Forsyning og VE SKRIV UD

Halvt danskejet havmølleprojekt i USA bygges til chokpriser

af: Rebecca Holck Rosenberg, 08-08-2018
Kilde: Colourbox

En amerikansk havmøllepark er blevet udbudt til priser, der er langt under det forventede. Havmølleparken skal bestå af vindmøller med en kapacitet på 800 MW og vil i gennemsnit have en elpris på 84,23 dollars per megawatt-time (MWh) i levetidsomregnede løbende priser, hvilket svarer i danske priser til 53,8 øre per kilowatt-time (kWh).

Før projektet blev tildelt, regnede analytikerne med en elpris på mellem 100 og 120 dollars per MWh. Havmølleprojektet er derfor blevet udbudt til Vineyard Wind, som ejes halvt af den danske fond Copenhagen Infrastructure Partners og det amerikanske firma Awangrid Renewables.

Vineyard Wind har landet sig en kontrakt på 20 år, og deres priser vil give en besparelse på 8,9 mia. kroner i perioden, som løber fra 2022 til 2043, set i forhold til strøm købt fra det billigste alternativ. Det skriver EnergiWatch.

Havmølleparken skal opføres ca. 24 kilometer syd fra den amerikanske ø Martha’s Vineyard uden for delstaten Massachusetts. Det forventes ifølge Massachusetts Departement for Energiressourcer (DOER), at projektet vil spare forbrugerne 0,5 procent til 1,5 procent på elregningen.

Innovation skal holde priserne i bund

Der er konkret indgået to kontrakter, som hver gælder 400 MW vindkapacitet. Hver havmølle skal have en kapacitet på over 8 MW over et areal på 647 km2. Copenhagen Infrastructure Partners vurderer, at havmølleparken vil reducere CO2-udledningen med over 1,6 mio. tons per år.

De første 400 MW vindenergi har en elpris på 74 dollars per MWh i levetidsomregnede løbende priser. De forventes at være i drift i januar 2022. De resterende 400 MW forventes at være i brug året efter og med en elpris på 64 dollars per MWh i levetidsomregnede løbende priser. Det skriver DOER.

Konstruktionen af de første havmøller går i gang i 2021. Indtil da vil Copenhagen Infrastructure Partners og Awangrid Renewables optimere havmølleparkens struktur for at sørge for, at omkostningerne lever op til de fastsatte priser.

– Alle i den her industri skal regne med, at man skal finde effektiviseringer. Der skal måske være større møller, mere effektive møller og lignende. Der er hele tiden en evolution i gang, og nogle gange kommer der et kvantespring, siger partner hos Copenhagen Infrastructure Partners Michael Hannibal til Ritzau Finans udgivet af Euro Investor.

Der har tidligere været høj konkurrence mellem udbyderne på vindenergimarkedet i Europa, og denne udvikling er nu flyttet til USA. Det skriver Euro Investor. Ifølge Michael Hannibal er den store konkurrence på vindenergiområdet med til at udvikle innovationen på området.

Kilde: EnergiWatch, Euro Investor

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.