Nyt fra Energiforum Danmark SKRIV UD

Hvordan skal energi-fanten spises?

af: Rebecca Holck Rosenberg, 03-10-2018
Grafik: Rebecca Holck Rosenberg. Kilde: Wikipedia Commons, SVG Sihl

Energiforum Danmarks september-magasin kommer med to eksempler på, hvordan energibesparelser i kommuner kan udføres. Århus Kommune og Frederikssund Kommune fortæller, hvordan de har slugt energi-elefanten.

I Århus kommune skal 350 millioner kroner i investeringer i energirenovering forvandles til 520 millioner kroner i besparelser.

De århusianske kommunale bygninger bliver alle målt og vejet for at se, hvor der kan spares på energien.

– Den politiske forventning er ganske simpelt, at alle bygninger får den store tur, fortæller projektleder i Bygninger, Projekter og Bæredygtighed i Århus Kommune Casper Høgh Sønnichsen.

Århus Kommune har valgt at skære energi-fanten ud i mindre stykker for at kunne sluge den. De kommunale bygninger bliver delt i to grupper efter størrelse og derefter i tre grupper efter energipotentiale.

I kommunens energiprojekter ser de på hele bygningen, når det kommer til energisparepotentialet. Og det har også vist sig fordelagtigt at se på flere bygninger samtidigt.

– Der er simpelthen stordriftsfordele i at se på otte spejderhytter eller ni dagsinstitutioner på én gang og lave samlede entrepriser på el, vvs og så videre på alle bygningerne, hvor der stort set skal ske det samme, siger Casper Høg Sønnichsen.

Elefanten kan ikke sluges på én gang

I Frederikssund Kommune mener man ikke, at energiindsatsen kan løses med én stor pose penge på én gang. De vælger i stedet at fokusere på enkeltprojekter på tværs af bygninger frem for enkeltbygninger.

– Vi har stort set kortlagt hele vores bygningsmasse på 300-350 bygninger i forhold til potentiale, og vi tager fat der, hvor der er den korteste tilbagebetalingstid og største CO2-reduktion, og så bevæger vi os ned gennem listen på den måde, fortæller energikoordinator Lina Helenius Ringvei.

Hvert år øremærkes en pulje på mellem tre og seks millioner kroner til energirenovering. I Frederikssund Kommune har udskiftninger af ineffektive varmesystemer og lyskilder især vist sig at være en god investering.

– Det gælder især skoler, børnehaver og sportshaller, hvor der er rigtig mange driftstimer og derfor et stort sparepotentiale i for eksempel LED-belysning og censorer, siger Lina Helenius Ringvei.

Læs mere om energiprojekterne i de to kommuner i Energiforum Danmarks september-magasin.

Århus Kommune: Aarhus Kommune er blevet 1,3 millioner m2 klogere

Frederikssund Kommune: Opgaven der aldrig bliver færdig

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.