Nyt fra Energiforum Danmark SKRIV UD

Innovative kandidater nomineret til Energi- og miljøprisen 2018

af: Dorte Nørregaard Larsen, 11-01-2018
Foto: Colorbox

Coop, Energylab Nordhavn og Bygningsstyrrelsens projekt ”Aktivering af live bigdata” er nomineret til Energi- og miljøprisen 2018. De tre kandidater demonstrerer på forskellig vis, hvordan bygninger i fremtiden kan fungere som centrum for den grønne omstilling.

Det var en enig dommerkomite, der stod bag udnævnelsen af de tre kandidater til Energi- og miljøprisen 2018. Formand for Energiforum Danmark Lars Thygesen forklarer her, hvad der blev fokuseret på under nomineringen af kandidaterne: ”Vi har lagt vægt på synergi med omverden, fleksibel forsyning og intelligent styring af bygninger, men også på viljen til udvikling og demonstration af nye løsninger.”. 

Energylab Nordhavn – et levende storbylaboratorium for fremtidens smarte energiteknologier

EnergyLab Nordhavn er et fyrtårnsprojekt inden for udvikling af smart energi og er drevet af DTU i samarbejde med blandt andet Københavns Kommune, By & Havn, forsyningsselskaberne HOFOR og Radius samt en række private virksomheder heriblandt ABB og Danfoss. Projektet er støttet af EUDP.

Aktiviteterne i projektet er koncentreret omkring Københavns Nordhavn, hvor den nye fremspirende bydel bruges som et ”smart” storbylaboratorium. EnergyLab Nordhavn demonstrerer en lang række af de energiteknologier, der i fremtiden bliver nødvendige for at opretholde den høje forsyningssikkerhed i et energisystem primært baseret på fluktuerende vedvarende energi.

Ifølge projektleder Christoffer Greisen, kan man populært opsummere projektet således:

Formålet er at vise, hvordan el- og varmesystemerne, intelligente og energieffektive bygninger og elektrisk transport kan integreres og optimeres. Herved bringes deres fleksibilitet i spil og det samlede energisystem kan baseres på en endnu større andel af vedvarende energi end vi har i dag.

De løsninger der i dag udvikles i Nordhavn kan kopieres og anvendes i en lang række byer over alt i verden. Særligt den aktive brug af bygningers varmekapacitet, men også den intelligente kobling af energidata fra boliger og erhvervsbyggeri med data fra fjernvarme og elsystemet, har store perspektiver. Desuden inspirerer løsningerne til at bruge bygningerne mere aktivt i den grønne omstilling og dermed indgå i energisystemet som såkaldte ’prosumers’, der både producerer og forbruger energi.

 

Coops Energi2020 - fra udskiftning til LED og inddragelse af 40.000 medarbejderne til regulerkraft i elsystemet

Coops energiprojekt imponerer med altfavnende bredde og strategiske sigte i arbejdet med energi.

Energiprojektet indeholder fem spor, som kan betegnes som ”første-rullet”, der skal sikre en grundlæggende orden i eget hus. Intelligent energistyring, retrofit LED-belysning, ISO 50001-certificering af IRMA som den første dagligvarekæde i Danmark hvor de øvrige 4 kæder følger i 2018, køleoptimering af mere end 600 køleanlæg, herunder afdækning af mulighederne for synergi med forsyningsnettet og udvikling og design af nye CTS-løsninger.

Chef for energi og grøn omstilling i Coop Peter Kjærgaard Svendsen udtaler:

”Det her er ikke for syns skyld eller for at kunne skrive pæne rapporter. Direktionen har godkendt investeringer for op mod 300 mio. kr., og business-casen er rigtig, rigtig fornuftig.”.

Ydermere arbejder Coop med brugerinddragelse og samskabelse, bl.a. i form af en app, som otte ud af ti af Irma-medarbejdere benytter. Appen er et værktøj til at ændre adfærd hos medarbejderne, fx via små videoer med fifs til besparelser uden investeringer, konkurrencer med fede præmier, idékasse, graf med energiforbrug og meget andet. Alt sammen medvirker til at engagere, informere og motivere, så vi i samlet flok kan løfte opgaven med at nedsætte energiforbruget og arbejde struktureret med energi nu og i fremtiden.

 

Bygningsstyrelsens nye digitale system til energidata gør det nemt og hurtigt for statslige institutioner at kende deres energiforbrug.

Bygningsstyrelsen har en ambition om at levere hurtigere og bedre energidata til ministerier, styrelser og andre statslige institutioner, hvorfor styrelsen har udviklet en fælles platform med data på bygninger med udgangspunkt i kundernes behov. Dette er et såkaldt Energimodul, som er en del af et fælles it-system, der dagligt importerer data fra DMI, og timedata fra en lang række af de forsyningsselskaber, der har digitaliseret deres målere. Valide data er afgørende for kortlægning af forbruget, benchmarking samt dokumentation og fastholdelse af energibesparelser.

Teknisk Konsulent Bjarne Dalgaard forklarer:

"Bygningsstyrelsen har lejemål i store dele af landet, og arbejder på, at systemet også skal omfatte de statslige kontorkunder hos private udlejere, så ejerforholdet ikke er afgørende. I bygninger med flere lejer fordeles energien efter det lejebærende areal, ændringer tidsstemples, så data og forbrug er opdaterede."

.

Hvem vinder?
Vinderen af Energi- og miljøprisen 2018 afsløres på Energiforum 2018 den 6. marts kl. 15.45 på Hotel Nyborg Strand.

Du har mulighed for at give dommerkomiteen din anbefaling af hvem der skal vinde, ved at gå ind på dette link https://da.surveymonkey.com/r/JZFLQHT og afgive din stemme. Det er gratis og anonymt.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.