Politik og regler SKRIV UD

Tanker om energiforliget - energi skal være nøglen til det gode danske liv

af: Ulrik Blaabjerg, 08-09-2017
Foto: Colourbox

I Energiforum Danmark vil vi over de kommende uger bringe en artikelserie om det kommende energiforlig. Her vil forskelige parter komme med deres syn på energiforliget på forkant, deres forhåbninger og anbefalinger. I denne første udgave er det Lars Aagaard (Adm. direktør, Dansk Energi) der kommer med sit syn og forhåbninger til det kommende energiforlig. 

 

ENERGI SKAL VÆRE NØGLEN TIL DET GODE DANSKE LIV 

"Energipolitik har i mange år handlet om procenter og megawatt. Men energi skal vigtigst af alt levere til gode danske liv. Næste energiaftale skal være danskernes aftale"

Af: Adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard

Sådan kan vores ønsker i Dansk Energi til næste energiaftale koges ned. Heldigvis har vi et rigtig godt udgangspunkt. Vedvarende energi udgør over halvdelen af vores elforbrug. Vi har lave elpriser (fraset afgifter), en høj forsyningssikkerhed. Vi har et af verdens bedste elnet til priser, der kan matche nabolandenes på konkurrencedygtighed.

Men vi vil gerne mere, og vi vil gerne sikre, vi at danskerne kan få råd til mere, kan bruge energien med god samvittighed og ikke skal bekymre sig om energien. Derfor har vi fem retningspile for det næste energiforlig:

Elafgiften skal ned

El bliver grønnere for hver dag, og el skal udgøre kernen i omstillingen af vores energiforbrug. Derfor skal el ikke tynge danskernes husholdningsbudget. Med nogle af Europas laveste elpriser, men højeste afgifter, kræver det et opgør med elafgiften.

Vi skal investere mere i forskning og udvikling

Vi bliver rigere, når udlandet vil have vores produkter. Vi skal fortsat være på forkant og forløse regeringens ambition om at fordoble eksporten af energiteknologi til 140 mia. kr. i 2030. Danske energivirksomheder investerer massivt i forskning og udvikling. Det skal suppleres af, at de offentlige midler til forskning og udvikling i energiteknologi bliver øget til mindst 1 milliard kroner om året.

Vi skal have ambitiøse mål for grøn energi 

Vi skal fortsat udbygge den vedvarende energi til lands og til vands. Vi skal også have den grønne strøm ud i vores biler, tog, busser, færger og varme. Mindst halvdelen af vores energiforbrug skal være grønt i 2030. Det kræver, at der bliver udviklet ambitiøse mål for mere vedvarende energi i vores transport og individuelle opvarmning.

Vi skal skære ned på brugen af fossile brændsler 

Vi skal bruge energien med omtanke og undgå spild. Vi skal have en ny energieffektiviseringspolitik, hvor fokus er på effektivt at spare på de fossile brændsler – og regningen for energibesparelser skal være fair fordelt.

Det skal være lettere at skabe værdi for kunderne 

Med den teknologiske udvikling og digitalisering vil vi kunne levere mange flere løsninger på tværs af el, vand og varme til gavn for danskerne. Derfor skal vi gøre op med unødvendigt administrativt bøvl, som stjæler ressourcer, og vi skal fjerne forskelle i reguleringen af el, vand og varme, der hæmmer udviklingen af bedre løsninger til kunderne.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.