Forsyning og VE SKRIV UD

Rambøll og Google samarbejder om billigere vindenergi

af: Soffi Hildebrand, 15-08-2018
Af: Colourbox

TEMA: Rambøll og Google samarbejder om en software med målet om at gøre offshore vindturbiner og fundamenter billigere i fremtiden. I nogle tilfælde vil prisen blive reduceret med hele 30 pct.

Rambøll og Google har begyndt et samararbejde om en software, der anvender regnekraft. Softwaren kan være med til at skabe billigere vindenergi med besparelser på mellem 20 og 30 pct. Gennem softwaren vil Rambøll få adgang til en større datamængde og større regnekraft, som kan bestemme den nødvendige mængde af materialer, således fundamenterne til vindmøllerne bliver så lette som muligt.

Når unødvendige byggematerialer fjernes fra fundamenterne til vindmøllerne, vil kunderne kunne spare penge. Derudover bliver det lettere at håndtere materialerne under selve installationsarbejdet, hvilket også er medvirkende til at priserne sænkes, da der kan anvendes færre eller mindre kraner.

- Hvis vi laver nogle relativt simple beregninger, der ikke kræver særlig meget regnekraft, kan det koste på bundlinjen for kunden, for så er vi tvunget til at tage mere stål ind i konstruktionerne. Hvis vi derimod bruger cloud computing kan vi tilgodese alle lasttilfælde, der involvere jordskælv, islaster, møller, bølger, strøm og forholdene i havbunden. Så kan vi komme nærmere, hvad materialeforholdene bør være og undgå helt så meget stål og på den måde spare penge, siger Søren Juel Petersen, global markedsdirektør i Rambøll, til EnergiWatch. 

Det bliver hermed billigere at bygge havvindmølleparkerne ved at anvende softwaren. Derudover bliver det også billigere at drive havvindmølleparkerne efterfølgende, da softwaren har medregnet alle lasttilfælde i den specifikke case, hvilket vil forlænge vindmøllernes levetid og mindske omkostningerne til vedligeholdelse.

Normalvis er der mellem 5.000 til 10.000 lasttilfælde, som softwaren skal beregne, og for at processen går hurtigere, har Rambøll valgt at alliere sig med Google. Google skal altså fået til opgave at optimere Rambølls software. 

- Normalt har vi et defineret tidsrum at arbejde i, før designet skal være færdigt, fabrikeres og installeres. Og jo hurtigere vi kan regne, jo mere kan vi optimere og jo billigere bliver konstruktionerne. Qua samarbejdet med Google, kan vi regne meget mere og meget hurtigere, og det betyder, at vi ikke behøver at hugge en hæl og klippe en tå. Vi kan simpelthen bare regne, så det står ud af knaphullerne, siger Søren Juel Petersen til EnergiWatch. 

Kilde: EnergiWatch 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.