Forsyning og VE SKRIV UD

Store datacentre sætter pres på den grønne omstilling

af: Rebecca Holck Rosenberg, 23-11-2018
Kilde: Colourbox

Seks store datacentre for Apple, Google og Facebook er planlagt at blive bygget i Danmark.

IT-giganterne, som planlægger datacentrene i Danmark, har selv givet udtryk for, at de vil drive datacentrene med 100 pct. grøn strøm. Det lægger pres på det danske energinets grønne omstilling.

Energistyrelsen vurderer, at datacentrene i 2030 vil fylde 16 pct. af det danske energiforbrug. Energiforbruget fra datacentrene vurderes at være 7,5 terawatt-timer, hvilket svarer til 1,9 millioner husstandes energiforbrug.

Mere grøn strøm end forventet

Ifølge Dansk Energi kræver det, at der bygges 700 nye landvindmøller og 200 nye havvindmøller, hvis den danske elsektor skal være 100 pct. grøn i 2030, som det er politisk besluttet i Energiaftalen 2018.

Energistyrelsens beregninger viser, at datacentrene i 2040 vil optage 22 pct. af det danske energiforbrug. Det kræver mere vedvarende energi, end Danmark har planlagt, mener formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen.

– Datacentrene forventes at bruge en masse strøm. Det betyder, at vi skal udbygge med mere vedvarende energi, end vi havde regnet med, siger han til DR Nyheder.

I 2019 forventer Apple at tage deres første datacenter i brug. Facebook og Google forventer at åbne deres datacentre i henholdsvis Odense og Fredericia i 2020 og 2021.

”Vi må forvente, at de spytter noget i kassen”

I Energiaftalen, som blev indgået af Folketinget i sommers, er der planlagt tre nye havvindmølleparker inden 2030. Men det er ifølge Peter Birch Sørensen uklart, om det er nok.

Apple har selv planlagt at opføre vindmøller for at dække sit strømforbrug for datacentret, der skal opføres i Viborg. Også Facebook og Google har givet udtryk for, at de vil bidrage til Danmarks grønne omstilling, men der er mere sagt end gjort.

– Datacentrene har sagt, at de også godt vil være med til at sikre en udbygning med grøn strøm, de er bare ikke så præcise i deres udsagn, men vi må forvente, at de spytter noget i kassen, så det hele ikke kommer til at hænge på skatteborgerne, fortæller Peter Birch Sørensen og tilføjer:

– Men man skal være indstillet på, at det her kommer til at koste noget mere i støtte.

Kilder: DR Nyheder, ITWatch

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.