Klima og ressourcer SKRIV UD

USA udtræder af klimaaftalen fra Paris

af: Ulrik Blaabjerg, 02-06-2017

Torsdag aften (dansk tid) kunne USA's præsident Donald Trump på et pressemøde foran Det Hvide Hus fortælle, at han agter at trække USA ud af klimaaftalen der blev indgået blandt næsten 200 lande på COP21 i Paris i december 2015. 

Tilbage i december 2015 underskrev 195 lande FN's klimaaftale i Paris. Aftalen gælder fra 2020 og efterfølger Kyoto-protokollen fra 1997. Til sammenligning omfattede Kyoto-aftalen kun et begrænset antal lande, som tilsammen stod for 15 procent af verdens samlede udledning af drivhusgasser, men med Paris-aftalen forpligtede tæt på 200 af verdens lande, svarende til 95 procent af de globale udledninger, sig til at reducere CO2-udledningen. 

Hovedformålet med Paris-aftalen er at holde den globale temperaturstigning under to grader. Med USA som den næststørste CO2-udleder i verden, kun overgået af Kina, er der altså tale om en mavepuster for de øvre lande i aftalen. De formelle regler i aftalen betyder, at det kan tage fire år at trække sig ud af aftalen, men USA kan dog vælge at boykotte alle videre klimaforhandlinger og dermed politisk være ude fra dag ét.

Dét faktum at processen omkring en egentlig udmeldelse af aftalen tager fire år, betyder, at det næste amerikanske præsidentvalg i realiteten kan afgøre beslutningen. Hvis en potentiel ny præsident ønsker at tilslutte sig aftalen igen, er det altså en mulighed. 

På pressemødet forklarede Trump at han ønsker en genforhandling af aftalen, men de eventuelle ændringer skal igennem en kringlet FN-proces og kræver et flertal på 3/4 af landene i aftalen. De første reaktioner begynder nu at indfinde sig og på twitter skrev Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag aften umiddelbart efter Trumps udmelding, at det er "en trist dag for verden" og forsikrede, at Danmark fortsat vil efterleve Paris-aftalen. 

Tidligere EU-klimakommisær, Connie Hedegaard, har selv mærket, hvad det betyder at have amerikanske ministre og forhandlere om bordet, som ikke ville engagere sig eller bidrage med noget, og når det er tilfældet som det har været med Trump-administrationen de seneste måneder, forklarer hun at det er lige så godt at have USA udenfor som indenfor. 

Fremtiden må derfor vise om der kommer en genforhandling af klimaaftalen, så USA forbliver en del af kampen mod de menneskeskabte klimaforandringer eller om der skal en ny præsident til, før USA eventuelt igen indtræder i den oprindelige Paris-aftale. 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.