Undgå CO2 svarende til 11 flyrejser rundt om jorden: Cirkulær IT kvantificeres med ny bæredygtighedsberegner
af: Pressemeddelelse fra 3 Step IT A/S, 31-01-23
En mellemstor virksomhed kan undgå at udlede CO2 svarende til 11 flyrejser rundt om kloden. Det viser ny bæredygtighedsberegner fra 3stepIT, som gør resultaterne af cirkulære IT-valg lette at beregne.
Mere
Klima og ressourcer
Ny grøn regnemodel
af: Dorte Nørregaard Larsen, 30-01-2023
Københavns Universitet, har i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet, DREAM og Danmarks Statistik, udarbejdet to grønne regnemodeller, som ministerier nu kan bruge til styring af dansk økonomi. For miljø- og klimakonsekvenser skal nu regnes med i den økonomiske politik.
Mere
Forsyning og VE
Geotermisk fjernvarme i Aarhus: Nu starter arbejdet på de første brønde
af: Pressemeddelelse fra Kredsløb, 27-01-2023
For ca. et år siden annoncerede Kredsløb og Innargi EU’s største sammenhængende geotermiske anlæg i Aarhus ved et stort anlagt pressemøde. Efter en grundig planlægningsproces er vi nu klar til det konkrete arbejde med at få etableret brønde ved de to af i alt syv lokationer i det geotermiske anlæg, der fra 2025 skal levere lokal, vedvarende og grøn fjernvarme til Aarhusianerne og bidrage til byens mål om CO2 -neutralitet i 2030. Skejby og Aarhus Havn bliver de første to placeringer, og de første prøveboringer påbegyndes i efteråret 2023.
Mere
Energibesparelser
Ansøg nu: Taskforce for energieffektiviseringer af kommunale bygninger
af: Janne Roest-Madsen, 26-01-2023
Nu er der åbnet for ansøgninger til en taskforce, der yder professionel rådgivning og giver adgang til konkrete værktøjer til at spare energi, penge og nedsætte CO2-udledningen i kommunernes bygninger. Ansøgningsfristen er 1. marts 2023.
Mere
Inspiration
Ny app beregner støj, når varmepumper skal placeres
af: Janne Roest-Madsen, 24-01-2023
Energistyrelsen og TEKNIQ Arbejdsgiverne har sammen udviklet et digitalt værktøj - en støjberegner - der kan hjælpe installatører og forbrugere til at finde den rigtige varmepumpe og derudover beregne, hvor varmepumpen skal placeres, så den generer mindst muligt i forhold til støj.
Mere
Forsyning og VE
Sjælland satser på Power-to-X
af: Pressemeddelelse fra Energy Cluster Denmark, 20-01-2023
I et nyt projekt vil fem sjællandske virksomheder udvikle teknologier, der med fokus på sidestrømme og CO2 kan gøre produktion af brint og grønne brændsler billigere. Det sker blandt andet med opførslen af et elektrolyseanlæg hos Kalundborg Forsyning.
Mere
Forsyning og VE
CO2 skal fanges og lagres i jorden
af: Jan V. Kristensen, 19-01-2023
En ny rapport fra 4 C – Carbon Capture Cluster Copenhagen – konkluderer, at hurtige beslutninger kan gøre store CO2-reduktioner større og betydeligt billigere i Danmark.
Mere
Politik og regler
Grønne tiltag i regeringens lovprogram
af: Dorte Nørregaard Larsen, 18-01-2023
Altinget.dk har kigget regeringens lovprogram igennem og fundet 7 lovforslag, der skal hjælpe den grønne omstilling på vej. Det er alt fra statsgaranti til lån ved udskiftning af olie- og gasfyr, til nye plan-regler vedr. vindmøller og solceller.
Mere
Politik og regler
I HØRING: Ændringer i reglerne for energimærkning af bygninger
af: Dorte Nørregaard Larsen, 17-01-2023
Bekendtgørelsen om "Energimærkning af bygninger" skal opdateres, så den følger trit med de ændringer, der er sket i bekendtgørelsen om "Håndbog for Energikonsulenter", samt anden lovgivning. Desuden fjernes muligheden for at lave energimærke efter metoden "Målt forbrug".
Mere
Politik og regler
Nu stiller BR krav til bæredygtighed og livscyklusanalyser
af: Dorte Nørregaard Larsen, 16-01-2023
Fra og med 1. januar, stiller bygningsreglementet krav til byggeriers bæredygtighed.
Mere
Klima og ressourcer
Concito: Der skal mere fart på CO2-fangst
af: Dorte Nørregaard Larsen, 13-01-2023
I en ny analyse fra tænketanken Concito, konkluderes det, at der skal mere fart på CO2-fangsten, hvis Danmark skal opnå klimaneutralitet i 2050.
Mere
Inspiration
Søg tilskud til udvikling og demonstration
af: Dorte Nørregaard Larsen, 12-01-2023
Så åbner EUDP (Det Energiteknologiske Udviklings- og demonstrationsprogram) igen for ansøgninger, der er 182, 4 mio kr. i puljen.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Tilmeldingen til Energiforum 2023 åben nu
af: Dorte Nørregaard Larsen, 10-01-2023
Så er det i dag vi åbner for tilmeldingen til Energiforum 2023; den 7-8. marts på Nyborg Strand. To dage fyldt med faglig opdatering, networking og inspiration.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Energiforum 2023 - tilmeldingen åbner i morgen
af: Dorte Nørregaard Larsen, 09-01-2023
I morgen åbner tilmeldingen til Energiforum 2023. Det er 7-8. marts at det går løs; årets største event, der sætter fokus på energi, bygninger og grøn omstilling på tværs i branchen. Vi siger velkommen til inspiration, erfaringsudveksling, videndeling og networking med mindst 300 andre ildsjæle.
Mere
Klima og ressourcer
Danmark er længere fra klimamålet i 2025 end forudset
af: Pressemeddelelse fra Concito, 06-01-2023
Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget et klimamål om at reducere Danmarks drivhusgasudledning med 50-54 pct i 2025 ift. 1990. Dette mål har den nye regering forpligtet sig til at opfylde i regeringsgrundlaget.
