Politik og regler SKRIV UD

Regulerende afgift på brændeovne kan komme på tale

af: Ulrik Blaabjerg, 10-01-2017
Foto: Colourbox

En afgiftsanalyse iværksat på foranledning af regeringen viser, at brændeovne medfører store skadesomkostninger. Det har blandt andet fået de Radikale til forslå, at man kigger på sagen omkring brændeovne mens Enhedslisten går skridtet videre og gerne vil diskutere et forbud.

Selvom brændeovne altså betragtes som en hyggespreder foruden den praktiske effekt ved opvarmning af dagligstuen, er det langt fra en gratis omgang for miljøet. Det er en ny analyse, udarbejdet af en tværministriel arbejdsgruppe med Skatteministeriet for bordenden, der konkluderer at der er skadesomkostninger for op mod 1,2 milliarder kroner årligt i forbindelse med udledningen fra brændeovne, som altså ikke er afgiftsbelagt.

Vismændene og Det Økologiske Råd har tidligere nået samme konklusion og anbefalet en afgift på brændeovne, og nu er flere partier altså begyndt at følge trop. Regeringens embedsmænd er dog forsigtige med en anbefaling og peger især på det administrative bøvl, en sådan afgift kan medføre.

Hos de Radikale mener man dog, at den nye rapport viser et problem, som politikerne ikke kan blive ved med ignorere: "Det er uholdbart, at vi i dag har brændsel til varme, som ingen afgift har, mens vi ved siden af har en grøn el-produktion, som vi beskatter helt vildt hårdt. Det skal vi have gjort op med", siger folketingsmedlem hos de Radikale Andreas Steenberg.  

Endnu vil Andreas Steenberg ikke lægge sig fast på, om opgørelsen skal ske med målere i skorstenene, som blandt andet Det Økologiske Råd anbefaler, men fortæller at man ikke kommer uden om at se på også denne løsning, og henviser til, at de seneste tal fra Energistyrelsen viser en stigning i antallet af brændeovne i Danmark så der nu findes over 800.000 af dem rundt om i de danske hjem. 

I Enhedslisten er man også klar til at diskutere afgifter på brændeovne og er sågar villig til at gå endnu længere og se på et forbud af brændeovne. Her henviser man blandt andet til Tyskland der tilbage i 2010 iværksatte en ordning der hen over ti år udfaser alle ovne fra før 2010, medmindre de overholder de gældende krav til udledninger. 

Noget lignende ser man altså for sig hos Enhedslisten, i hvert fald for de tættest befolkede områder, hvor der i forvejen er kollektiv varmeforsyning forklarer Enhedslistens Søren Egge Rasmussen: "Det er naturligt med forbud i nogle områder. Det ser vi gerne nærmere på"

Endnu har regeringen ikke taget stilling til analysens konklusioner, men har dog meddelt at eventuelle tiltag "skal være i overensstemmelse med blandt andet regeringens skattestop". 

Kilde: Altinget

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.