Inspiration SKRIV UD

Tiden er inde til handling

af: Jan Vejnaa Hansen - han fortæller her om sin klimaaktivisme under Extinction Rebellions faner.
Fotocredit: Extinction Rebellion

Det er lørdag den 19. september 2020, og jeg står ude på H.C. Andersens Boulevard i København bag et stort banner, der har spærret for al trafik isydlig retning ved krydset på Rådhuspladsen.
Samtidig har en gruppe aktivister blokeret indgangen ved Industriens Hus, en del af dem ved at lime hænderne fast til facaden.

Politiet er allerede talstærkt til stede. Mandskabsvogne, salatfade, motorcykler, og betjente er ved at spærre området af og omdirigere trafikken. Foran banneret står en grøn vaskemaskine i fodgængerovergangen. Den symboliserer den ‘green washing’ (grønvask), som mange af industrierne imedlemsorganisationen praktiserer i rigt omfang.

En af aktivisterne stiller sig op på vaskemaskinen med en megafon og taler om uddeling af en pris til den mest grønvaskende virksomhed. Prisen gårtil Aalborg Portland, der er Danmarks største udleder af CO2.

Efter noget tid bliver jeg trukket til side af to politibetjente og ender med en sigtelse for overtrædelse af færdselsloven og får et påbud om at forladestedet.

Klimademonstration i indre by.

“Rammer vi forkert bliver det ikke et kønt syn”
Tre dage før aktionen ved Industriens Hus har jeg været med til at lave en stor vejblokade ved Kongens Nytorv. Der er kørt et grønt skib ind på en trailer og sat ude på vejen på hjørnet ved det Kongelige Teater. På skibet er malet med stor sort skrift ”Klimahandling nu” på den ene side og ”Vend skuden” på den anden side. De fleste aktivister nægter at forlade stedet.

De bliver lidt efter lidt båret væk af to, tre eller fire betjente, som efterfølgende sigter dem for overtrædelse af Færdselsloven. De sidste aktivister har lænket sig fast til hinanden inde i et metalrør. En betjent smider et sort klæde over en aktivist, vender hendes hoved væk og siger: ”Du kigger bare væk. Rammer vi forkert, bliver det ikke et kønt syn. Kender du din blodtype?”. En anden betjent begynder at skære røret i stykker med en vinkelsliber.
Alt dette foregår i regi af folkebevægelsen Extinction Rebellion.

Men hvad får en ellers lovlydig borger som mig til at udøve civil ulydighed og bringe mig på kant med loven?
I 30 år har jeg været vidne til den manglende handling fra politikere, virksomheder og beslutningstagere. Man har i lang tid bevidst valgt at ignorereklimavidenskaben og fortsat en uhæmmet vækst på en planet med begrænsede ressourcer.
Nu står vi så midt i en alvorlig klima- og biodiversitetskrise, hvor den accelererende globale opvarmning leder os hen mod et kollaps af vores samfund og civilisation, som vi kender dem.

Situationen kalder på omfattende, hidtil usete og øjeblikkelige handlinger med grundlæggende ændringer af alt – hvordan vi forbruger, dyrker mad, bruger jord, transporterer os og driver vores økonomier. Klimaet er ramt af kreativ bogføring
Skiftende regeringer ynder at kalde Danmark for et grønt foregangsland. Intet kunne være mere forkert.

Hver dansker er ansvarlig for udledning af 22 tons drivhusgasser til atmosfæren om året, og dermed er danskernes klimaaftryk blandt verdens højestemålt pr. indbygger.

Klimaloven tilsiger, at vi i 2030 skal have reduceret vores udledning af drivhusgasser med 70 % i forhold til 1990. Det lyder jo relativt ambitiøst. Man glemmer bare at fortælle, at man med bl.a. kreative og politisk bestemte bogføringsprincipper udelader væsentlige poster i klimaregnskabet. Det officielle klimaregnskab er vildledende, fordi tallet ikke inkluderer international luft- og skibsfart, forbrugsbaserede udledninger samt afbrændingaf biomasse. I virkeligheden er drivhusgasudledningerne fra danske aktiviteter steget markant siden 1990, se figur 4 nedenfor: 

Vi skal holde os under en global temperaturstigning på 1,5 grader. Det kan vi gøre med en vis sandsynlighed ved at overholde verdens resterendeCO2-budget. Fordeles dette ligeligt blandt alle mennesker i verden, var Danmarks CO2-budget pr. 1. januar 2018 ca. 325 mio. ton CO2.


Desværre havde vi allerede brugt budgettet i juni 2020. Prøv lige at lade det synke ind. Danmark må ikke udlede flere drivhusgasser overhovedet.Nogensinde. Politikere, beslutningstagere og borgere har forsømt at handle i så mange år, at vi i princippet er faldet ud over kanten nu.


Aktivistgruppe har tre krav til Regeringen
Set i det lys er klimaloven og de tilhørende diskussioner om tiltag fuldstændigt uambitiøse og helt utilstrækkelige.
Regeringen, Folketinget og medier svigter på det groveste deres ansvar om at formidle, at vi befinder os i en klima- og biodiversitetsnødsituation.

Vi burde have daglige pressemøder med deltagelse af statsministeren, klima- energi- og forsyningsministeren, forsvarsministeren, justitsministeren, forsvarschefen, rigspolitichefen og ledende klimavidenskabsfolk.

Extinction Rebellion gør brug af ikke-voldelig civil ulydighed og har tre krav til Regeringen:

1.FORTÆL SANDHEDEN
ved at erklære klima- og biodiversitetsnødsituation og samarbejd med medier og andre om at kommunikere det akuttebehov for forandring.
2.HANDL NU
for at reducere drivhusgasudledninger til netto nul i 2025 og stoppe tabet af biodiversitet.
3.Opret et BORGERTING MED REEL JURIDISK BINDENDE MAGT
og lad sig lede af dets beslutninger om klima og biodiversitet.
Disse nødvendige krav opfyldes ikke ved brug af traditionelle metoder men ved at presse regeringen med aktioner som beskrevet her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.