Nye beregninger fra CONCITO viser dog, at der er længere til opfyldelse af 2025-målet end den tidligere regerings opgørelse viste.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Top 5: Mest læste magasinartikler i 2022
af: Janne Roest-Madsen, 05-01-2023
Hvilke emner var mest populære blandt vores magasinlæsere i 2022?
Vi har fundet højdespringerne - de artikler, der blev læst allerflest gange på tværs af vores fire magasinudgivelser.
Mere
Forsyning og VE
Solceller og batterier skaber lys i den intelligente by
af: Jan V. Kristensen, 04-01-2023
Solcelle-drevet lys kan integreres i forskelligt byudstyr fra cykelparkering til redningsstiger på havnen. Det kræver blot et samspil med et integreret batteri. Et nyt forskningsprojekt har skabt IoT-modeller til løsningerne.
Mere
Inspiration
Hvor meget er et kg CO2 i vingummi-bamser?
af: Dorte Nørregaard Larsen, 03-01-2023
Hvis jeg skifter mit gasfyr ud med en varmepumpe sparer jeg godt 36.000 kg CO2 - er det meget? Omsat til vingummibamser er det 6 millioner og til bøffer er det 13.000 (set over 15 år)
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Nye arrangementer i 2023
af: Janne Roest-Madsen, 02-01-2023
2023 byder på en lang række af nye og spændende arrangementer i Energiforum Danmark. Bliv inspireret og få mulighed for at sparre med fagfæller i vores mange netværk, deltag i arrangementer i akademiet og vær med, når vi samles til vores store årskonference Energiforum 2023.
Rigtig godt nytår.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Glædelig jul & godt nytår
af: Janne Roest-Madsen, 23-12-2022
Energiforum Danmark ønsker alle glædelig jul og godt nytår.
Sekretariatet holder lukket mellem jul og nytår og vender tilbage mandag den 2. januar 2023.
Du kan naturligvis stadig tilmelde dig vores arrangementer, bladre i vores magasiner og finde nyttige informationer og præsentationer fra årets mange arrangementer.
Vi glæder os til at invitere vores medlemmer til mange flere spændende arrangementer i 2023.
Tak for i år.
Mere
Inspiration
Kredsløb indgår første aftaler om fjernkøling i Aarhus fra 2023
af: Pressemeddelelse fra Kredsløb, 23-12-2022
Mens alle taler om fjernvarme, melder forsyningsselskabet Kredsløb fra næste år klar til at levere fjernkøling i en ny aftale med to erhvervskæmper i form af Ejendomsselskabet Olav De Linde og Finn Bach Petersen. Fra 2023 fjernkøles ejendommen for Finn Bach Petersen på Europaplads, mens Ejendomsselskabet Olav De Lindes Mindet får fjernkøling fra 2027.
Mere
Forsyning og VE
Tagene på Fields, Grønttorvet og Kødbyen kan dække 5.800 københavneres årlige elforbrug
af: Pressemeddelelse fra Spacemaker, 22-12-2022
Hvordan kan København producere mere vedvarende energi og bidrage aktivt til klimakampen? Techfirmaet Spacemaker har sat avanceret software til at regne på, hvor meget solenergi tre kendte områder i København kan producere.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Se webinar med CO2-afrapportering i Scope 3 - Kom godt i gang
af: Janne Roest-Madsen, 21-12-2022
Annette Hørning fra KMD fortæller i dette webinar fra 13. december om CO2-afrapportering i Scope 3 og hvordan du kommer godt i gang.
Annettes præsentation er fra et af fem morgenkaffemøder, som Energiforum Danmark har arrangeret og faciliteret i december 2022.
Mere
Politik og regler
Mr. Energi skal give dansk klimapolitik ny energi
af: Jan V. Kristensen, 20-12-2022
Klima- og energiområdet har fået en minister hentet uden for Christiansborg. 55-årige Lars Aagaard, tidligere direktør i Dansk Energi, skal få den enorme grønne omstilling til at ske. Ambitionerne er store både hos SMV-regeringen og den nye minister.
Mere
Klima og ressourcer
Hvordan skal bygninger bidrage til Danmarks klimamål om CO2-neutralitet i 2050?
af: Janne Roest-Madsen, 19-12-2022
Nye fremsynsnotater fra Concito - Danmarks grønne tænketank og Rådet for Grøn Omstilling peger på tendenser og krav, der forventes at få indflydelse på byggeriet i fremtiden. Læs om hovedpointerne fra de 13 områder i projektet Bygninger og Grøn Omstilling.
Mere
Inspiration
KL, Energistyrelsen og Transition: Se webinar om Databaseret energiledelse i kommuner
af: Janne Roest-Madsen, 16-12-2022
Se webinar med konkrete anbefalinger til kommunerne til at håndtere deres klimaplaner ved brug af databaseret ledelse. Anbefalingerne er baseret på spørgeskemaer fra KL, der kortlægger 97 kommuners arbejde med databaseret energiledelse. Webinaret blev afholdt den 15. december af KL, Energistyrelsen og Transition.
Mere
Energibesparelser
Nyt idékatalog: Energispareråd til arbejdspladser og større bygninger fra Energistyrelsen
af: Janne Roest-Madsen, 16-12-2022
Nyt idékatalog med energispareråd til arbejdspladser og større bygninger ligger nu klar fra Energistyrelsen. Denne version er blevet opdateret med "Understøttende vejledning til Idékataloget" - særlige opmærksomhedspunkter".
Mere
Mangler regeringen 3 mio. ton CO2?
af: Jan Kristensen, 14-12-2022
Vismændenes grønne regnemaskiner giver et helt andet resultat end regeringens gjorde i sommer, da den store grønne skatteaftale blev indgået. Nu foreslår vismændene en ens CO2-afgift på 1.100 kr/ton for samtlige virksomheder for at nå målet. Regeringens ligger på 750 kr. med rabataftaler.
