Energibesparelser SKRIV UD

Nyt byggedirektiv vil stoppe vindmøller og solceller ifølge byggeforsker

af: Ulrik Blaabjerg, 30-03-2017
Foto: Colourbox

Et nyt bygningsdirektiv vil føre til masseafbrænding af træpiller og træ og dermed underminere danske planer om flere solceller og vindmøller, advarer byggeforsker. 

Forskningschef Søren Aggerholm fra Statens Byggeforskningsinstitut (Aalborg Universitet), forklarer, at hvis man gennemføre planerne, vil de ødelægge årtiers indsats for at reducere energiforbruget i bygninger og omstiling af vores energisystem til vedvarende energi.

Søren Aggerholm forklarer desuden at strategien i Danmark i dag først og fremmest er at minimere energibehovet i både nye og gamle bygninger, fordi det er billigere end at opføre vindmøller og installere solceller og varmepumper.

Han forsikrer dog også om, at uanset hvor godt isolerede vores bygninger bliver, vil der altid være brug for energi. Søren Aggerholm forklarer derfor, at fossile energikilder over tid skal udskiftes med vedvarende energikilder baseret på sol, vind, geotermi og biomasse.

Men i modsætning til dagens kraftvarmeværker producerer sol- og vindkraftværker kun strøm, og derfor forventer han, at en større del af varmebehovet i vores bygninger fremover skal dækkes af elbaserede varmepumper.

Den omstilling kræver dog investeringer i elnettet, som kun kan betales af kunderne. Men den model vil altså blive undermineret af det nye direktiv, forklarer Søren Aggerholm: "Det nye direktiv ændrer den måde, man vægter energieffektiviteten af de forskellige energiproduktionsformer. Gennemføres direktivet, så vil det eksempelvis i parcelhusområder være langt billigere at opfylde bygningsreglementens energikrav ved at installere en brændeovn eller et pillefyr, end selv den billigste varmepumpe eller fjernvarmeinstallation".

På papiret regnes biomasse som CO2-neutralt, men alligevel er det ikke lige så godt som vindmøller og solceller, mener forskningschefen: "Begge dele betegnes jo som vedvarende energi, men vindmøller på havet eller i vandkanten er nok en bedre metode til at konvertere til vedvarende energi, end at fyre partikler op i luften ud over sig selv og ind over naboen".

Kilde: Ingeniøren

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.