Klima og ressourcer SKRIV UD

Klimagener i storbyen afhjælpes af grønne tage

af: Kasper Elton Jensen, 27-04-2017
Foto: Flickr

Storbyer rundt omkring i verden er oftere udsat for gener som følge af klimaet. Dette skyldes, at byområder rummer mange bygninger og store mængder asfalt, hvilket giver problemer både med regnvand og høje temperaturer i byen. Der findes dog grønne og klimavenlige alternativer, som kan afhjælpe disse klimagener.

Har man prøvet at færdes i en storby en varm sommerdag, så genkender man nok følelsen af, at temperaturen i byen føles ekstra varm. Dette skyldes, ifølge magasinet BygTek, det, der kaldes Urban Heat Island effekt, hvor eksempelvis asfalt og bygninger har det med at absorbere solens energi og afgive varme til omgivelserne i modsætning til græsplæner, der aktivt bruger energien i stedet for at afgive den. Det samme gør sig gældende ved store regnskyl, hvor asfalten og tagene på bygningerne ikke har mulighed for at skille sig af med regnvandet, og derfor oplever byområder lettere oversvømmelser. Det er gener som disse, der har fået efterspørgslen på alternative løsninger til at stige fra landets større kommuner.

Grønne tage i Aalborg
I Aalborg Kommune kender man til problemerne ved både høj varme og kraftige regnskyl i bybilledet, og det fik kommunen til at henvende sig til den danske virksomhed, GrowTek, der blandt andet monterer grønne tage. Aalborg Kommune har blandt andet fået leveret græstag til et byggeri på godsbanearealet, som tidligere har oplevet problemer ved store mængder regn.

Byggeriet ved godsbanearealet indgår som en del af kommunens afvandingsstrategi, hvor flere bygninger i Aalborg skal have monteret grønne tage for at mindske presset på byens kloaksystem. Græsset på tagene absorberer en del af regnvandet, og det vand som græsset ikke kan indeholde løber i stedet langsommere af taget, fordi vandet først skal igennem både jord og drænunderlag. Dermed mindskes presset på kloakkerne i byen og oversvømmelser forebygges.

Bedre luftkvalitet og mindre strømforbrug
Det er ikke kun forebyggelse af oversvømmelser som de grønne tage bidrager til. Ifølge BygTek bidrager grønne tage i byområder også til en bedre luftkvalitet, som ellers lider stor skade fra trafik og industrielle forureningskilder. De grønne tage bidrager til en bedre filtrering af de giftige gasser fra biler og fabrikker og hjælper samtidig med at holde temperaturen nede i bygninger, der ellers har det med at blive opvarmet på ekstremt varme dage. Problemet med varmen er ikke noget vi kender så meget til i Danmark, men det er ofte et problem, som opleves i eksempelvis USA, hvor afkøling via klimaanlæg ikke hører til sjældenhederne.   

Du kan læse mere om de grønne tage på GrowTeks hjemmeside.

Kilde: BygTek

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.