Mere
Nyheder og magasin på Energiforum Danmarks hjemmeside - Sådan finder du dem
af: Janne Roest-Madsen, 13-12-2022
Er du i tvivl om, hvordan du læser vores magasin eller tilgår vores nyheder?
Energiforum Danmark er en forening, der går op i netværk og vidensdeling. Derfor skal det være let for dig at finde vores magasin og vores nyheder. Se vores korte video, der forklarer hvordan du navigerer rundt på hjemmesiden.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Nyt kursus i Energiforums Danmarks Akademi: Arkitektur, brug, drift og bæredygtighed - hinandens forudsætninger
af: Janne Roest-Madsen, 12-12-2022
Er du nysgerrig på hvordan arkitektur, brug, drift og bæredygtighed spiller sammen og bliver hinandens forudsætninger, når der skal bygges?
Deltag i nyt kursus i vores akademi i enten Glostrup eller Aarhus (Viby J), hvor Poul Henrik Due (det Duer) og John Olsen (WSP) byder indenfor til en eftermiddag med fokus på arkitektur, brug, drift og bæredygtighed.
Mere
Tag på rundtur på Energiforum Danmarks hjemmeside - At være medlem
af: Janne Roest-Madsen, 09-12-2022
Se vores lille video, og tag med på rundtur på Energiforum Danmarks hjemmeside. Se hvor du finder informationer om netværk, medlemskaber, overblik over priser og indmeldelsesformular.
Mere
WE BUILD DENMARK inviterer til arrangement om bæredygtig, energieffektiv og digital drift af bygninger
af: Janne Roest-Madsen, 07-12-2022
Har du helt styr på, hvordan du kan spare både energi og penge ved at drifte jeres bygninger endnu mere effektivt? Eller kunne det være meget rart med et par fifs fra folk, der faktisk har prøvet det?
WE BUILD DENMARK, KL, Gate 21, Dansk Erhverv og Force inviterer til en halv dag med fokus på bæredygtig, energieffektiv og digital drift af bygninger den 20. december kl. 09.00 - 13.00.
Mere
Gyldent år for solcelleparker fortsætter ikke i 2023
af: Janne Roest-Madsen, 05-12-2022
I 2022 er det sket en tredobling i opsætningen af solcelleparker set i forhold til forrige år. Det er en god nyhed i bestræbelserne på at gøre Danmark uafhængig af russisk gas. Dog forventes det, at den såkaldte producentbetaling vil sætte en stopper for den store stigning i opsætningen af solcelleparker i 2023, skriver Finans.
Mere
Inspiration
Energistyrelsen sender brev ud til trængte gasfyrsejere
af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 02-12-2022
2022 er et hårdt år for privatøkonomien, og én gruppe boligejere har i særlig grad mærket de høje energipriser. Derfor henvender Energistyrelsen sig nu direkte til gasfyrsejerne med spareråd, der kan være med til at tage toppen af gasregningen.
Mere
Politik og regler
Klimarådet i ny analyse: Brug for prioritering mellem fjernvarmeprojekter
af: Nyhed fra Klimarådet, 01-12-2022
Myndighederne bør prioritere de fjernvarmeprojekter, der giver samfundsøkonomisk bedst mening, fx hvor der er adgang til overskudsvarme. I andre områder bør man i stedet satse på individuelle varmepumper på kort sigt.
Mere
Efter COP27: Fond for tab og skader skal betale for miljøkatastrofer
af: Jan V. Kristensen, 29-11-2022
Tab og skader er to begreber, som COP27 i Egypten vil blive husket for i fremtiden. FN opretter en fond, der skal give økonomisk hjælp til de lande, der bliver ramt af skader, som udledninger fra de industrialiserede har ansvar for. Ud over den historiske fond blev der ikke skabt store resultater i den egyptiske ørken.
Mere
Arrangement hos Solar City Denmark: Udvikling af ny plusenergi klimaskærm
af: Janne Roest-Madsen, 28-11-2022
Mange bygninger skal efterisoleres og have nyt tag i de kommende år, og det er oplagt at få solceller samtidig.
Kom til arrangement hos Solar City Denmark, og hør om ny tagrenoveringsmetode, der kombinerer efterisolering og farvede solceller - med fokus på æstetik.
Mere
Luften i klasselokaler er fuld af kemi
af: Janne Roest-Madsen, 25-11-2022
Normalt kender skoleeleverne kemi som et fag på skoleskemaet. Nu viser en ny landsdækkende undersøgelse, at luften i en række af landets klasselokaler er fuld af uønsket kemi. Løsningen på det dårlige indeklima er ventilation.
Mere
Inspiration
Tøver du med at hænge lyskæden op i år?
af: Janne Roest-Madsen, 24-11-2022
Ikke mindre end 4,2 millioner lyskæder findes der i de danske hjem, ifølge Energistyrelsen. Men er det nu en god idé at sætte strøm til kæderne i år, hvor energikrisen kradser? Energistyrelsen giver gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du ikke kan undvære den hyggelige julebelysning i den mørke tid.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Nyt magasin gået i luften
af: Dorte Nørregaard Larsen, 21-11-22
Så er næste nummer af Energiforum Danmarks magasin gået i luften. Læs det i appen EFDKnyt eller her på hjemmesiden
Mere
Danskerne forventer at skrue ned for energiforbruget
af: Dorte Nørregaard Larsen, 15-11-2022
Det er ikke kun i kommuner og regioner, at man forventer at der skrues ned for varmen. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Norstat for Energistyrelsen. I følge denne undersøgelser regner 6 ud af 10 danskere med at skrue ned for varmen i den kommende vinter.
Mere
Inspiration
KEA udbyder uddannelse i bygningsautomatik
af: Dorte Nørregaard Larsen, 03-11-2022
Erhvervsakademierne udbyder en ny uddannelse/efteruddannelse i bygningsautomatik. Hør mere om dem på gå-hjem-møde 1/12.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Brug din bygning som batteri – Årets vinder af Innovationsprisen er fundet
af: Janne Roest-Madsen, 01-11-2022
Dommerne har talt: Vinderen af Energiforum Danmarks Innovationspris 2022 er nu fundet. Kandidaterne Simplewire, Eg & Fusebox og Lindinvent udgjorde det kandidatfelt, der skulle overbevise dommerpanelet om netop deres kandidatur til Innovationsprisen. Efter en overbevisende pitch var det partnerskabet mellem EG og Fusebox, der høstede dommernes stemmer med deres fælles løsning.
