Politik og regler SKRIV UD

Forår i Bruxelles står i kvotemarkedets tegn

af: Ulrik Blaabjerg, 04-01-2017
Foto: Colourbox

Foråret i Bruxelles forventes at blive præget af politisk tovtrækkeri i forhold til det omdiskuterede CO2-kvotesystem, der kan give prisen på CO2-udledning et løft. 

Fra en pris på 25 euro tilbage i 2008 der kortvarigt gav et reelt incitament til CO2-reduktioner, er prisen siden faldet støt til at retten til at udlede et ton CO2 idag koster knap 40 kroner. 

Om udviklingen fortæller vicedirektør i Dansk Energi Anders Stouge: "Kvotemarkedet skulle have været det store centrale værktøj til omstilling af EU’s energisystem, men det bjerg af overskydende kvoter, som vi ser i dag, betyder, at værktøjet slet, slet ikke har levet op til forventningerne".

Anders Stouge uddyber blandt andet hvordan den lave pris skyldes dels, at kvotesystemet blev indrettet til at uddele en stor mængde gratis kvoter for at beskytte industriens konkurrenceevne samt at CO2-udledningen faldt under finansielle krise i årene efter 2008.

Europa-Parlamentet vil her i løbet af starten på 2017 vedtage sin samlede position til reformen af kvotesystemet. Sideløbende skal ministerrådet forsøge at nå til enighed om en holdning til kvotemarkedet, inden parterne kan mødes til de endelige forhandlinger. 2017 forventes altså at blive endnu et år med højspændte forhandlinger, der skal sikre, at kvotemarkedet sender et reelt prissignal og dermed fremmer de grønne investeringer.

Kilde: Dansk Energi

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.