Politik og regler SKRIV UD

Tanker om energiforliget - der er brug for en ambitiøs energiaftale

af: Dorte Nørregaard Larsen, 15-09-2017
Grafik: Energiforum Danmark

I Energiforum Danmark vil vi over de kommende uger bringe en artikelserie om det kommende energiforlig. Her vil forskelige parter komme med deres syn på energiforliget på forkant, deres forhåbninger og anbefalinger. Det tredje bud i rækken  kommer fra Troels Ranis branchedirektør i DI Energi.

 

BRUG FOR EN AMBITIØS ENERGIAFTALE

Af Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi

DI håber, at et bredt flertal i Folketinget vil blive enige om en energiaftale, der peger frem mod 2030. Den skal være grøn, international i sin tankegang, ambitiøs i sin udførsel og befæste Danmarks position som en af de førende nationer i verden inden for grøn omstilling, energiforskning og eksport af energiteknologi.

Det er store krav. Men i en tid, hvor markedet for grøn teknologi vokser, og hvor priserne på energiteknologi falder, er der god grund til, at politikerne sætter en ambitiøs retning for energipolitikken.

Behov for investeringer

DI ønsker, at der med den kommende energiaftale vil blive investeret i mere vedvarende energi og i at øge energieffektiviteten. Og vi vil presse på for, at der bliver investeret mere i forskning, så Danmark kan være førende i udvikling og eksport af energiteknologiske løsninger.

Energistyrelsen offentliggjorde tidligere på året en basisfremskrivning. Den viser, at der vil være behov for nye investeringer, hvis vi skal nå en andel af vedvarende energi på mindst 50 procent, som regeringen har skrevet i sit regeringsgrundlag. Samtidig ser erhvervslivets energiforbrug ud til at stige med 20 procent frem mod 2030. Det skyldes især, at de nye datacentre, som Apple og Facebook er ved at bygge, vil øge det samlede danske elforbrug med 35 procent. Konklusionen er altså, at der bliver brug for mere vedvarende energi og en yderligere forbedring af energieffektiviteten.

Konkurrencedygtig vedvarende energi

Prisen på vedvarende energi er faldet betydeligt inden for de seneste år. Havvindmølleparken i Østersøen Kriegers Flak vil blive bygget til en historisk lav pris på 37,2 øre pr. kWh. I Tyskland er der afgivet ”nul-bud” på to havvindmølleparker, som skal stå klar i 2024.

Når vi skal etablere ny energiproduktion, er vedvarende energi konkurrencedygtigt med alle andre energikilder. Og alt peger på, at priserne på vedvarende energi og for den sags skyld energibesparende løsninger vil fortsætte med at falde i de kommende år med en øget markedsdrevet tilgang.

Selvom prisen på de grønne og effektive energiløsninger falder, skal der stadig findes penge på budgettet. Med de initiativer, som DI har foreslået i sin 2025-plan, er der et råderum i dansk økonomi i 2025 på 75-80 mia. kr. Vi vælger at prioritere en del af råderummet til nye offentlige investeringer i blandt andet den grønne omstilling. De investeringer vil være gode for klimaet, virksomhederne og hele det danske samfund.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.