Mere
Netværket for miljømærket indkøb: Gå-hjem-møde med blandt andre Christian Arnstedt
af: Janne Roest-Madsen, 28-10-2022
Netværket for miljømærket indkøb inviterer til Gå-hjem-møde, hvor du blandt andre kan møde Christian Arnstedt, Blazar Capital - også kendt fra Løvens Hule på DR.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Hvem vinder Innovationsprisen 2022? Følg med online 1/11
af: Dorte Nørregaard Larsen, 27-10-2022
Hvert år uddeler Energiforum Danmark Innovationsprisen til et nyt produkt eller koncepter, der letter arbejdet med den grønne omstilling i bygninger. Tirsdag d. 1/11 kan du online møde de tre nominerede og se hvem der vinder prisen.
Mere
Forsyning og VE
Staten sparer penge på de høje elpriser
af: Dorte Nørregaard Larsen, 26-10-2022
I følge beregninger fra Green Power Denmark, betyder de høje elprisen, at staten sparer mindst 3,5 milliarder kroner i støtte til vindmølleparker. De penge bør bruges til den grønne omstilling i forsyningssektoren foreslår Green Power Denmark.
Mere
Forsyning og VE
Rekord for danske vindmøller og solceller i sigte
af: Janne Roest-Madsen, 25-10-2022
En produktionsrekord for danske vindmøller og solceller kan meget vel være på vej.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
19°C på den kloge måde – er det muligt uden indeklimabøvl, energimord og 5000 klik i CTS´en?
af: Dorte Nørregaard Larsen, 24-10-2022
I kølvandet på udmeldingen om de 19 grader i en lang række bygninger (offentlige som private), er der opstået en række tekniske og praktiske spørgsmål og en række erfaringer og gode råd, som har interesse for alle. Derfor har kommunenetværkene og CTS-netværkene slået pjalterne sammen og laver to ”Mega-netværks-møder” om emnet. Det handler om indeklima, skimmel-bekymringer, indregulering og meget mere.
Mere
Forsyning og VE
Verdensrekord for produceret strøm
af: Janne Roest-Madsen, 23-10-2022
En af Siemens testmøller på testcentret i Østerild har sat ny verdensrekord for produceret strøm på et døgn. Det skriver Siemens Gamesa på LinkedIn.
Mere
Forsyning og VE
Godt med gas på lager giver lavere priser - for en stund
af: Dorte Nørregaard Larsen, 20-20-2022
Selvom kulden efterhånden presser de fleste danskere til at tænde for varmen, er gasprisen i disse dage det laveste den har været det seneste år. Det skyldes i følge Green Power Denmark, at de danske og europæiske gaslagre er godt fyldt op.
Mere
Energibesparelser
Arrangement om varmepumper, solfanger- og solcelleanlæg og Smart Grid/Intelligent Energi
af: Janne Roest-Madsen, 19-10-2022
IDA Byg inviterer til arrangement mandag den 13. marts 2023 om varmepumper, solfanger- og solcelleanlæg samt Smart Grid/Intelligent Energi i samarbejde med Energiforum Danmark.
Mere
Forsyning og VE
Solcelleanlæg myldrer frem
af: Michael Degn, Tekniq Arbejdsgiverne
Der er i år tilsluttet 21 procent flere solcelleanlæg frem til oktober sammenlignet med hele sidste år, viser tal fra Energistyrelsen.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Stærkt felt til innovationsprisen 2022
af: Janne Roest-Madsen, 17.10.2022
Tre nominerede til innovationsprisen 2022 er nu fundet. Kandidaterne har alle et bud på, hvordan vi løser nogle af tidens energiudfordringer i byggeriet. Vinderen findes ved afstemning og kåres 1. november, når Energiforum Danmark åbner dørene til dette års netværkskonference i Roskilde.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Kom bedre gennem energikrisen - Brug netværkskonferencen og netværket
af: Dorte Nørregaard Larsen, 14-10-2022
Energikrisen stiller os over for mange svære spørgsmål, og behovet for handling er øget. Men vi skal stadig forsøge at undgå hovsaløsninger og løsninger der er alt for kortsigtede. Derfor kan man godt få brug for at "ringe til en ven". På Netværkskonferencen samler vi ca. 150 af dem.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Langtidsholdbare bygninger er en god forretning
af: Dorte Nørregaard Larsen, 12-10-2022
Langtidsholdbare bygninger er en god forretning – det kan du høre mere om på Energiforum Danmarks Netværkskonference d. 1/11 i Roskilde.
Mere
Politik og regler
Må private virksomheder også sænke temperaturen?
af: Dorte Nørregaard Larsen, 11-10-2022
Må private virksomheder også sænke temperaturen? Ja, men... Læs svaret fra konsulent i overenskomst og jura TEKNIQ Arbejdsgiverne
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Det gode valg d. 1/11 - Netværkskonference 2022
af: Dorte Nørregaard Larsen, 07-10-2022
Tirsdag 1. november går danskerne til stemmeurnerne, men hver dag foretager vi vigtige valg med stor betydning for klimaet. Og d. 1. november kan du også vælge at komme til Netværkskonference 2022, og bl.a. møde Ole Back fra Føns, som sammen med sine naboer valgte at tage klima og forsyningssikkerhed i egen hånd i et energifælleskab.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
To vigtige valg 1. november
af: Dorte Nørregaard Larsen, 05-10-2022
Udover Folketingsvalget 1. november, er det også 1. november at deltagerne på årets Netværkskonference vælger vinderen af Innovationsprisen 2022
Mere
Inspiration
Sammen sparer vi på energien - også på arbejdet
af: Nyhed fra Energistyrelsen, 05-10-2022
Forsyningssikkerheden i Danmark er under pres. Derfor er vi alle nødt til at ændre vores vaner for, at vi kommer sikkert igennem vinteren. Omkring en tredjedel af døgnets timer bruges på arbejdet, og energiforbruget på arbejdspladsen har også et betydeligt aftryk på det danske energiforbrug. Derfor opfordrer Energistyrelsen til mere energibesparende adfærd, der gør en forskel på jeres arbejdsplads.
