Nyt fra Energiforum Danmark SKRIV UD

Espergærde Gymnasium og HF nomineret til Energi- og miljøprisen 2016

af: Dorte Nørregaard Larsen, 21-01-2016
Espergærde Gymnasium og HF

Energi- og miljøprisen uddeles hvert år til en person, virksomhed eller organisation, der har gjort en inspirerende indsats for ansvarlig energianvendelse. Prisen uddeles i år på Energiforum 2016, der finder sted d. 8.-9. marts. I disse dage vil de tre nominerede til årets pris løbende blive præsenteret, og dommerkomiteen vil i starten af februar afgøre, hvilken af de tre nominerede, der vinder prisen.


Espergærde Gymnasium og HF er nomineret for en meget vidtfavnende og helhedsorienteret tilgang til klima og energi. Klima og energi er ikke bare noget man tænker på, når der udskiftes pærer eller vedligeholdes bygninger. Al vedligeholdelse og renovering af skolens bygninger går gennem skolens klimaudvalg, CO2-udvalget, så det sikres at de mindst CO2-belastende løsninger vælges. Klima og energi er også en del af pensum og indgår i en lang række undervisningsforløb. Skolens brugere involveres gennem et prisværdigt samarbejde i CO2-udvalget, som består af skolens pedel, lærere, elever, arbejdsmiljørepræsentant og ledelsen.

Skolen har opnået store besparelser via en række projekter, der blandt andet omfatter identificering samt udskiftning af utætte ruder som opfølgning på et Naturvidenskabeligt Grundforløb projekt foretaget af to af skolens elever. Derudover har skolen på elevernes initiativ indført regnvandsopsamling fra tage til toiletskyl, opsat solceller og varmpumper samt udskiftet elpærer til LED. Skolens mange energivenlige projekter har betydet, at gasforbruget er blevet reduceret med 32 % i perioden 2008-2014, vandforbruget reduceret med 30 % i perioden 2012-2014 og elforbruget reduceret med 7 % i samme periode.

Bodil Bidstrup, lærer og formand for CO2-udvalget samt Ole Jensen, pedel forklarer de gode resultater således:

”Det er vigtigt for os, at arbejdet med energi- og ressourceeffektivisering ikke blot bliver dikteret oppefra, men foregår som en proces, hvor alle kan deltage. I undervisningen inddrages skolens energi- og ressourceforhold, og derfra får eleverne lyst til at arbejde videre med projekterne. Eksempelvis var nogle drenge interesserede i energitabet under cirkulationen af varmt vand på gymnasiet. De fandt hurtigt ud af, at udskiftning til intelligente cirkulationspumper var en god forretning. Nogle andre elever undersøgte energiforbrug og tidsspilde ved offentlig transport til ekskursioner i nærområdet. Eleverne fandt ud af, at et klassesæt specialbyggede cykler hurtigt ville være tjent hjem og ville spare tid og besvær. Cyklerne er punkterfri og bookes gennem skemaet. For et par år siden var der en del offentlig debat om dårligt indeklima i skoler. En klasse på Espergærde Gymnasium og HF arbejdede eksperimentelt med indeklima, koncentration og indlæring. Energiforbruget til skolens ventilationsanlæg blev ligeledes undersøgt. Dette undervisningsforløb førte til et samarbejde med en specialestuderende fra DTU, der lavede yderligere undersøgelser. Resultaterne talte deres eget tydelige sprog og skolen investerede i et nyt, energivenligt ventilationsanlæg til gavn for indeklimaet og skoleøkonomien.

Takket være det gode samarbejde mellem mange grupper på skolen er talrige projekter blevet gennemført, hvorved energi- og ressourceforbruget er bragt meget ned.  Espergærde Gymnasium og HF er i dag reelt fossilfrit, fordi nogle af ressourcebesparelserne bruges på vindmøllestrøm. Som undervisningsinstitution har det stor signalværdi at have en klar klimaprofil, og det er vigtigt at eleverne oplever, at de kan gøre en reel forskel og sætte markante aftryk på deres omgivelser"

Energiforum Danmarks formand Mads Bo Bojesen er begejstret for indsatsen på Espergærde Gymnasium, og han har særligt bidt mærke i det tværgående samarbejde og udtaler:

”Rent teknisk er indsatsen på Espergærde Gymnasium og HF fornuftig men hverken epokegørende eller unik. Det der virkelig imponerer er inddragelsen af alle typer af brugere og den uddannelse der ligger i, at få eleverne til at tænke klima- og energibevidst. Det er den slags der skal til, hvis vi skal have fuldt udbytte af vores tekniske investeringer”

På baggrund af ovenstående nomineres Espergærde Gymnasium og HF til Energi- og miljøprisen 2016. Prisen overrækkes af Lene Espersen på Energiforum 2016 d. 8. marts om eftermiddagen, og med prisen følger et kunstværk og et diplom. Følg med de kommende dage, hvor den sidste nominerede vil blive præsenteret.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.