Foto: Bengtsdotter Inredningar 

Samarbejde sætter gang i energirenoveringen

af: BetterHome

Der er et stort potentiale for energirenoveringer i Danmark af både større og mindre ejendomme - men der er nogle barrierer, der skal overvindes. Hos BetterHome, som er et partnerskab mellem Danfoss, Grundfos, ROCKWOOL og Rockfon, har man gode erfaringer med at samarbejde hele vejen rundt for at få energirenoveringerne til at køre gnidningsløst.


– I mange ejendomme vil man hellere have en altan end energirenovere, fordi det er en synlig forbedring. Og det er en udskiftning af noget i varmecentralen ikke. Men folk glemmer, at de kan spare en del penge med tiden – det er jo noget, der kan ses på varmeregningen, mener Lars Boye-Nielsen, der arbejder i energiafdelingen hos Finn L. & Davidsen A/S med ansvar for fjernvarmeanlæg.

El- og vvs-firmaet samarbejder jævnligt med BetterHome, der har det som en af sine kerneydelser er at skabe kontakt mellem kunder, der har behov for energioptimering af deres ejendom, og kvalificerede håndværkere.

– BetterHomes opgave er at være bindeled mellem kunde og håndværker – samtidig med at vi fungerer som et kvalitetsstempel over for kunden. Vores fineste opgave er at få det til at køre af sig selv, fortæller energivejleder Alex Lantner fra BetterHome.

Lars Boye-Nielsen fra Finn L. & Davidsen forklarer:

– Når vi i energiafdelingen får et lead fra BetterHome, tager vi ud til kunden og laver en besigtigelse af ejendommen. I starten var BetterHome med, men nu klarer vi det selv. Efterfølgende udarbejder vi en aktivitetsplan over, hvilke energirenoveringer der kan foretages, og en pris for hvert punkt.

Leads bliver til kunder

Nogle leads bliver efterfølgende til ordrer for Finn L. & Davidsen A/S, som tilfældet var med Quality Hotel Høje Taastrup. Kontakten til hotellet blev skabt via Høje Taastrup Fjernvarme, som på det tidspunkt havde et samarbejde med BetterHome.

– Ved det første besøg kunne vi med det samme se, at der var potentiale for energibesparelser. Intet var reguleret, og intet fungerede optimalt, fortæller Alex Lantner.

BetterHomes opgave var derefter at skabe kontakt mellem en håndværkspartner med speciale i energirigtige løsninger og Quality Hotel. BetterHome sendte derfor leadet til Finn L. & Davidsen.

– Finn L. & Davidsen er en del af vores BetterHome-netværk, og de er 100 % udførende på opgaven, siger Alex Lantner.

Opgaven hos Quality Hotel er ikke det første samarbejde, som Finn L. & Davidsen har haft med BetterHome.

– Vi har været BetterHome-partner siden starten, og vi har fået leads til forskellige ejendomme – både større ejendomme og enfamilieshuse, lyder det fra Lars Boye-Nielsen.

Foto: Bengtsdotter Inredningar

Alt skulle pilles ned

Men inden Finn L. & Davidsen A/S helt overtog projektet, havde salgsingeniør Erling Johansen fra Grundfos bistået med en grundig gennemgang af de installerede pumper.

– Det var første gang, jeg var med i et projekt i BetterHome-regi, og det har været superfint samarbejde. Jeg var med i opstarten af projektet, hvor jeg beregnede energikonverteringen for pumpeinstallationerne, som jeg så sendte videre til Finn L. og Davidsen, fortæller Erling Johansen.

Det viste sig dog hurtigt, at der skulle mere til end udskiftning af pumper.

– Da vi havde modtaget henvendelsen fra BetterHome, foretog vi en besigtigelse af installationen, hvor vi konstaterede, at det var hele varmecentralen, der skulle udskiftes. Pumper, veksler – alt skulle pilles ned. fortæller Lars Boye-Nielsen.

Finn L. & Davidsen A/S udarbejdede derfor et projekt for udskiftning af varmecentralen og præsenterede det for hotellets ledelse.

– I forbindelse med udarbejdelse af projektet brugte vi interne rådgivere, men også rådgivere fra Grundfos og Danfoss, siger Lars Boye-Nielsen.

Samarbejde virker

I et marked med mange forskellige tilbud om vejledning og rådgivning om energibesparelser virker det for BetterHome at være det sted, hvor kunderne får anvist konkrete løsninger på basis af en gennemgang af huset.

Og samarbejdet med erfarne, lokale håndværkspartnere med forskellige fag og kompetencer fungerer så godt, at forbedring af energistandarden og indeklima virkelig rykker.