Mere
I HØRING: Ændringer af tilskud til energibesparelser i erhvervsvirksomheder
af: Janne Roest-Madsen, 03-10-2022
Energistyrelsen foreslår ændringer i erhvervspuljebekendtgørelsen, herunder at CO2 bliver et vigtigt tildelingskriterie og at støttesatsen til investeringer i grøn omstilling bliver højere. Samtidig fjernes kravet om konkurrenceudsættelse og tilskuddet til installering af nye gaskedler.
Mere
Hvor meget komfort kan vi ofre på energi- og klimakrisen?
af: Jan V. Kristensen, 03-10-2022
Hvor meget komfort kan og vil vi ofre på at spare energi og dermed CO2 i de offentlige bygninger, hvor vores børn går i skole, hvor du går på arbejde, spiller badminton eller får hjælp til jobsøgning?
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Netværkskonference 2022 - du kan stadig nå den billige tilmelding
af: Dorte Nørregaard Larsen, 30-09-2022
I morgen stiger prisen på tilmelding til Netværkskonference 2022, hvor du bl.a. kan møde Søren Jacobsen fra Dansk E-mobilitet. Søren fortæller om ladeinfrastruktur til elbiler.
Mere
Politik og regler
Energistyrelsens Solcellevejledning til kommuner og regioner er endelig klar
af: Dorte Nørregaard Larsen, 29-09-2022
Så kom den solcellevejledning, som kommuner og regioner har ventet på siden januar. Sammen med vejledningen kommer også en række spørgsmål og svar, som går lidt mere i dybden med nogen af de mest typiske tvivlsspørgsmål.
Mere
Inspiration
Når genbrug bliver til magi
af: Jan V. Kristensen, 28-09-2022
Det startede med en ide om at bygge en børnehave med rene genbrugs mursten. Men slutresultatet i Helsingborg Kommune i Skåne blev en bygning til mange generationer af børnehavebørn, som er bygget med omfattende genbrug af mange byggematerialer både indenfor og i hele det udendørs legeområde. Det fortalte Anna Olsson, Projektledare, Fastighetsförvaltningen, Helsingborgs stad, da hun i dag var en af de første oplægsholdere, da Gate 21 i samarbejde med WE BUILD DENMARK og Energiforum Danmark afviklede en inspirationsdag om offentlige bygninger som frontløbere i den grønne omstilling.
Mere
Politik og regler
Regeringens klimaprogram 2022
af: Dorte Nørregaard Larsen, 27-09-2022
Med over 75 grønne aftaler og prioriterede midler for over 110 milliarder kr. mangler regeringen nu kun omkring en fjerdedel for at indfri 70 pct. målet i 2030. Sådan opsummerer Klima,- Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen status i forbindelse med årets klimaprogram. Klimarådets formand er alligevel bekymret
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
På fredag slutter early-bird tilmelding til netværkskonferencen
af: Dorte Nørregaard Larsen, 26-09-2022
Fredag d. 30/9 er sidste frist for "early-bird"-rabat på Netværkskonferencen, som foregår d. 1/11 på Roskilde Festival Højskole.
Mere
Politik og regler
Grønnere luftfart - men er det grønt nok?
af: Dorte Nørregaard, 22-09-2022
Tirsdag lancerede regeringen et nyt udspil , der skal sikre, at danske indenrigsfly allerede fra 2025 kan flyve med 100 pct. grønt brændstof i tanken. Fra 2030 skal indenrigsflytrafikken være helt grøn. Omstillingen finansieres af en passagerafgift på 13 kr.
Mere
Politik og regler
I HØRING: Prisloft for overskudsvarme
af: Dorte Nørregaard Larsen, 21-09-2021
Energistyrelsen udsender ny bekendtgørelse for prisloft på overskudsvarme. Formålet er at indføre en ny model for fastsættelse af prisloftet for overskudsvarme samt regler for bl.a. individuelle prislofter og fastlåsning af prisloft.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
To spændende IoT-løsninger blev de to sidste indstillinger til Innovationsprisen
af: Dorte Nørregaard Larsen, 19-09-2022
Nomineringsudvalget kommer på hårdt arbejde når de skal vælge de tre nominerede til årets Innovationspris, og de to sidste stærke bud gør ikke arbejdet lettere. IoT til lagerstyring og FM er blevet indstillet og deltager nu kapløbet om at blive nomineret
Mere
Politik og regler
I HØRING: Bygningspuljen bliver til to målrettede puljer
af: Dorte Nørregaard Larsen, 13-09-2022
Bygningspuljen, der i en årrække har givet tilskud til besparelser i energiforbruget i helårsboliger, herunder varmepumpe-konvertering, lukkes med udgangen af 2022. Puljen afløses af en pulje til varmepumpekonvertering og en til energiforbedringer i helårsboliger.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Gør din bygning til et batteri - en af tre nye spændende indstillinger til Innovationsprisen
af: Jan V. Kristensen, 12-09-2022
Tre nye spændende produkter og koncepter melder sig ind i den hårde konkurrence om Innovationsprisen 2022 fra Energi Forum Danmark. Og du kan endnu nå at indstille din favorit. Deadline er udskudt til torsdag den 15. september.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
19 grader og hvad så - online sparring og debat
af: Dorte Nørregaard Larsen, 09-09-2022
Regeringen, Danske Regioner og KL er enige om at spare på energien i det offentlige. Bl.a. anbefales det, at sænke temperaturen til 19 grader i offentlige kontorbygninger mv.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Ny kombineret Alarm og energiregistrering indstillet til Innovationsprisen – skal du have en indstilling med inden fristen udløber?
af: Dorte Nørregaard Larsen, 08-09-2022
I dag udløber fristen for indstilling af produkter og koncepter til Innovationsprisen 2022, et af de spændende bud som er kommet med i dette års konkurrence, er AERS Dantaets nye kombinerede Alarm og Energiregistreringssystem, der giver overblik og forebygger ressourcespild.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Affald & Ressourcer - nyt magasin på gaden
af: Dorte Nørregaard Larsen, 08-09-2022
Så er endnu et nummer af Energiforum Danmarks magasin klar i hjemmeside og app. Temaet er affald og ressourcer.
