Inspiration SKRIV UD

Digitale koncepter sikrer grønne ambitioner - og baner vej for nytænkning af drift og administration

af: Göran Wilke, CEO IC-Meter, iværksætter og tidligere chef for Elsparefonden
Grafik: Cecilie Holm Arentoft

Digitalisering er en forudsætning for klimastrategien, men også for effektiv ejendomsforvaltning. IT-værktøjerne findes, men spørgsmålet er, om ejendomsforvalterne er parate? Det handler ikke om specifik IT-kunnen, men om at løse opgaverne på en ny og smartere måde.

At forlade de trygge faste rutiner kan være svært. Nogle gange skal det en krise til - men fornuft og værdiskabelse kan forhåbentlig lokke fortroppen?

Når man taler om ejerskab og administration af bygninger skal man altid huske præmissen. Vi bygger huse for at få plads, design, service og et godt indeklima - kerneydelserne. Energiforbruget er en kedelig afledt effekt som skal begrænses mest muligt. Men hvis bygningerne ikke leverer et godt indeklima eller står tomme, hjælper det ikke ret meget, at energiforbruget er lavt.

Den næste kendsgerning er, at det faktiske energiforbrug bestemmes af en kombination af teknik og adfærd som kan gøre det svært at udpege de svageste led. Er det brugerne, driften eller klimaskærmen som trænger til en overhaling?

For ejere og administratorer betyder det, at bygning og brugsmønster er svære at adskille. Uden brugere har ejendommene ringe værdi. På den anden side kan både brugere og driftsorganisation få en diamantbygning ned i knæ. Hvordan kan man sikre en overblik – et helikoptersyn – som gør det muligt at spotte udfordringerne og rose dem som fortjener ros?

Behov for overblik – og mulighed for at gå i detalje

Bjarne Dalgaard fra Bygningsstyrelsen formulerede for nogle år siden følgende vision.

-Sammenfat de centrale nøgletal om en bygnings brugsmønster, drift og ressourceforbrug på ét ark.

Ønsket var ikke et frit svævende papir, men netop en komprimeret fast månedsrapportering som gav overblik, med afsæt til ’drill down’ ned i informationspyramiden.

Fra vision til IT-løsning

Det synes jeg var en rigtig god inspiration, og - nu nogle år senere - bliver det spændende at se om Bjarne og andre dygtige ejendomsadministratorer mener, at vi har løst opgaven. Det mener vi selv.

Løsningen indeholder rent faktisk nogle ekstra services såsom behovsstyret ventilation og intern afregning med feedback til brugerne, som kører i den almene sektor. Men lad os i dette indlæg fokusere på Bjarnes vision – en fjerndiagnose af en bygnings faktiske brug og performance.

En Cloud-tjeneste, hvor der trækkes data fra en række datakilder, og hvor output er færdige services og rapporter til de driftsansvarlige og brugerne.

Input/’råvaren’ er data fra

  • Måling af bygningernes faktiske indeklima
  • Lokale vejrdata fra pt. yr.no (senere DMI)
  • Offentlige registre fra BBR m.v.
  • Energi- og vand målere fra DataHub, EMS-leverandører m.v.

Figur 1: Informationsarkitektur – fra ’råvarer’ i bund til services i top

Vi kunne ikke vente på den kommende BygningsHub, men er selvsagt parat når den kommer i drift med DMI-data og – især - gratis fjernvarmedata. Sidstnævnte betyder at en samlet bygningsportefølje kan overvåges for et meget beskedent beløb, og EMS-systemernes ekstrabetaling undgås.  

 

Bjarnes ark = Månedsrapport + energimærke

For hver bygning leveres der en månedsrapport på ét ark med oplysning om:

  • Faktiske lokaleudnyttelse – beregning af hvornår har det været personer til stede og aktivitetsniveau?
  • Målt indeklima – temperatur, relativ fugt og CO2, støj og lys
  • Målt forbrug af varme, el og vand med fokus på fordeling over døgn og uge
  • Beregning af bygningens ’gratisvarme’ samt varmetabets fordeling på hhv.
    • klimaskærm,
    • ventilation og
    • varmt brugsvand.

Figur 2: Månedens faktiske lokaleanvendelse suppleret med fordeling dag/nat og weekend/hverdag. Målt indeklima med procentfordeling ift. BUILD/SBI’s anbefalinger.

 

 

Fig 3:Månedens faktiske forbrug af varme, el og vand med opdelt på dag/nat og weekend/hverdag, med fordeling af varmetab på klimaskærm, luftskifte og varmt brugsvand.

Efter nogle måneder får arket en bagside med estimeret årsforbrug samt et energimærke baseret på faktiske målinger af energi og indeklima, samt lokale vejrdata. Målt energiforbrug omregnet til Dansk Normal år. 

Fig. 4: Årets samlede forbrug, samt energimærke baseret på faktiske målinger – forbrug korrigeret for Dansk Normal år.

Til sidst en analyse, af hvad den tilførte energi i et helt år anvendes til, og hvor den går tabt. Man skal jo ikke købe sig fattig i isolering, hvis det er ventilationen som er den store synder.

Figur 5: Årets samlede forbrug af varme og elektricitet, fordeling af varmetab på klimaskærm, luftskifte og varmt brugsvand.

Baseline og simuleringer

Traditionelle energimærker lancerer nogle forslag til tiltag mht. teknik og klimaskærm. Cloud-løsningen har en langt bredere tilgang. Via hjemmesiden kan brugeren lave simuleringer hvor det ændres i centrale forudsætninger mht. ønsket indeklima, faktisk luftskifte, men selvsagt også de klassiske tekniske tiltag som investering i ventilationsanlæg, varmeforsyning og klimaskærm.

Det afgørende er at bygningsejeren kan sammenligne ændringer i adfærd og teknik, og vurdere sum heraf.

Det kan f.eks. defineres baselines for adfærd og teknik før og efter renoveringer. Dernæst kan det, baseret på månedsrapporteringen, laves et reality check af brugsmønster og adfærd, teknik samt klimaskærm fungerer som forventet og aftalt.

Er det ikke det en bygningsadministrator drømmer om?

Afrunding

Vi har tilladt os at bryde nogle klassiske skel imellem driftsovervågning, energimåling, energimærke, ydelsesaftaler og intern feedback til brugerne. Én samlet og åben løsning, hvor ejerne selv har fuld råderet til egne data.

Med gratis måledata for både og fjernvarme fra den nye BygningsHub er vejen banet for at ejere og administratorer kan få en tiltrængt overblik over bygningers faktiske tilstand, for meget små penge.

Nu må vi se hvad Bjarne og hans kollegaer siger. Det skal andre argumenter er prisen for at sige nej.

Vil du gerne vide mere?

Hvis det her lyder interessant, er du meget velkommen til at kontakte mig mhp. yderligere materiale, eller f.eks.  Teamsmøde, hvor vi gennemgår nogle konkrete cases.

Göran Wilke

E-mail: gw@ic-meter.com

Tlf. +45 21 20 55 58

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.