Inspiration SKRIV UD

Software giver bedre bud på energiforbrug i bygninger

af: Jesper Tornbjerg, 07-11-2017
Foto: Julie Malmstrøm

"Du lovede mig et lavere energiforbrug"

Sådan kan det lyde fra bygherrer og ejere af nye bygninger, når det viser sig, at de lovpligtige Be-15-energiberegninger viser sig ikke at holde stik. Afvigelserne i det beregnede og det faktiske forbrug kan være på op til flere hundrede procent.

Nu kan kommuner og andre bygherrer imidlertid få mere kvalificerede bud på nybyggeriernes fremtidige energiforbrug. Efter en flere år lang udviklingsindsats har Aarhus Universitet og Living Strategy med støtte i flere omgange fra Dansk Energis ELFORSK-pulje lanceret et nyt – og foreløbig gratis – arbejdsredskab for de involverede i byggeprocesserne.

Med udgangspunkt i de officielle energirammeberegninger kan man under design og projektering med brug af onlineværktøjet BeREAL komme tættere på virkeligheden med alle de usikkerhedsfaktorer, den rummer.

Vejret i Værløse

En af disse usikkerheder, som disse ’forecasts’ kan håndtere, handler om vind og vejr.

- Mange bygninger i Danmark er designet på baggrund af vejrdata fra Flyvestation Værløse, men BeReal har faktisk vejrdata for hele Danmark i et fire gange fire kilometer grid, fortæller civilingeniør, ph.d. Steffen Pedersen fra Aarhus Universitet på en netværkskonference arrangeret af Energiforum Danmark.

Med disse data og den præcise adresse for en bygning kan softwareprogrammet regne 30 år tilbage og vise, hvordan en ny bygning alt andet lige vil performere grundet det lokale vejr. Alt andet er imidlertid ikke lige, så værktøjet på www.be15real.dk forsøger også at tage højde for andre følsomme parametre. Herunder forskellige former for brugsmønstre i den nye bygning, hvad enten der er tale om en børnehave, en skole eller en kontorbygning.

Med de nye beregninger i hånden kan rådgivere og entreprenører på et tidligt tidspunkt i byggeprocessen gå i dialog med bygherrer og håndværkere for at afstemme forventninger til energibudgettet samt få sikret kvaliteten af det byggede byggeri, så forventningerne til det fremtidige energiforbrug overholdes. Dermed er der også en større chance for, at de energiregninger, der vil tikke ind de næste mange årtier, holder det forventede niveau.

Når bygningen er i drift, kan BeREAL hjælpe med at analysere, om den bruger for meget energi i forhold til det forventede forbrug og pege på, om det høje energiforbrug skyldes byggesjusk, brugeradfærd eller noget tredje.

Stærkt anvendeligt software

Chefkonsulent Richard Schalburg fra Dansk Energi glæder sig over, at støtten fra ELFORSK har udmøntet sig i et stærkt anvendeligt software. Omkring 40 procent af Danmarks energiforbrug bliver brugt i bygninger, så det er et vigtigt fokusområde.

- Øget energieffektivitet og smart styring af energiforbrug i bygninger er helt centralt for den grønne omstilling. Bygningsreglementet giver effektiviseringer, men det vil få større virkning, hvis det beregnede forbrug er mere realistisk. Jeg tror, det nye software vil være nyttigt for mange parter og vil være med til at professionalisere byggebranchen yderligere, siger Richard Schalburg.

Parterne bag BeREAL håber at værktøjet opleves som en nyttig tilføjelse til energiberegningsværktøjet Be15. Værktøjet burde, hvis man kender til Be15, være enkelt at bruge.

Læs mere på www.elforsk.dk og prøv programmet på www.be15real.dk

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.