Mere
Politik og regler
Spørgsmål og svar til BRs vejledning om bygningsautomatik
af: Dorte Nørregaard Larsen, 07-09-2022
Datadrevet bygningsautomatik kan bidrage til energibesparelser, bedre indeklima og energifleksibilitet i bygninger. Og med ambitiøse – både nuværende og kommende - krav på området, er kyndig og tydelig vejledning central for en høj implementeringsgrad. Deltag i dialogen.
Mere
Forsyning og VE
Nu kan du blive klogere på de høje energipriser
af: Pressemeddelelse fra Green Power Denmark, 07-09-2022
Green Power Denmark lancerer et vidensunivers på sin hjemmeside, hvor forbrugerne kan få svar på en række spørgsmål om de stigende energipriser.
Mere
Politik og regler
Forbud om hjørnet: Millioner af lysstofrør skal skiftes til LED
af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 06-09-2022
Et kommende forbud mod de mest almindelige lysstofrør rammer næsten alle danske arbejdspladser. Lysbranchen forventer stor efterspørgsel på LED-rør til næste år. Skift til LED med det samme og spar penge, lyder opfordringen fra Energistyrelsen
Mere
Politik og regler
Østersøens lande styrker samarbejde om mere havvind og øget energisikkerhed
af: Pressemeddelelse Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, 31-08-2022
Otte lande fra Østersø-regionen har taget første spadestik til at bygge en ny energialliance. Som afslutning på Østersøtopmødet underskrev de Marienborg-erklæringen og satte en fælles ambition om at syvdoble havvindskapaciteten i Østersøregionen og styrke el-samarbejdet på tværs af grænser.
Mere
Inspiration
Danske kommuner kan søge om EU-midler til at frembringe bæredygtige energiinvesteringer
af: Dorte Nørregaard Larsen, 30-08-2022
Det er nu 4. gang at kommuner og kommunale samarbejder kan ansøge EU City Facility/EUCF om en engangsstøtte (60.000 €) til at udvikle investeringsplaner på kommunalt eller tværkommunalt niveau indenfor effektivisering og vedvarende energi. Hør mere på gratis webinar 8. september
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Fråser-fangst og simpel lednings-genkendelse
af: Jan V. Kristensen, 25-08-2022
De første to kandidater til Energiforum Danmarks innovationspris er nu indstillet: KEN STORKØKKEN stopper energifrås i storkøkkener. Simplewire udfaser klistermærker og laver digital ledningsgenkendelse. Læs mere om kandidaterne her – og husk at få indstillet din kandidat til prisen.
Mere
Forsyning og VE
Offentlig idéhøring af Danmarks energiø i Nordsøen skydes i gang
af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 24-08-2022
Energistyrelsen inviterer borgere, virksomheder, myndigheder og andre med interesse i den kommende energiø i Nordsøen til at byde ind med forslag og idéer til emner, der ønskes belyst i miljøvurderingen af planerne for energiøen. Høringen løber fra den 22. august til den 26. september 2022, og i den forbindelse er Energistyrelsen vært ved et dialogmøde den 6. september.
Mere
Forsyning og VE
Stort fald i naturgasforbruget i første halvår af 2022
af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 23-08-2022
Forbruget af naturgas faldt med næsten 30 pct. i første halvår af 2022 sammenlignet med samme periode året før, mens forbruget af olie og kul steg med hhv. 19,4 pct. og 1,1 pct. Det fremgår af Energistyrelsens kvartalsstatistik, som også viser, at især produktion af strøm fra vindkraft og solenergi steg markant.
Mere
Inspiration
Ny pulje til energifællesskaber: Søg om støtte til større projekter og informationskampagner
af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 22-08-2022
Den 6. september 2022 åbner en ny tilskudspulje, der indeholder fire mio. kr. årligt til større projekter med deltagelse af energifællesskaber og informationskampagner om vedvarende energiløsninger i lokalsamfundet. Puljen skal booste den lokalt forankrede grønne omstilling og er et vigtigt lokalt supplement til den markante udbygning med vedvarende energi, vi står over for de kommende år.
Mere
Forsyning og VE
Seks grunde til ekstremt høje elpriser
af: Dorte Nørregaard Larsen, 19-08-2022
Når elpriserne i den forgange uge flere gange har været ekstrem høj, så er der seks forklaringer, i følge Green Power Denmark.
Mere
Inspiration
Tilskudspulje for nye teknologier
af: Dorte Nørregaard Larsen, 18-08-2022
Offentlige myndigheder kan søge midler til projekter inden for klimaområdet, der med ny teknologi kan reducere CO2-udledningen eller afbøde konsekvenser af klimaforandringerne. Det kan fx være energistyring i bygninger, transport og mobilitet, klimatilpasningsløsninger mv.
Mere
Klimamålet for 2025 hænger i en tynd tråd
af: Dorte Nørregaard Larsen, 17-08-2022
Klimamålet for 2025 hænger i en tynd tråd, så kontant siger Tænketanken Concito det i dag i debatindlæg i Altinget.
Mere
Blæst og sol holder danskernes elregning nede
af: Jan V. Kristensen, 15-08-2022
Første halvdel af 2022 har endnu engang sat rekord i den grønne elproduktion af solceller og vindmøller. I alt producerede de to energiformer 10,9 terawatt-timer, hvilket er en stigning på 12 procent i forhold til den seneste rekord fra de første seks måneder af 2020 på 9,7 terawatttimer. Rekorden er en god nyhed for miljøet. Men det er også en vigtig faktor for danskerne privatøkonomi.
