Klima og ressourcer SKRIV UD

Danske huse skal bygges af genanvendeligt byggeaffald

af: Kasper Elton Jensen, 03-02-2017
Foto: Colourbox

Et nyt partnerskab mellem virksomhederne RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø og Geoteknik har netop vundet et projekt om genanvendelse af byggeaffald og udviklet en innovativ forretningsmodel, som vil sikre genanvendelsen af nedrevne byggematerialer ved bl.a. at anvende materialerne i nybyggeri.

I Danmark genanvendes byggeaffald ofte som fyld til støjvolde eller underlag til veje, men i fremtiden skal den danske byggebranche blive bedre til at genanvende affaldet og materialerne direkte i nybyggerier.

Derfor har CLEAN i samarbejde med de tre bygherrer Amager Ressourcecenter, Faxe Kommune og Bovia ABB/Kolding Kommune udbudt et projekt baseret på CLEAN-modellen, som skal sikre en innovativ genanvendelse af bygge- og anlægsaffaldet fra nedrevne bygninger og anlæg. Udbuddet er netop blevet vundet af et konsortium bestående af RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø og Geoteknik, som med deres nytænkende tilgang til genanvendelsen vil sætte nye standarder for byggebranchen.

Innovativ forretningsmodel vil løse samfundsudfordringer
Vinderkonsortiets forretningsmodel bygger bl.a. på en ressourcekapitaliseringsproces, som skal hjælpe med at vurdere bygningsdelenes muligheder og bæredygtighedspotentiale. Inden en bygning rives ned, er det fx vigtigt at kortlægge potentialet for genanvendelse og kvaliteten af byggematerialerne. Affaldets og byggematerialers renhed har tidligere været en af de barrierer, der har forhindret genanvendelsen af bygge- og anlægsaffald, hvorfor det er tænkt grundigt ind i modellen. Udover en kortlægning inden nedrivningen startes har projektpartnerne også fokus på, hvordan selve nedrivningen foregår, og på afprøvning af nye metoder, som kan bidrage til at flest mulige bygningsdele bliver anvendt igen.

Den metode og innovative forretningsmodel som vinderkonsortiet er kommet med, er både økonomisk og ressourcemæssigt bæredygtig, hvilket har været centralt i konsortiets udvikling af deres forretningsmodel.

”Cirkulær økonomi skal kunne betale sig for at for vinde indpas i markedet. Sammen udvikler vi i konsortiet nye metoder for nedtag af byggematerialer og efterfølgende behandling, så de overholder nuværende og fremtidige byggekrav. Vi har fokus på, at metoderne kan strømlines og skaleres, så vi bidrager til at industrialisere og højne værdien i genanvendelsen af brugte byggematerialer. Samarbejde og vidensdeling på tværs af værdikæden er en forudsætning for at lykkedes med dette”, siger Mette Reindahl fra RGS90 i en pressemeddelelse.

Hurtig genanvendelse eller opbevaring på ressourcehotel
De tre bygherrer Amager Ressourcecenter, Faxe Kommune og Bovia ABB/Kolding Kommune står hver især overfor fremtidige nedrivninger og vil, med deres deltagelse i projektet, sikre en bedre genanvendelse af deres nedrevne materialer og byggeaffald. For eksempel står man i Faxe over for nedrivningen af en ungdomsklub og i Kolding Kommune skal der rives en gammel kaserne ned. Materialerne vil herefter indgå i det større EU-projekt i Kolding Kommune, som bl.a. har til formål at finde genanvendelsesmuligheder for de nedrevne byggematerialer.

”Der må naturligvis være flere gevinster at hente på landsplan, og vi bidrager selvfølgelig til projektet i håb om, at der sker en ændring i branchen som i sidste ende har en positiv effekt for samfundet”, siger Palle Mørkøre, projektansvarlig for EU-projektet i Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Ressourceforbruget skal holdes på et minimalt niveau, og det er derfor hensigten at alt byggeaffald skal genanvendes i nærområdet. Vinderkonsortiet har derfor i sinde at arbejde tæt sammen med kommunerne om at øge deres ansvar for lokal genanvendelse og forsøge at planlægge nedrivning og opbygning, så potentielle materialer kan genanvendes bedst muligt. Derfor skal der anvendes ressourcehoteller rundt om i landet, som skal opbevare de nedrevne materialer til senere brug, hvor kommuner og aktører i byggebranchen – via en online platform – kan få et overblik over, hvilke materialer, der er på lager, så flere materialer kan udnyttes.

Kilde: CLEAN Cluster

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.