Foto: Eurodan-huse 

Indbyggede solceller har fart på

af: Trine Møller Pedersen, journalist

Tagbeklædning med indbyggede solceller vil for alvor tage fart de kommende år. Det mener Michael Ariel Nielsen, administrerende direktør for den danske producent Ennogie, der netop har indgået et salgssamarbejde med eurodan-huse.


Markedet for solceller er dødt. Den dom er blevet fældet talrige gange, siden nettomålerordningen blev forringet ved udgangen af 2012 og med ét slag slog iskoldt vand i blodet på de investeringslystne boligejere. Men nu agter Ennogie og eurodan-huse at genoplive interessen for at producere egen el på taget.

På en typisk dansk mandag formiddag på Ejsbølhøj i Haderslev, hvor kun kalenderen vidnede om forår, præsenterede de to samarbejdspartnere det nyeste typehus på markedet for pressen. Mere præcist var det taget, som skulle præsenteres.

Det traditionelle tag er nemlig erstattet af tag med indbyggede solceller, der adskiller sig fra de hidtil kendte solceller ved dels at dække hele tagfladen og dels ved at være umiddelbart usynlige. Det patenterede tagsystem er udviklet gennem flere år af Ennogie og kom til salg på markedet for et år siden.

1.200 kroner per kvm

– Der er ingen tvivl om, at vi befinder os i et opstartsmarked lige nu. Men vi er sikre på, at vi kan gøre solceller interessante igen, også uden tilskud. Vi gør et passivt tag til et aktivt tag, og vi får allerede masser af henvendelser, ligesom vi meget snart forventer at runde et salg på 10.000 kvadratmeter tag siden 2017, fortæller Michael Ariel Nielsen, der er administrerende direktør i Ennogie. 

Han underbygger sin optimisme med et regnestykke: Hvis en boligejer vælger et eurodan-hus på 160 kvadratmeter med solcelletag og batteri, er der allerede sparet 400-600 kroner på elregningen første måned med et 30-årigt huslån.

– Det er oplagt at kombinere de integrerede solceller i taget med en varmepumpe, og det kan man både vælge til og fra, hvis man køber hos eurodan-huse. Det vigtigste er, at det er til at forstå fordelene for boligejerne, siger Michael Ariel Nielsen og fortsætter:

– Markedet drives lige nu frem af de høje elpriser og lysten til at være energirigtig. Hertil kommer de faldende priser på solceller, som gør det muligt for os at producere stadigt billigere systemer. Vores pris på cirka 1.200 kroner per kvadratmeter kan konkurrere med andre kvalitetstage, når besparelsen på elforbruget medregnes.

Direktør for eurodan-huse, Thomas Dahl, tilføjer, at de stadig højere krav til energiforbrug i bygningsreglementet betyder, at over halvdelen af nybyggede huse nu laves med vedvarende energi, som for eksempel en varmepumpe. Derfor tror han på, at markedet er modent til at introducere integrerede solceller.

Udseende betyder noget

– De spiller rigtig godt sammen med en varmepumpe, som vi sælger rigtig mange af i nye huse. De kommende år vil prisen på batterier til at lagre el desuden falde yderligere i pris, hvilket kun vil øge interessen, mener Thomas Dahl.

Foruden billig og grøn energi kan den nye løsning også virke mere appetitlig på kunder, der tidligere har valgt solceller fra, fordi de ikke bryder sig om synet af de sorte kasser på taget.

– For mange er det arkitektoniske udtryk og design afgørende, når de bygger nyt. Her er der forskel på, hvad man synes er pænt, og derfor er det rigtig godt med en ny valgmulighed, forklarer Thomas Dahl.

Michael Ariel Nielsen påpeger dog, at det danske marked for solceller stadig er udfordret af, at gevinsten ved at sælge el til det kollektive net er forholdsvis lav. Derfor anbefaler han, at solcelletag kombineres med et batterisystem til 30-60.000 kroner, som lagrer el i op til et døgn.

– Derudover anbefaler vi også, at man dækker hele taget med de integrerede solceller, fordi man så får opsamlet så meget energi som muligt, også i de mindre lyse måneder. Vores tag producerer i gennemsnit 70 kilowatt-timer om året per kvadratmeter, siger Michael Ariel Nielsen.

Foto: Eurodan-huse

Nyt regnestykke

Chefkonsulent i TEKNIQs tekniske afdeling, Søren Rise, deler Michael Ariel Nielsen betragtning om, at bygningsintegrerede solceller kan genoplive interessen for at investere. Løsningen ændrer nemlig betydeligt på udgifterne ved investeringen.

– Det specielle ved det nye produkt er, at du vælger løsningen til, når du enten bygger nyt eller skal have erstattet et udtjent tag. Derfor koster det ikke nævneværdigt ekstra at montere solcellerne, fordi de bliver lagt sammen med det tag, som alligevel skal lægges, påpeger Søren Rise.

Han tilføjer, at det stigende salg af varmepumper og interessen for el-biler yderligere kan styrke interessen for solcelletag, også med de nuværende afregningsregler.

– Med muligheden for at lagre el og samtidig muligheden for at bruge el til at holde boligen varm eller bilen kørende, så bliver der kun flere incitamenter til at producere, lagre og bruge sin egen el, pointerer Søren Rise.