Mere
Politik og regler
Sidste chance for tilskud
af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 11-08-2022
Den 26. september 2022 åbner Energistyrelsens tilskudsordning til energiforbedringer, konverteringer og digitale projekter i kommunale og regionale bygninger.
Det er sidste chance for at søge, da ordningen lukker ned i 2022.
Mere
Inspiration
Build for water - 29-30. november i København
af: Dorte Nørregaard Larsen, 10-08-2022
De senere års ekstreme vejrhændelser viser, hvor vigtigt det er at accelerere klimatilpasningen i Danmark. Building Green lancerer derfor den nye konference Build for Water, som vil være med til at skabe handling og fremme viden om klimatilpasning blandt arkitekter, ingeniører, byplanlæggere og andre vigtige aktører i byggebranchen.
Mere
Forsyning og VE
Gassen - et fælles europæisk problem
af: Dorte Nørregaard Larsen, 08-08-2022
Danmark er godt rustet, hvis russerne lukker for gassen, det er i hvert tilfælde den fornemmelse man får, når myndighederne beskriver situationen. Men hvad med resten af Europa?
Mere
Inspiration
Batteri-drevede koncerter
af: Dorte Nørregaard Larsen, 08-08-2022
Da Lukas Graham spillede koncert på Refshaleøen og på Smukfest, var det for fuld energi, både fra kunstnere og teknik. Men som noget nyt kørte teknikken på batterier.
Mere
Nyt fra Energiforum Danmark
Hvem skal indstilles til Innovationsprisen 2022?
af: Dorte Nørregaard Larsen, 05-08-2022
Sidste år løb den den mulitfunktionelle gårdfacade med innovationsprisen. Men hvem skal indstilles i år?
Mere
Inspiration
Fra træ til batteri
af: Dorte Nørregaard Larsen, 04-08-2022
To svensker virksomheder, Store Enso og Northvolt er gået sammen om at starte et pilotanlæg for biobaserede kulstofmaterialer til batterier.
Mere
Politik og regler
Grøn skattereform giver skattelettelser for 2 milliarder kroner
af: Dorte Nørregaard Larsen, 03-08-2022
Den grønne skattereform skruer op for beskatningen af CO2, men samlet set giver den skattelettelser.
Mere
SkyClean: Kendte teknologier kan blive den store gamechanger
af: Pressemeddelelse fra EnergyCluster, 02-08-2022
Innovationsprojektet SkyClean vil kunne fjerne 20 procent af landbrugets CO2-udledning og gøre cirka det samme for flytrafikken
Mere
Inspiration
Klimafolkemøde i Middelfart
af: Dorte Nørregaard Larsen, 01-08-2022
Den 1.-3. september er der Klimafolkemøde på KulturØpladsen i Middelfart. Læs mere om det spændende arrangement med 180 events og debatter.
Mere
Inspiration
Dyk ned i Energiforum Danmarks artikel-arkiv
af: Carina Hedelund, 25-07-2022
Vidste du, at du på Energiforum Danmarks hjemmeside kan finde alle vores magasiner, som er udgivet siden 2012? Og at vi har et søgbart artikel-arkiv?
Mere
Inspiration
Spice ferien op med faglige artikler
af: Carina Hedelund, 18-07-2022
Trænger du til artikler om andet end Tour de France, badevandstemperaturer og fødevareprisernes himmelflugt? Så har Energiforum Danmarks magasiner måske svaret.
Mere
Inspiration
Send din bygning på sommerferie
af: Carina Hedelund, 11-07-2022
Giv din bygning et velfortjent pusterum. Der er både penge, ærgrelser og energi at spare, hvis du gør det rigtigt. Læs eller genlæs 15 gode råd til at gribe opgaven rigtigt an.
Mere
I høring: Ændring i energispareloven og ny lov om udfasning af fossile brændsler og reduktion af drivhusgasudledninger
af: Dorte Nørregaard Larsen, 08-07-2022
To forslag vedr. klima og energi er netop sendt i høring. Det er: 1) Loven om fremme af besparelser i energiforbruget skal fremover også gælde fremme af drivhusgasreduktioner, 2) Ny lov om udfasning af fossile brændsler og reduktion af drivhusgasudledninger.
Mere
Inspiration
Ny pulje til grøn transport: Søg om støtte til køb af brint- og ellastbiler
af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 07-07-2022
Snart åbner en ny pulje med 45 mio. kr., der skal understøtte den grønne omstilling af godtransportsektoren. Energistyrelsen indkalder nu ansøgninger om tilskud til køb af nye brint- og ellastbiler.
Mere
Politik og regler
I 2035 bliver den sidste benzinbil solgt i EU
af: Jan V. Kristensen, 06-07-2022
EU-ministre er enige om at stoppe for salg af fossile biler i 2035. Det forbud er en del af en lovgivningspakke på klimaområdet, der nu skal forhandles i Europa-Parlamentet.
Mere
Inspiration
Godt tilbud fra DANVAK
af: Dorte Nørregaard Larsen, 05-07-2022
Danvak har udviklet en nyt kursus i CTS i bygningsdriften for tekniske servicemedarbejdere. Medlemmer af Energiforum Danmark kan få 1350 kr. i rabat
Mere
Inspiration
ELFORSK-pulje: Søg om støtte til innovative grønne løsninger inden for digitalisering og sektorkobling
af: Pressemeddelelse Energistyrelsen, 04-07-2022
Hvordan kan brugen af data være med til at optimere energisektoren? Nu kan der søges om støtte til projekter der fremmer innovationen inden for digitalisering og sektorkobling. Frist for ansøgere er d. 9. september 2022 kl. 12:00.
Mere
Politik og regler
I HØRING: VE-egenforbrugere bliver en del af elforsyningsloven
af: Dorte Nørregaard Larsen, 04-07-2022
Vedvarende energi (VE) til eget forbrug forventes at spille en central rolle i elektrificeringen af det danske energisystem og i den grønne omstilling. Derfor skal reglerne for VE-egenforbrugere tydeliggøres og præciseres.
