Forsyning og VE SKRIV UD

Unikt testcenter afprøver solceller på nye måder

af: Rebecca Holck Rosenberg, 16-10-2018
Kilde: Colourbox

Energifirmaet European Energy har i samarbejde med DTU rejst et testcenter for solcelleanlæg i Risø ved Roskilde Fjord.

Det nye testcenter skal afprøve forskellige nye teknologier til at høste solenergi og er det eneste af sin slags i Europa.

Testcentret blev åbnet af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i fredags den 12. oktober.

Tracker-teknologi og to-sidet solpaneller

Et af de nye teknologier, der skal testes i Risø, er trackere, som er del af testcentret. Med tracker-systemet er det muligt at få solpanelerne til at følge solen gennem dagen.

– Trackers giver en mere flad produktionsprofil for solcellestrøm hen over dagen. Med testanlægget her kan vi fastlægge præcis hvor meget elproduktionen øges, fortæller senioringeniør i European Energy Jan Vedde til Ingeniøren.

Der er også opstillet bifaciale solpaneler, der kan optage energi på begge sider af panelerne. På denne måde kan der opnås endnu mere energiproduktion gennem solpanelerne.

– Med de data vi får fra testcenteret, kan vi ret præcist se udbyttet af den nye teknologi og teste nye muligheder og kombinationer, siger Knud Erik Andersen, som er CEO i European Energy, i en pressemeddelelse og fortsætter:

–  Det åbner både nye muligheder for forskning, men også kommerciel viden, som kan bruges i kommende energiprojekter. Det betyder i sidste ende billigere grøn strøm til forbrugerne.

European Energy har investeret 4 millioner kroner i testcentret.

Mere efterspørgsel på solenergi

Både DTU og European Energy mener, at samarbejdet mellem virksomheden og universitet har fordele for begge parter.

–European Energy får mulighed for at samle præcise data, som vi kan bruge i forbindelse med vores byggerier over hele verden, mens forskerne får adgang til en solcellepark med det nyeste isenkram, beliggende i deres egen baghave, forklarer Knud Erik Andersen.

Ifølge rektor for DTU Anders Overgaard Bjarklev er samarbejde mellem erhvervsliv og forskere endnu vigtigere end før for at løse udfordringerne på energiområdet.

– Med testcentret på DTU Risø Campus bliver der nu endnu bedre muligheder for at forske på området og uddanne ingeniører, som har den nyeste viden og dermed kan opfylde erhvervslivets behov, fortæller han i pressemeddelelsen.

European Energy får eneadgang til en del af forskningsresultaterne, men størstedelen vil offentliggøres. Det skriver Energy Supply.

Kilde: European Energy, Ingeniøren, Energy Supply

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.