Inspiration SKRIV UD

Sejl til Sverige på strøm

af: Kasper Elton Jensen, 08-06-2017
Foto: HH Ferries

Færgerne i Helsingør bliver i fremtiden mindre støjende og samtidig lidt grønnere. Det bliver en realitet, når HH Ferries, der står for den daglige drift af færgeoverfarten mellem Helsingør og Helsingborg, i juni søsætter verdens største eldrevne bilfærge.

Ifølge HH Ferries er det i første omgang færgen Tycho Brahe, der får monteret den store batteripakke, som bliver placeret i store containere mellem færgens skorsten. Ombygningen betyder, at turene mellem Helsingør og Helsingborg kan klares udelukkende på grøn energi, der bliver leveret fra vindmøller og vandkraftværker. Færgen bliver genopladet hver gang, den er i havn via en robotarm, der på under 10 minutter tilfører 1200 kWh til færgens batterier, hvilket svarer til en families elforbrug i omkring tre måneder.

HH Ferries oplyser, at også færgen Aurora kommer til at sejle på el i løbet af efteråret, og dermed vil halvdelen af rederiets overfarter mellem Danmark og Sverige blive drevet af el. Når begge færger er klar til el-sejlads, vil det samlede CO2-udslip blive reduceret med 60 procent. HH Ferries har årligt 64.000 overfarter mellem Helsingør og Helsingborg, og hvorvidt de resterende færger også skal ombygges til el-færger kan rederiet ikke oplyse på nuværende tidspunkt.

”Vi gør det ikke alene for vores blå øjnes skyld. Investeringen skal kunne betale sig. Men i og med at vi kan få strømmen afgiftsfrit for omkring 0,8 øre pr kW, har vi ifølge vores beregninger en udmærket business case – og det uanset, at olieprisen er lav i øjeblikket,” fortæller Henrik Rørbæk, der er HH Ferries danske topchef til Berlingske.

De to første eldrevne færger har kostet HH Ferries 300 mio. svenske kroner, hvoraf 40 pct. af investeringen er blevet dækket af støttemidler fra EU.

De nye eldrevne færger puster samtidig liv i debatten om fremtidens grønne transport - et tema, som du kan læse mere om i juni-udgaven af Energiforum Danmarks magasin. Magasinet udkommer i slutningen af juni via Energiforum Danmarks app EFDKnyt samt her på hjemmesiden.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.