Mere
Inspiration
Ny pulje: Realdania efterlyser løsninger, der kan fremme klimavenlig renovering
af: Pressemeddelelse fra Realdania, 01-06-2022
Der ligger et stort, klimamæssigt potentiale i at renovere vores bygninger frem for at rive ned og bygge nyt. Men de nye værktøjer og løsninger, som også kan gøre selve renoveringen mere klimavenlig, mangler på markedet. Derfor åbner Realdania nu for et tema-call i indsatsen Innovation til marked – særligt målrettet virksomheder, som ligger inde med fremtidens løsninger på den grønne renovering.
Mere
Politik og regler
Ny aftale skal gøre det nemmere for virksomhederne at søge Erhvervspuljen
af: Presemeddelelse fra Energistyrelsen, 30-06-2022
Et bredt flertal af partier blev fredag d. 24. juni enige om at justere på kriterierne for Erhvervspuljen, så det bliver nemmere for virksomhederne at få en hjælpende hånd til deres grønne omstilling. Der er stor opbakning blandt erhvervsorganisationerne
Mere
Inspiration
Godt læsertip: Byggeskadefondens guide til bedre bygningsdrift
af: Dorte Nørregaard Larsen, 30-06-2022
Byggeskadefonden udgav 14. juni bogen: Guide til kvalitet ved bygningsdrift. I guiden giver Byggeskadefonden gode råd til, hvordan bygherrer, projekterende og driftsansvarlige sammen opnår en effektiv drift af boligbyggeriet.
Mere
Én ting er sikkert. Og det er grønt. Ny national energisparekampagne
af: Dorte Nørregaard Larsen, 29-06-2022
Energistyrelsen lancerer i denne uge en national energisparekampagne, der skal hjælpe danskerne med at spare på energien hele året rundt.
Mere
Inspiration
Nu kan der søges om 175 mio. kr. til nye energiprojekter
af: Pressemeddelelse EUDP, 28-06-2022
Virksomheder og forskere, der vil udvikle og demonstrere innovative grønne energiprojekter, kan nu søge om støtte gennem Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram. Frist for ansøgere er d. 2. september 2022 kl. 12:00.
Mere
Klima og ressourcer
Aalborg Portland satser stort på CO2-fangst
af: Dorte Nørregaard Larsen, 27-06-2022
Aalborg Portland er ofte nævnt som landets største CO2-udleder, når debatten falder på klimapolitik, grøn skattereform m.v. og derfor satser virksomheden nu hårdt på CO2-fangst, for at reducere udledningen
Mere
Politik og regler
Grøn fond og grøn skattereform
af: Dorte Nørregaard Larsen, 24-06-2022
Regeringen har indgået to grønne aftaler; En grøn skattereform og en grøn fond på 50 milliarder kr.
Mere
Politik og regler
Vi skal sigte over mål for at være sikre på at komme i mål
af: Dorte Nørregaard Larsen, 23-06-2022
Energistyrelsens klimastatus og klimafremskrivning viser, at vi udleder mere CO" i år, end sidste år, på trods af en række nye reduktionsmotiver. Det får Klimarådets formand til at opfordre til at sigte højere.
Mere
Inspiration
Klimahaver og klimatilpasning
af: Dorte Nørregaard Larsen, 22-06-2022
Sommeren er over os og overalt i parker og haver summer det af liv, hvis ellers vejret er til det. Men haver og parker er ikke kun åndehuller i sommervarmen, de er også vigtige elementer i den nødvendige klimatilpasning.
Mere
Store besparelser ved anlæg af kommende energiøer
af: Pressemeddelelse fra DTU
Nyt samarbejde vil spare mere end 20 mia. kr. på anlæg af energiøerne, sikre stabil energiforsyning og inddrage Power-to-X på den bedste måde.
Mere
"Den perfekte bygning"
af: Carina Hedelund, 21-06-2022
På Energiforum 2022 diskuterede vi den perfekte bygning. Under sessionerne bød alle deltagere ind med netop dét ord, der for dem kendetegner ”Den perfekte bygning”.
Mere
Save-the-date: Offentlige bygninger som frontløbere i den grønne omstilling - arrangement 28/9
af: Dorte Nørregaard Larsen, 20-06-2022
Offentlige bygninger er et område, hvor der skal sættes ind, hvis vi skal nå klimamålene. Vi kan ændre millioner af mursten, ventilationskanaler og ledninger til en scene for grøn omstilling. Nu inviterer Energiforum Danmark, Gate 21og WE BUILD DENMARK dig som arbejder med offentlige bygninger, til en konference som skal gøre os klogere på, hvordan det kan lade sig gøre.
Mere
Klimatilpasning - nyt magasin er i luften
af: Carina Hedelund, 16-06-2022
Så er et nyt nummer af Energiforum Danmarks magasin i luften. Temaet er klimatilpasning, hvor du kan læse om regnvandsprojekter, skybrudssikring og indsatser mod oversvømmelser. Du finder også andre spændende artikler om fx Scope 3-udledninger, energibesparelser og hvordan klimapåvirkninger vil indgå i Bygningsreglementet allerede fra årsskiftet.
Mere
Inspiration
Hvor skal ladestanderne stå?
af: Dorte Nørregaard Larsen, 15-06-2022
Danske Bilimportører har samlet data fra BBR og Danmarks statistik, for at udpege områder hvor der særligt er behov for offentlig tilgængelige ladestandere til el-biler. Det er blevet til et interessant Danmarks Kort
Mere
Forsyning og VE
Hvor skal solcellerne og vindmøllerne stå?
af: Dorte Nørregaard Larsen, 14-06-2022
Når den grønne strøm på land skal firdobles, så er der nogen der skal tage upopulære beslutninger om, hvor den skal produceres/placeres. Nu vil regeringen udpege 15 store områder, der til sammen har samme areal som Bornholm til formålet.
Mere
Inspiration
Informationsmøder om støtte til grønne udviklingsprojekter
af: Dorte Nørregaard Larsen, 13-06-2022
Innovationsfonden, EUDP, Energy Cluster Denmark og ELFORSK inviterer til møder om støttemulighederne til grønne udviklingsprojekter - du vælger selv om du deltager online eller fysisk i Fredericia
Mere