Energibesparelser SKRIV UD

Landbrug kan spare millioner og mindske CO2-udledning

af: Ulrik Blaabjerg, 03-10-2017
Foto: Colourbox

Landbruget kan spare 95 mio. kr. og mindske CO2-udledningen med mere end 26 tusind ton per år ved at skifte til moderne staldbelysning og -ventilation, ifølge en pressemeddelelse fra Energistyrelsen. 

Energistyrelsen lancerer derfor en kampagne der skal hjælpe med at høste potentialet og forbedre landmændenes bundlinje. Kampagnen der har fået titlen "Energihøsten" skal være med til at sætte fokus på besparelsespotentialet ved at skifte til moderne staldbelysning og -ventilation. En analyserapport fra Energistyrelsen viser nemlig, at der kan spares knap 55 mio. kr. om året ved at skifte til LED-belysning og over 40 mio. kr. ved at udskifte ældre staldventilation til ny i staldene.

Det samlede potentiale for staldbelysning og -ventilation kan derfor medføre en årlig reduktion af CO2-udledningen fra landbruget på mere end 26 tusind ton. Om initiativet med kampagnen fortæller energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt: ”Der kan være meget at hente for vores produktions- og erhvervsliv ved at kigge på forhold som belysning og ventilation. Energistyrelsens undersøgelse viser tydeligt, at det ikke mindst gælder for landbrug med dyrebesætninger – og jeg håber, at kampagnen vil få mange til at tage skridtet og få skiftet gamle løsninger ud med nye, der er bedre for både bundlinjen og klimaet”, lyder det fra ministeren. 

I dag står 4 ud af 5 dyrehold på landets kvæg- og svinebedrifter fortsat under konventionelle lysstofrør, og halvdelen af svinebedrifterne har ældre ventilationsanlæg. Der er derfor et stort besparelsespotentiale og Energistyrelsen opfordrer derfor kvæg- og svinebedrifter til at søge om at blive testlandbrug og beregne deres energisparepotentiale på belysning og ventilation.

Det foregår via hjemmesiden sparenergi.dk/energihøsten og blandt testlandbrugene vinder otte landbrug en energiscreening af Energistyrelsens energirådgiver, som kan hjælpe med at kortlægge og evaluere hele bedriftens energiforbrug. Om den gevinst siger ministeren: ”Jeg synes, muligheden for at blive testlandbrug er en spændende chance for at få gratis og kvalificeret rådgivning. Energioptimeringen kan blive det første skridt på vej til en mere klimavenlig drift for den enkelte landmand og måske give mulighed for andre investeringer". 

Den nye kampagne er et resultat af et samspil mellem Energistyrelsen og Landbrug & Fødevarer samt landboforeninger rundt om i landet og til formålet har Energistyrelsen udviklet en beregner, der kan vise energisparepotentiale og muligheder for tilskud i forbindelse med udskiftning af belysning og ventilation.

Energihøst-kampagnen blev lanceret den 1. oktober og løber frem til december 2017.

Kilde: Energistyrelsen

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.