsfond (GI) og Bygherreforeningen til interessentseminar om en ny SBi-anvisning om energirenovering af større bygninger, der er resultatet af et metodeprojekt, som styrelsen iværksatte i 2016.
Mere

Inspiration  

Vola har investeret i nyt CTS-anlæg

af: Kasper Elton Jensen, 26-05-2017
Den teknologiske udvikling går stærkere end nogensinde før, og det har armaturproducenten Vola også måtte sande, og har derfor valgt at udskifte hele virksomhedens omfattende CTS-anlæg.
Mere

Politik og regler  

Nyt solcelleindgreb rammer den almene sektor hårdt

af: Dorte Nørregaard Larsen, 24-05-2107
Det seneste lynindgreb mod solceller kommer til at ramme den almene boligsektor og beboere i etage-ejendomme hårdt, det skriver Ingeniøren.dk i dag.
Mere

Energibesparelser  

GIVSKUD ZOO energirenoverer parken

af: Kasper Elton Jensen, 24-05-2017
Gorillaerne kan godt lide varme, og løverne skal heller ikke fryse om poterne inde i stalden. Samtidig skal man kunne se noget, når man er inde i nogle af parkens bygninger. Alt dette kræver lamper, lys og ventilation, som ofte er forbundet med tunge økonomiske udgifter. Derfor har GIVSKUD ZOO nu iværksat et omfattende energiprojekt, som skal skabe store besparelser - både på CO2-udledning og rent økonomisk. Det skriver GIVSKUD ZOO i en pressemeddelelse.
Mere

Forsyning og VE  

RUC-projekt inspirerer amerikanske og canadiske universiteter

af: Kasper Elton Jensen, 23-05-2017
Bygningsstyrelsen og Rambøll har netop præsenteret deres erfaringer med at udskifte bl.a. RUC's fælles fjernvarmeforsyning for ni meget interesserede universiteter fra USA og Canada. Universiteternes besøg i Danmark kan bane vejen for eksport af dansk energiteknologi.
Mere

Nyt fra Energiforum Danmark  

God modtagelse af Energiforum Danmarks app

af: Ulrik Blaabjerg, 23-05-2017
For godt 10 dage siden lancerede Energiforum Danmark sin app og mange har allerede downloadet appen til deres smartphone. Den umiddelbare modtagelse har været god og nu arbejdes der videre med tilføjelser til appen, på baggrund af de første tilbagemeldinger.
Mere

Politik og regler  

LYNHØRING om endnu et indgreb mod solceller

af: Dorte Nørregaard Larsen, 22-05-2017
Med et nyt forslag, vil Energi-, forsynings- og klimaministeren afskaffe nettoafregning (afgiftsfritagelse) for store solcelleanlæg og det kommer også til at gælde allerede eksistrende anlæg. Det vil ramme virksomheder, boligforeninger og andre med anlæg på mere end 6 kW.
Mere

Energibesparelser  

Ny facebookside giver konkrete råd til energibesparelser

af: Ulrik Blaabjerg, 19-05-2017
Fra i dag kan man gå ind på SparEnergi.dk’s facebookside og få konkrete råd til energibesparelser. Her sidder rådgivere nemlig klar til at hjælpe danskerne med at spare på energien – og på pengene.
Mere

Politik og regler  

Energistyrelsen udvider BedreBolig-ordningen

af: Ulrik Blaabjerg, 19-05-2017
Energistyrelsen udvider BedreBolig-ordningen til også at gælde etageejendomme og andre store bygninger. Ti virksomheder er godkendt og står klar med hjælp til energirigtig renovering af etageejendomme.
Mere

Inspiration  

Nyt projekt tester vinduers betydning for vores helbred

af: Kasper Elton Jensen, 18-05-2017
Hvad betyder mest for helbredet, når det gælder valg af vinduer, når bygninger skal energirenoveres – vinduer med 2-lagsglas eller 3-lagsglas? Det har en boligforening i Haderslev sat sig for, at finde ud af i et nyt ELFORSK-støttet projekt.
Mere

Forsyning og VE  

Stigning i forbruget af vedvarende energi i første kvartal af 2017

af: Kasper Elton Jensen, 17-05-2017
Det faktiske energiforbrug steg med 0,2 pct. i det første kvartal af 2017 i forhold til samme periode året før. Korrigeret for brændselsforbrug ved udenrigshandel med el faldt energiforbruget med 1,7 pct.
Mere

Forsyning og VE  

Debat om solcellers plads i Danmark

af: Ulrik Blaabjerg 17-05-2017
Store solcelleparker, som fylder meget og skæmmer landskabet, bør vælges fra til fordel for solceller på bygninger og langs veje. Sådan lyder det fra Teknologirådet i en ny rapport om priotering af Danmarks knappe arealer. Formand i Dansk Solcelleforening mener ikke at solcelleparker nødvendigvis skæmmer landskabet.
Mere

Forsyning og VE  

Danmarks grønne vækstpotentiale kan medføre milliardgevinster

af: Ulrik Blaabjerg, 16-05-2017
Danmarks samlede omsætning inden for grønne løsninger kan potentielt eksplodere fra knap 200 mia. kr. i dag til over 460 mia. kr. i 2035. Det viser en ny rapport fra konsulenthuset Damvad.
Mere

Forsyning og VE  

Danmarks største kraftvarmeværk er CO2-neutralt

af: Kasper Elton Jensen, 15-05-2017
Avedøreværket, der er Danmarks største kraftvarmeværk, forsyner dagligt størstedelen af hustandende i hovedstadsområdet med både fjernvarme og strøm. Derfor har det også stor betydning, at værket fra december 2016 kunne kalde sig 100 pct. CO2-neutralt efter at ombygningen af den kulfyrede kraftværksblok blev afsluttet.
Mere

Inspiration  

Intelligent belysning kan medføre stor energibesparelse

af: Ulrik Blaabjerg, 12-05-2017
Skoler, butikker og virksomheder kan fremover opnå store energibesparelser ved at installere intelligent belysning.
Mere

Politik og regler  

"Energimærkning er ikke pengene værd"

af: Kasper Elton Jensen, 11-05-2017
I de kommende år skal alle offentlige bygninger og en stor andel privatejede bygninger i Danmark energimærkes for anden gang. En procedure der ved lov skal gentages hvert tiende år. Men med en pris på mellem en halv og en hel milliard kroner er flere parter i branchen ikke sikker på, at det er pengene værd. Sådan lyder kritikken i fagbladet Ingeniøren torsdag.
Mere

Nyt fra Energiforum Danmark  

Det digitale magasin kan også læses her på siden

af: Dorte Nørregaard Larsen, 11-05-2017
Har du ikke tid, lyst eller mulighed for at downloade nyhedsappen, kan du stadig læse magasinets mange spændende artikler, det sker her på siden.
Mere