Inspiration SKRIV UD

I fællesskab kan vi skabe et mere digitalt og bæredygtigt byggeri

af: Christina Hvid, adm. direktør i Molio og ConTech Lab
Foto: Molio

Som samfund står vi med klimaforandringerne over for en kolossal udfordring, der kræver, at alle sektorer omstiller sig. Det gælder ikke mindst byggeriet, som står for hele for 30 pct. af Danmarks direkte eller indirekte CO2 udledninger. Vi ved, at digitale løsninger kan knække koden til mere bæredygtighed, men byggebranchen er blandt de mindst digitaliserede sektorer i Danmark. Derfor øjnede vi ved søsættelsen af ConTech Lab en mulighed for på den ene side at accelerere løsninger i byggeriet, som kan nedbringe sektorens klimapåvirkninger, og på den anden side at øge digitaliseringen af byggeriet, hvilket også vil være til gavn for branchens produktivitet.

På vegne af byggebranchen blev ConTech Lab iværksat i juni 2020 i samarbejde mellem Molio, Industriens Fond og Realdania. ConTech Labs rolle er at udforske, udvikle, afprøve og skabe grobund for implementering af digitale løsninger på tværs af værdikæden i dansk byggeri.

ConTech er en forkortelse af Construction Technology, som refererer til de innovative værktøjer i form af både maskinel og software, som bruges i gennemførelse af et byggeprojekt fra design over projektering til opførelse, drift og renovering. ConTech kan ved implementering på tværs af byggebranchens aktører give næring til et helt nyt økosystem af virksomheder, der kan få nye innovative løsninger til at blomstre og bidrage til hele byggebranchen.

People

Det er vores ambition at løfte den danske byggebranches arbejde med ConTech for derigennem at forbedre branchens produktivtet og bæredygtighed – og dermed også aftryk på klimaet. I ConTech Lab kan byggeriets virksomheder sammen udvikle sig og eksperimentere med nye måder at samarbejde om brugen af ny teknologi. ConTech Lab er en fælles udviklingsplatform, hvor vi kan benytte data, digitalisering og teknologi til at skabe fremtidens byggeri.

ConTech Lab har i løbet af 2021 arbejdet med seks pionerprojekter, som tager fat i hver deres konkrete problemstilling i byggeriet. I samarbejde med en række partnere arbejder pionerprojekterne for at finde fælles løsninger på udfordringen, uanset om det drejer sig om at reducere materialespild i byggeprocessen via teknologier i udførelsesfasen eller at styrke vidensflowet mellem projektering og udførelse. Projekterne er udvalgt på baggrund af crowd sourcing i en række workshops; valideret af branchens organisationer samt kvalificeret af 45 af branchens mest fremtrædende CEOs og personer inden for teknologiudvikling.

Formålet med pionerprojekterne er at løse de reelle problemstillinger, byggebranchens aktører står overfor, når det gælder produktivitet og bæredygtighed. Vores model er unik, fordi vi inddrager hele branchen og samarbejder på tværs. Det er en model, der kan bidrage med nye og nødvendige løsninger, der kan skabe innovation på tværs af værdikæden og samtidig bringe os i mål med en mere effektiv og grønnere sektor. Der, hvor ConTech Lab for alvor vil gøre en forskel, er ved at sikre en fælles indsats for et mere digitalt og bæredygtigt byggeri. Teknologierne er der, men udviklingen og implementeringen kræver, at branchen arbejder mere smart sammen og ikke mindst udvikler nye forretningsmodeller.

På den lange bane er det en god forretning - ikke kun for byggebranchens virksomheder, men for hele samfundet. Vi har brug for ConTech. Danmarks samlede værdi af bygninger og anlæg er lige godt 5,6 mia. kr., og derfor er det afgørende for os alle sammen og samfundet som helhed, at vi gennem ConTech skaber fremtidens bæredygtige byggeri. Vi har brug for alle kræfter i byggeriet for at lykkes med at gøre byggebranchen mere produktiv såvel som bæredygtig. Vi inviterer derfor alle branchens aktører til at melde sig under ConTech Labs faner og bringe de forskellige tilgange til bordet. Vil du også være med?

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.