Politik og regler SKRIV UD

Minister og forskere uenige om el-biler

af: Rebecca Holck Rosenberg, 02-10-2018
Foto: Wikipedia Commons

Efter en kommentar fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) om afgifter på el-biler, melder flere forskere sig uenige.

Ministerens udtalelse kom i forbindelse med et interview med Børsen den. 28. august og lyder:

– Hvis vi støttede udbredelsen af el-biler med fuld afgiftsfritagelse, hvilket vi stort set gør nu, ville vi ikke kunne skubbe ret meget på salget af dem.

Tjekdet spurgte derfor flere forskere, om det nu også var rigtigt.

El-biler er stadig for dyre

Ifølge professor i økonomi-psykologi og forsker i forbrugeradfærd og miljø på Aarhus Universitet John Thøgersen vil en stigende afgift på el-biler have en negativ effekt på markedet.

– Der er ingen som helst tvivl om, at den pris som forbrugeren skal betale for bilen, spiller en rolle, sige han til Tjekdet.

Også forskningsleder ved Transportøkonomisk Institutt i Oslo Niels Buus Kristensen fra Klimarådet er enig i, at prisen på el-biler er nøglen til at få skub i salget.

– Det kan godt hjælpe på salget at afgiftsfritage el-bilerne, men hvis el-bilerne selv med afgiftsfritagelse er dyrere end de almindelige biler, så hjælper det ikke så meget, siger han til Tjekdet og fortsætter:

– Det svarer til, hvad vu hidtil har set, hvor afgiftsfritagelsen har været utilstrækkelig til at få ordentligt gang i salget af el-biler.

Nye overvejelser fra minister

Efter kritikken fra forskerne har Tjekdet fået svar fra ministeren:

– Mine udtalelser er knyttet til det faktum, at den nuværende beskatning af el-biler indebærer, at der for mange af de mindre el-bilers vedkommende stort set ikke har været betalt afgift – hverken i 2016, 2017 eller 2018, skriver Lars Chr. Lilleholt i en mail og fortsætter:

– Til trods herfor oplever vi et meget beskedent salg af denne type el-biler i perioden.

Også forsker Lars Thøgersen erkender, at afgiftsfritagelsen af el-biler ikke rigtigt har sat skub i salget.

I sin mail skriver ministeren også, at regeringen overvejer fortsat at fastfryse afgiften på el-biler for at kick-starte salget.

– Jeg er åben for at diskutere, om vi i en kort årrække fortsat skal have en afgiftsreduktion for de grønne biler for, at vi kan være klar, når teknologien er moden, skriver han.

Kilde: Altinget

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.