Energibesparelser SKRIV UD

Fejl i hver tredje energimærke

af: Ulrik Blaabjerg, 21-11-2017
Foto: Colourbox

En undersøgelse, som Energiministeriet offentliggør i denne uge, viser, at der er fejl i hvert tredje energimærke. Dansk Ejendomsmæglerforening og Forbrugerrådet Tænk kræver nu, at der bliver gjort noget ved ordningen med energimærker.

For husejer Carsten Kulmbak har fejlen med energimærker kostet ham dyrt. Selv går han meget op i huset energiforbrug og estimerer at han har brugt 410.000 kroner på energirenovering af sit hus med træpilleanlæg, solceller, varmepumpe og isolering. Men da han for to år siden skulle have energimærket sit hus, fik han absolut ingen kredit for sin investering. Huset fik nemlig energimærke F, det næst dårligste resultat overhovedet.

Energimærke F betød, at da Carsten Kulmbak satte huset til salg, stod det til en årlig energiudgift på 21.000 kroner – det er tre gange så meget som det reelle forbrug på 7000 kroner. Dermed er Carsten Kulmbak en af de mange danske husejere, der er blevet offer for et fejlagtigt energimærke. 

Ordningen er løbet løbsk, mener kritikere, heriblandt Dansk Ejendomsmæglerforening: "Det er simpelthen en ordning, der er løbet helt løbsk. Det skal stoppes nu. Det er til skade for de danske boligsælgere", lyder det fra Torben Strøm, der er formand for Dansk Ejendomsmæglerforening.

Og Dansk Ejendomsmæglerforening bliver bakket op i deres kritik af Forbrugerrådet Tænk: "Det her skal der tages hånd om nu. Det kan betyde rigtig mange penge for den enkelte forbruger, hvis et mærke er forkert. Både når man køber et hus, og når man sælger et hus", fortæller Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), er indstillet på, at der skal ses på ordningen. Han vil nu nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se kritisk på mærkningsordningen: "Jeg må bare konstatere nu, at der er brug for helt grundlæggende at få lavet den her ordning om", lyder det fra ministeren. 

Carsten Kulmbak forsøgte at klage over sit energimærke F, men hans klage blev afvist. Ifølge konsulenterne bag beregningen var huset registeret som et el-opvarmet hus, og så kunne man ikke tage hensyn til, at der siden var installeret et træpilleanlæg. For Carsten Kulmbak betød det, at da han satte sit hus til salg, var det på markedet i et år uden en eneste fremvisning.

Selv er han ikke i tvivl om grunden: "Når man søger på nettet, og så man ser energiklasse F, så fravælger man og går videre til næste bolig. Jeg tror, energimærkningen er grunden til, at det ikke blev solgt", siger han.

Kilde: TV2 Nyhederne

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.