Klima og ressourcer SKRIV UD

Prisen på CO2 er faldende

af: Kasper Elton Jensen, 25-01-2016
Foto: Colourbox

I sidste uge nåede prisen på at udlede CO2 i EU ned på det laveste niveau i mere end et år. Det er især den seneste måned at prisen har dykket, hvor prisen er faldet med ca. 30 pct., og det vækker bekymring hos Dansk Energis EU-chef, Jørgen Skovmose Madsen.

”Siden 2012 har man gennem forskellige politiske tiltag forsøgt at rette op på kvotemarkedet. I slutningen af 2015 var det som om investorerne var begyndt at reagere, og prisen steg støt i det sidste halvår. Men på under en måned er prisen faldet så voldsomt, at kvoteprisen mere eller mindre er tilbage, hvor vi startede. Hvis kvotesystemet fremadrettet skal kunne drive investeringer i omstillingen til en mere bæredygtig økonomi, må Europas politikere – både i Bruxelles og i hovedstæderne – se alvorligt på udviklingen i kvotesystemet og agere derefter”, siger Jørgen Skovmose Madsen til Dansk Energis hjemmeside.

Det er især konkurrencen i stålindustrien fra bl.a. Kina, der har betydet et fald i produktionen fra europæiske virksomheder, fordi virksomheder uden for EU bl.a. ikke betaler for CO2- kvoter. Derfor har EU valgt at indføre gratis CO2-kvoter i de sektorer, som er ekstra udsat, og som skal forhindre at de europæiske virksomheder flytter ud af EU. Disse CO2-kvoter har EU nu til revision, efter man har oplevet det store fald, og det skyldes, ifølge Jørgen Skovmose Madsen, at virksomheder er blevet tildelt flere gratis kvoter end de har haft behov for.

”Vi skal naturligvis ikke drive fremstillingsindustri ud af Europa, men der har været tilfælde, hvor eksempelvis stålproducenter er blevet tildelt langt flere gratis kvoter, end de har behov for. Når de så sælger disse ekstra kvoter i markedet, presser det naturligvis CO2-prisen yderligere nedad. Der er helt klart plads til forbedringer på den front”, siger Jørgen Skovmose Madsen.

Europa-Parlamentet vil i løbet af 2016 forhandle om dets position i forhandlingerne. Herefter vil Parlamentet nå til enighed med EU's energiministre, før en reform af EU's kvotesystem kan blive en realitet. Europa-Parlamentets miljøkomite afholder en høring om emnet 18. februar.

Kilde: Dansk Energi

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.