Inspiration SKRIV UD

Ny grøn by tager form i Skive

af: Rebecca Holck Rosenberg, 02-08-2018
Kilde: Colourbox

Henover sommeren er tre virksomheder begyndt at bygge i erhvervsparken GreenLab Skive i Kåstrup i Nord-midtjylland.

Dermed er GreenLab Skive, som arbejder for at skabe et center for vedvarende energi og effektiv ressourceudnyttelse for private virksomheder, ved at tage form.

Indtil videre er det norske brændstofsfirma QuantaFuel ved at bygge en fabrik, der kan omdanne affaldsplast til miljøvenligt brændstof.

Også virksomheden Danish Marine Protein er startet på at bygge deres fabrik, hvor blandt andet søstjerner omdannes til proteinfoder til dyr.

Ressourceselskabet Nomi4s bygger en ny genbrugsplads i GreenLab Skive, som skal erstatte den, der har været tidligere. Den nye genbrugsplads regnes med at tages i brug til marts næste år.

Lokalt netværk af ressourcer

GreenLab Skive er et projekt skabt af Energifonden Skive. Det er Skive Kommune der sammen med en række virksomheder står bag energifonden.

Visionen er, at danske, udenlandske og internationale virksomheder demonstrerer og udvikler energiløsninger i ’industriel symbiose’ med hinanden. Det skriver GreenLab Skive på deres hjemmeside.

– Vi har kontakt med flere virksomheder, som også er interesseret i at bygge i GreenLab Skive. Det er virksomheder, som arbejder inden for cirkulær økonomi, siger direktør for Energifonden Skive Steen Harding Hintze til Skive Folkeblad.

Ved cirkulær økonomi skabes der et lukket kredsløb, hvor produkter og restprodukter genbruges, mellem virksomheder i et lokalt område. Ressourcer, der ellers ville blive omfattet som affald, bliver genanvendt – eventuelt af en anden virksomhed.

– De virksomheder, som etablerer sig eller viser interesse for at etablere sig i GreenLab Skive, er også meget interesseret i, hvordan de kan bruge hinandens overskudsressourcer, fortæller Steen Harding Hintze til Skive Folkeblad.

Det er for eksempel planen, at Danish Marine Protein skal benytte overskudsvarme fra andre anlæg.

Gennem GreenLab Skives energimæssige infrastruktur, som de kalder Symbiosenet, vil de udveksle energi mellem virksomhederne og på den måde spare energiomkostninger.

Ifølge GreenLab Skives hjemmeside ligger placeringen af energicenteret desuden centralt for energiproduktion.

I Kåstrup krydser ledninger til strøm og gas, og det betyder, at en masse vindstrøm kan flyttes til energicenteret. Et andet af GreenLab Skives mål er derfor at lave et anlæg, som kan omdanne energi fra vindkraft til energi i gasform, som modsat kan lagre vind. Det skriver Skive Folkeblad.

Efter sommerferien går det internationale energiselskab E.ON og en gruppe landmænd i gang med at bygge en biogasanlæg i GreenLab Skive.

Kilde: Skive Folkeblad

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.