Forsyning og VE SKRIV UD

RUC-projekt inspirerer amerikanske og canadiske universiteter

af: Kasper Elton Jensen, 23-05-2017
Foto: Eva Kunckel, Bygningsstyrelsen

Bygningsstyrelsen og Rambøll har netop præsenteret deres erfaringer med at udskifte bl.a. RUC's fælles fjernvarmeforsyning for ni meget interesserede universiteter fra USA og Canada. Universiteternes besøg i Danmark kan bane vejen for eksport af dansk energiteknologi.

Bygningsstyrelsen har gode erfaringer med at omlægge større fælles varmesystemer til varmeforsyning til den enkelte bygning med præcis og intelligent energistyring. Senest har Bygningsstyrelsen gennemført det hidtil største fjernvarmeprojekt i staten på Roskilde Universitet, der blev færdig i 2016. Her blev der lagt nye fjernevarmerør mellem 33 punkthuse og etableret nye decentrale varmecentraler i alle bygninger med en garanteret varmebesparelse på ca. 1,5 mio. kWh årligt. Projektet er det hidtil største ESCO-projekt, der er gennemført i Danmark.

Bygningsstyrelsen erfaringer strækker sig tilbage til 2008, hvor det første fælles varmesystem - på Amalienborg - blev omlagt. Efterfølgende er bl.a. varmeforsyningen til Kronborg Slot og et fælles dampsystem på Slotsholmen i København blevet omlagt. Alle projekter har været økonomisk rentable og Bygningsstyrelsens kunder har sparet op til 20 % på varmeforbruget. Typisk ved at de dårlig isolerede fjernvarmerør er blevet udskiftet og overdraget til det lokale forsyningsselskab, samt ved samtidig at indføre intelligent energistyring af de nye varmecentraler.

Udenlandsk opmærksomhed
De succesfulde energiprojekter er blevet omtalt i flere medier, inkl. CNN. Rambøll, der har været bygherrerådgiver eller rådgiver på projekterne, blev i starten af maj sammen med Bygningsstyrelsen inviteret til at præsentere de danske erfaringer fra RUC for en delegation af 9 store universiteter fra USA og Canada. Mødet i Danmark var arrangeret af den danske ambassade i Washington og Danish Board of District Heating (DBDH).

"De besøgende amerikanske og canadiske universiteter står netop overfor en udfordring med gamle, fælles dampsystemer. Derfor viste de stor interesse for de succesfulde danske resultater med betydelige energibesparelser ved især at omlægge varmeforsyningen fra store dampbaserede anlæg til små decentrale anlæg. Det er meget positivt, hvis vores konkrete erfaringer, kan hjælpe dem og dermed bane vejen for en eksport af dansk fjernvarme- og energiteknologi," siger Bjarne Dalgaard, der er teknisk konsulent i Bygningsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.