Energibesparelser SKRIV UD

27% energibesparelser og 4 mio kr. sparet om året

af: Dorte Nørregaard Larsen, 22-12-2016
Foto: Eva Kunckel Bygningsstyrelsen

Danmarks største statslige ESCO-projekt til dato er netop afsluttet på RUC. Det vellykkede projekt reducerer universitets årlige energiforbrug med ca. 27 % og giver RUC en økonomisk besparelse på ca. 4 mio. kr. hvert år.

En samlet investering på ca. 76 mio. kr. igennem de seneste to år betyder, at universitetet årligt kan spare ca. 27 % af sit energiforbrug og mindske CO2-udledning-en med 1.200 tons årligt. Samtidig får universitetet en økonomisk besparelse årligt på ca. 4 mio. kr. og et bedre indeklima i bygninger og undervisningslokaler.

De markante energibesparelser opnås ved, at der er lagt nye fjernvarmerør mellem de 33 punkthuse, som RUC består af, ved at etablere nye decentrale varmecentraler i alle bygningerne, ved at etablere 6.500 m2 solcelleanlæg på de flade tage, samt ved at skifte en stor del af belysningen til LED. Herudover er der også installeret større energibesparende ventilationsanlæg, vandbesparende armaturer og toiletter, energibesparende software på computerne, samt CTS-anlæg, der sikrer at energistyringen optimeres og løbende kan overvåges og reguleres ved større udsving i forbruget. Alene solcelleanlægget forventes at kunne levere knapt en fjerdedel af RUC's fremtidige elforbrug.

Projektet, der blev startet februar 2015, er gennemført som et ESCO-projekt med Bygningsstyrelsen som Bygherre og Siemens som totalleverandør. Kontrakten betyder, at Siemens garanterer de aftalte energibesparelser i de kommende 5 år. Finansieringen er stykket sammen af statslige vækst- og vedligeholdelsesmidler, statslån for de rentable energiforbedringer samt en mindre RUC-egenfinansiering.  ESCO-konceptet betyder, at energibesparelserne går lige op med investeringen, og dermed er et såkaldt omkostningsneutralt projekt.

Kilde: Bygningsstyrelsen 

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.