Energibesparelser SKRIV UD

Danskere opfinder nyt klimavenligt kølesystem

af: Kasper Elton Jensen, 08-09-2016
Foto: Colourbox

Det er ingen hemmelighed, at køleanlæg er en stor miljø synder, hvis de ikke bortskaffes korrekt efter endt brug, men nu har en gruppe internationale forskere, med blandt andet danske ingeniører fra DTU i spidsen, opfundet et nyt kølesystem, som er både effektivt og klimavenligt.

Det anslås at den nedkølingsteknologi, som eksisterer i både airconditionanlæg og køleskabe sammen med energien til driften af varmepumper, står for hele 15 procent af det samlede energiforbrug i verden. Derfor har forskere verden over søgt efter alternative nedkølingsmetoder, der kunne bringe energiforbruget ned. Og det ser nu ud til at være lykkedes for et internationalt forskerhold med danske DTU ingeniører i spidsen.

Holdet har opfundet en ny klima- og miljøvenlig køleteknologi, som bygger på et princip, der minder om den varmeforskel, som bliver skabt når en elastik strækkes ud og bliver varm, og herefter gøres slap igen, hvor elastikken så bliver kold. Forskerne sammenligner denne varmeforskel med et køleskab, hvor et køleskab er koldt indeni, men varmt på bagsiden.

Det er dog ikke en elastik, som skal køle dit køleskab, men derimod et andet lignende materiale, som består af en blanding af nikkel og titan. Til at transportere varmen rundt i det nye system anvendes vand. Indtil videre er det lykkedes forskerne, at få skabt en temperaturforskel på over 15 grader mellem det kolde og det varme vand i systemet.

”Det vil sige, at vores nye opfindelse er effektiv nok til at køle en liter mælk ned fra 20 grader til køleskabstemperatur. Vores kølesystem er potentielt 50 procent mere effektivt end de konventionelle kølesystemer, vi kender fra køleskabe og aircondition i dag. Det vil sige, at man skal bruge cirka en tredjedel mindre energi til at opnå den samme køleeffekt, og det vil reducere udledningen af CO2 markant”, siger professor og sektionsleder Nini Pryds fra DTU Energi til Politiken.

Nini Pryds håber at det nye system kan blive begyndelsen på udviklingen af endnu mere klimavenlige kølesystemer i fremtiden. For udover at det nye system bruger mindre energi end tidligere, så undgår man med det nye system også at bruge gasser til nedkøling, som senere bliver til skadelige drivhusgasser.

”Ingeniører har de seneste ti år kæmpet med at få dette princip til at fungere. Vi er de første i verden, der er lykkedes med at få det til at fungere så effektivt som i vores modelsystem. Det vækker håb om, at man på sigt kan lave endnu mere effektive og klimavenlige køleskabe og airconditionanlæg”, siger Nini Pryds.

Holdet bag det nye system er allerede blevet kontaktet af et italiensk og et tysk firma, som forsøger at få det til at fungere i større skala, men der skal stadig arbejdes en del videre med projektet, før vi får de første køleskabe med den nye teknologi på markedet.

”Hvis vores nye opfindelse holder, hvad den lover og et stort elektronikfirma som for eksempel Miele går helhjertet ind i udviklingen, ville man kunne stå med et nyt revolutionerende og energieffektivt køleskab om cirka 5 til 10 år”, siger Nini Pryds.

Kilde: Politiken

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.