Forsyning og VE SKRIV UD

Landsbyvarme kan gøre op med olieafhængighed

af: Ulrik Blaabjerg, 12-07-2017
Foto: Colourbox

Op mod 1.000 landsbyer med individuelle oliefyr som dominerede opvarmningsform kan blive fossilfri ved at kombinere centrale varmelagre i undergrunden med individuelle varmepumper. Dermed kan olieafhængige landsbyer blive elektrificeret ved hjælp af grundvandslagre, plastslanger og varmepumper.

Det er en hypotese fra en projektgruppe der har undersøgt og regnet på hvordan man kan elektrificere 180.000 husstandes varmeforbrug. Stig Niemi Sørensen der er projektleder hos Enopsol har i mange år samarbejdet med forskellige partnere omkring grundvandskøling og brug af undergrunden som varmelager og fortæller at man er i dialog med virksomheder og kommuner for at få testet konceptet med landsbyvarme. 

Arbejdet med udviklingen af løsninger og markedsintroduktion har langt hen ad vejen været båret af egne midler, men Stig Niemi Sørensen peger på, at offentlig PSO-støtte bl.a. fra ELFORSK i en tidlig fase har været vigtig for at blåstemple løsninger overfor myndigheder og kunder: "Når man som enmandshær forsøger at lancere ny teknologi, bliver man mødt med skeptisk. Derfor har blåstemningen været vigtig", forklarer Stig Niemi Sørensen.

Lige nu regner Enopsol på konceptet med landsbyvarme med udgangspunkt blandt andet i Ugerløse i Holbæk Kommune. Her har en lokal virksomhed en del overskudstræ, der kunne bruges til produktion af varme til de 400 boliger. Grundideen bag landsbyvarme er, at forskellige former for spildvarme eller energi fra mindre biogas-kraftvarmeværker eller solvarmeanlæg lagres i grundvand og hentes op ved lave temperaturer (15-20 grader), når der er brug for det i de kolde måneder.

Det småkolde vand ledes i tynde plastrør frem til husene, hvor temperaturen får et løft af en eldrevet varmepumpe. Plastrørene er billigere end fjernvarmerør, så dermed holdes omkostningerne nede. Hvad de samlede investeringer ender med at blive, afhænger af lokale forhold, men Stig Niemi Sørensen vurderer, at det typisk vil dreje sig om 40-60 mio. kr. for en landsby som Ugerløse: "Det kan være mange penge for beboere, så vi kigger også på forretningsmodeller, hvor for eksempel elselskaber finansierer løsningerne, der så betales af beboere over en årrække", lyder det fra Stig Niemi Sørensen.

Kilde: Dansk Energi

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.