Energibesparelser SKRIV UD

Bedre indeklima er en sidegevinst ved energirenoveringer

af: Kasper Elton Jensen, 21-04-2017
Foto: Colourbox

I starten af året afholdt ProjectZero en konkurrence, hvor 5 heldige vindere vandt et IC-meter i en måned. Et IC-meter kan ud fra forskellige måleenheder give et billede af, hvor sundt et indeklima, der er i et hus. Resultatet af IC-metermålingen bekræftede en af vinderfamilierne i, at energirenovering betaler sig, oplyser ProjectZero.

De fleste mennesker opholder sig størstedelen af deres tid indendørs, og derfor er et godt indeklima, ifølge Astma-Allergi Danmark, afgørende for vores helbred. Men der kan være forskellige årsager til, at vi mennesker føler utilpas ved et dårligt indeklima, og det kan ofte være svært at måle hvorvidt husets indeklima er godt eller skidt. Et IC-meter kan hjælpe husejere lidt på vej og give et billede af indeklimaet ved at måle på indholdet af CO2, varme og fugt i et hus.

ProjectZero beskriver på deres hjemmeside, at et bedre indeklima skal ses som en sidegevinst ved energirenoveringer. En sidegevinst der er svær at sætte værdi på, men som bliver hjulpet lidt på vej af målinger fra et IC-meter. Målingerne gør det nemlig muligt at se, hvordan indeklimaet i et hus ser ud, både før og efter en renovering. Dermed kan målingerne give et billede af både den økonomiske besparelse og den øget komfort, der følger med en energirenovering. For at få afprøvet IC-metret i praksis valgte ProjectZero i starten af året i forbindelse med en konkurrence at udlodde et IC-meter til 5 husstande i en varighed af en måned. Dermed kunne familierne selv måle indeklimaet i deres private hjem.

En af vinderne i ProjectZeros IC-meter konkurrence var familien Kangathran, der totalrenoverede deres hos i 2008. Dengang fulgte familien alle råd om isolering og energibesparelser, og forventede derfor ikke at målingerne ville give nogle ubehagelige resultater.

- Vi er blevet bekræftet i, at vi har et sundt hus at bo i. Det giver en god tryghed af få foretaget sådan en måling. Derudover opdagede vi, at vores Genvex anlæg slukker om natten. Det skal vi have kigget på, for så stiger CO2 niveauet i huset, og det kan gå ud over søvnen, fortæller Premnath Kangatharan til ProjectZeros hjemmeside.

I byggebranchen oplever man også, at indeklimaet får større opmærksomhed, når husejere skal i gang med energirenoveringsprojekter.

- Der er kommet mere fokus på indeklimaet, når der bliver energirenoveret. Jeg oplever, at flere og flere også spørger ind til, hvordan de kan få både energibesparelser og indeklima til at spille sammen, siger Charlie Lemtorp, Charlies Energi og Byggerådgivning til ProjectZero.

Kilde: ProjectZero

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.