Forsyning og VE SKRIV UD

Danmark bliver del af fælles nordisk balanceafregning

af: Rebecca Holck Rosenberg, 15-05-2019
Kilde: Colourbox

Energinet, der har ansvar for den overordnede stabilitet i elnettet i Danmark, har valgt at indgå i det nordiske fællesskab om balanceafregning.

Det skriver Energinet i en pressemeddelelse i går.

Det er med det aldrende afregningssystem PANDA’s udløben, at Energinet har valgt at tiltræde i det nordiske system, der varetages af eSett Oy.

De andre nordiske virksomheder, der allerede er del af den fælles balanceafregning byder varmt velkommen til danske Energinet.

– Dette er et vigtigt skridt, som vi har glædet os til, og det bidrager til den videre integration og udvikling af det nordiske elmarked, siger direktørerne i de andre nordiske selskaber i en fælles erklæring.

Energinet har for 2,1 mio. euro, der svarer til ca. 15 mio. danske kroner, købt en fjerdedel af aktierne i selskabet eSett Oy for at blive del af det nordiske balanceafregningssystem. Det skriver EnergiWatch.

Mere konkurrence på det nordiske marked

Med det nordiske samarbejde mellem danske Energinet, det svenske Svenska kraftnät, det finske Fingrid og det norske Statnett overlades varetagelsen af balanceafregningen til ét selskab, eSett Oy, med hovedsæde i Finland.

Den fælles løsning betyder, at markedsaktørerne udsættes for de samme afregningsregler uanset hvilket nordisk marked, de opererer på.

Det vil ifølge Energinet øge konkurrencen på det danske marked og gøre det lettere for danske aktører at komme ind på de andre nordiske el-markeder.

– At arbejde tættere sammen vil gavne os alle i vores stadig mere komplekse markedsoperationer, og det vil understøtte konkurrencen og harmoniseringen af det nordiske marked, siger Thomas Egebo, CEO hos Energinet.

De danske markedsaktører vil efter planen deltage i den nordiske balanceafregning fra fjerde kvartal af 2020.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.