Inspiration SKRIV UD

ESCO i 2021 – et offentligt privat partnerskab, der sætter driftsorganisationen i førersædet

af: Lars Nielsen, Salgsdirektør i Siemens
foto: Siemens

Vælgerne ønsker hastighed på den grønne omstilling

62 % af vælgerne i Københavns Kommune mener, at klima er det vigtigste spørgsmål til det kommende kommunalvalg. Et vigtigt middel til at omsætte ambitioner til virkelighed er at undgå energispild i bl.a. offentlige bygninger. Den store fordel er, at det kan sættes i gang med det samme, øger beskæftigelsen og skaber økonomisk vækst.

Og så betaler besparelsen på energiregningen ovenikøbet for forbedringen af bygningerne, hvilket betyder, at bygningerne kan opgraderes markant, uden at det koster velfærd.

Offentlige-privat samarbejde er det nye sort

En anbefaling fra EU, Klimarådet, flere af regeringens klimapartnerskaber, Dansk Industri, Dansk Erhverv m.fl. er at øge brugen af ESCO-baserede samarbejdsmodeller. Det vil sige samarbejdsmodeller, hvor den offentlige bygningsejer indgår et samarbejde med en virksomhed, der er specialiseret i at analysere, projektere, implementere og følge op på større energieffektiviseringsprojekter.

Derfor er det også positivt, at to ud af tre kommunaldirektører i en undersøgelse fra Dansk Erhverv mener, at et samarbejde mellem kommuner og det private erhvervsliv i høj grad er en forudsætning for at nå i mål med en CO2-reduktion på 70 % i 2030. På trods af den positive intention, er det endnu ikke mundet ud i handling.

ESCO fra 2008 til i dag

ESCO kom for alvor i gang i Danmark omkring 2008, og siden da har 21 kommuner, 2 universiteter, 1 statsvirksomhed og 12 hospitaler gennemført ESCO-projekter. I de 13 år, der er gået, er de fleste projekter gået rigtigt godt, men der er også projekter, der har haft deres udfordringer.  

Noget af læringen fra de første projekter var, at de udelukkende fokuserede på energispild, og ikke havde en mere holistiske tilgang, hvor bygningernes vedligeholdelsesefterslæb og dårligt indeklima også blev inddraget i projekterne.

En del af projekterne havde også udfordringer med etablering af en baseline, og opfølgning på energibesparelsen blev ofte en tung administrativ proces, som kunne afholde nogle fra at indgå i et ESCO-partnerskab.

Men ESCO har også vist, at det virkelig kan sætte hastigheden op på den grønne omstilling via de ekstra ressourcer og kompetencer, der tilføres. Med erfaringen fra de forgangne 13 år og nutidens avancerede teknologier rummer ESCO i 2021 meget mere.

ESCO i 2021 er først og fremmest et partnerskab, hvor den offentliges driftsorganisation sidder i førersædet for projektet, fordi de har en den største indsigt i deres bygninger og brugere.

ESCO er i 2021 en fleksibel samarbejdsmodel, der kan tilpasses den enkelte offentlige organisation og lægger fokus på det, som giver mest værdi. Reduktionen af energispildet er det, der giver mulighed for at betale for opgraderingen af bygningen og de tekniske anlæg. Men det kan også frigive penge til fx forbedring af indeklima, digitalisering, energistyring og IoT.

ESCO 2021 giver også driftsorganisationen mulighed for at sammensætte projektet, som det passer dem, og fx vælge om ESCO-virksomheden skal garantere energibesparelsen via en årlig opfølgning eller via en mere enkel model med før- og eftermålinger af energiforbruget.

Sidst, men ikke mindst, er åbenhed, samskabelse og fleksibilitet noget af det, der kendetegner ESCO i 2021.

Hvad er det næste inden for ESCO?

Danmark er i gang med at omdanne hele energiproduktionen til vedvarende energi. Samtidig sker der en elektrificering af samfundet via øget brug af elektriske varmepumper, elbiler og m.m. Det stiller store krav til balancering af el-systemet, idet vi ikke blot kan skrue op og ned for produktionen fra vindmøller og solceller.
I stedet må forbruget fremover tilpasses produktionen.

Det giver bygningernes tekniske anlæg en helt ny afgørende mulighed, der dels hjælper den grønne omstilling af energibranchen, og dels giver en ny indtægtskilde for bygningsejeren. Løsningen kaldes et virtuelt kraftværk.

Et virtuelt kraftværk er i begrebets enkleste forstand en bygning med avanceret strømstyring, der indgår i energisystemet. I Siemens arbejder vi på at give bygningernes ventilationsanlæg, køleanlæg, pumper, solceller og ladestandere mulighed for at sikre et stabilt elnet ved at skrue op og ned for forbruget i korte perioder. Det sker via en cloud-baseret software, der samler fleksibilitet fra mange bygninger – eksempelvis en kommune eller et hospital.

For bygningsejeren bliver energirenovering sammen med denne løsning både billigere og grønnere, og derfor ser vi det i Siemens som en naturlig del af kommende ESCO-projekter. 

Hvis du vil vide mere

  • Du kan møde Lars Nielsen på Energiforum Danmarks arrangement: ESCO ANNO 2021 – HVOR STÅR VI?. Tilmeld dig her.
  • Et kig mod næste generation af energioptimeringer: Virtuelle kraftværker. v/ Siemens og Energinet. Se webinar her.
Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.