Forsyning og VE SKRIV UD

Overskudsvarme går tabt i afgiftssystemet

af: Kasper Elton Jensen, 05-01-2017
Foto: Colourbox

80 pct. af overskudsvarmen fra danske virksomheder bliver hver dag sendt direkte op i luften, og går dermed tabt som en potentiel varmekilde for danske husstande. Sådan lyder meldingen fra Dansk Fjernvarme.

Der ligger et stort potentiale i at genanvende overskudsvarme fra danske virksomheder, men på grund af afgifter kan det, ifølge Dansk Fjernvarme, bedre betale sig for virksomhederne at slippe varmen ud end at genanvende den.

Dette ærgre man sig over hos COOP, der ellers potentielt vil kunne opvarme alle sine butikker med overskudsvarme.

”Vi skal ikke blive rige på det her, men vi skal heller ikke tabe penge. Det handler ikke om, at vi ikke vil betale afgifter. Vi vil bare ikke betale afgifter flere gange på det samme”, siger energichef hos COOP Peter Svendsen til DR Nyheder.

I en ny opgørelse fra Dansk Fjernvarme fremgår det, at der i dag kommer i alt 3 pct. af fjernvarmen fra virksomheders overskudsvarme, og at det tal har potentiale til at stige til mere end 12 pct., hvis der blot kom et par justeringer til det nuværende afgiftssystem.

”Det er meget svært at få øje på den samfundsmæssige gevinst ved, at virksomhederne i industrien har bedre forretning i at lade overskudsvarmen fise ud til fuglene end i at sende den ud i stuerne. Men det er nu en gang sådan, at afgiftssystemet er skruet sammen, selvom alle kan se, at det ikke giver mening”, siger chefkonsulent hos Dansk Fjernvarme John Tang til Dansk Fjernvarmes hjemmeside.

Som det ser ud nu, vil overskudsvarmen fra to kommende datacentre i henholdsvis Viborg og Odense ikke blive udnyttet til fulde. Varmen fra serverne i datacentrene vil, ifølge John Tang, kunne opvarme omkring 35.000 danske husstande. Alt det kræver, er, at fjernvarmeselskaberne får mulighed for at investere i varmepumper, der kan løfte temperaturen i overskudsvarmen. Men her står overskudsvarmeafgift, el-afgift og en provenubetaling fra salget af overskudsvarmen i vejen.

”De kommende datacentre rummer et enormt potentiale. Den overskudsvarme, der kommer fra de mange servere, har stor værdi for de danske fjernvarmeforbrugere. Derfor er der også grund til at se frem mod, at regeringen snart vil offentliggøre den kommende afgiftsanalyse om netop overskudsvarme. Her bør vi få et godt afsæt for at justere afgiftsreglerne, så vi sikrer en effektiv udnyttelse af den energi, der allerede produceres”, afslutter John Tang.

Ifølge regeringen bliver den kommende afgiftsanalyse om overskudsvarme præsenteret senere i denne måned.

Kilde: DR Nyheder, Dansk Fjernvarme

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.